Pro Life

Christelijke zorgverzekeraar gaat ook abortus vergoeden na druk van buitenaf

De bevruchting van een eicel buiten de baarmoeder. Pro Life weigerde tot voor kort ivf-behandelingen te vergoeden op basis van ethische en levensbeschouwelijke gronden. Beeld ANP / Science Photo Library
De bevruchting van een eicel buiten de baarmoeder. Pro Life weigerde tot voor kort ivf-behandelingen te vergoeden op basis van ethische en levensbeschouwelijke gronden.Beeld ANP / Science Photo Library

Zorgverzekeraar Pro Life gaat abortus, euthanasie, ivf en transgenderzorg vergoeden. Een ingrijpende koerswijziging voor deze orthodox-christelijke verzekeraar.

Jeroen den Blijker

Pro Life profileerde zich lange tijd met een ‘schone polis’ als dé verzekeraar van orthodox-christelijk Nederland. Maar daar komt per 1 januari een einde aan, nu de verzekeraar toch abortus, euthanasie, in-vitrofertilisatie en transgenderzorg gaat vergoeden.

Het einde van de schone polis is volgens directeur Jos Leijenhorst mede ingegeven door het inzicht dat ook christenen verschillend denken over het uitsluiten van vergoedingen. “Voor wie onze huidige polisvoorwaarden te zwartwit vindt, is er nu geen zorgverzekering met de christelijke hulp en services die wij wel bieden”, laat hij weten in een filmpje dat te zien is op de website van Pro Life.

Verder, onderstreept de Pro Life-baas: je kunt wel principieel zijn, maar het is nu eenmaal zo dat klanten ook al via de belasting meebetalen aan zorg en behandelingen die zij voor zichzelf afwijzen.

Af van de ophef

Van Leijenhorst erkent dat vanuit zorgverzekeraar het Zilveren Kruis druk is uitgeoefend. “We hebben hier negen maanden over gepraat.” ProLife is een label van Zilveren Kruis, dat op zijn beurt weer dochter is van zorggigant Achmea. De laatste wilde voor eens en voor altijd af van de ophef en rumoer rond de kleine christelijke verzekeraar. Pro Life telt 120.000 klanten.

Zo belandde Zilveren Kruis vorig jaar nog midden in een sociaalmediastormpje en stelde GroenLinks Kamervragen over het ‘discriminerende’ vergoedingenbeleid van Pro Life. Want voor zorgverzekeraars geldt dat ze in principe alle in de basisverzekering vastgelegde zorg moeten vergoeden.

Worsteling met levensvragen

Pro Life maakt evenwel gebruik van een uitzondering op de Zorgverzekeringswet, het gevolg van een met succes ingediend amendement van SGP en ChristenUnie tijdens de behandeling van de wet in 2004.

Leijenhorst houdt rekening met opzeggingen, maar benadrukt ook dat Pro Life zich als christelijke verzekeraar zal blijven profileren. Bijvoorbeeld door extra geld vrij te maken voor mensen die worstelen met levensvragen, voor de ontwikkeling van speciaal informatiemateriaal, inschakeling van extra vertrouwensartsen of de ontwikkeling van zwangerschapsalternatieven voor ivf.

Lees ook:

Ziekenhuis Ede verdeeld over abortus downfoetus

Wat zijn christelijke waarden? En wat betekenen die voor een christelijk ziekenhuis als ouders vragen om een foetus met het syndroom van Down te aborteren? Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede besloot onlangs, na een zorgvuldig besluitvormingsproces van een jaar, om de mogelijkheid aan te bieden.

Dit is hoe het uitgelekte zorgakkoord wil zorgen dat we minder vaak naar de dokter gaan

Kun je over een paar jaar met een medische vraag nog bij een huisarts of specialist terecht?Minder vaak dan nu, zo blijkt uit de voornemens in het uitgelekte zorgakkoord.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden