Christelijk rechts neemt de #metoo-claims over opperrechter Kavanaugh niet zo serieus

Brett Kavanaugh, begin deze maand. Beeld AP
Brett Kavanaugh, begin deze maand.Beeld AP

De aantijgingen van seksuele agressie tegen de nieuwe Amerikaanse kandidaat-opperrechter zijn slecht nieuws voor christelijk rechts. Er staat veel op het spel, en dus gaan de leiders van de beweging in de aanval.

Ruim een week geleden stonden evangelicals, conservatieve witte protestanten, klaar om te bereiken waar ze al decennia naar streven. Het Hooggerechtshof zou er een rechter bij krijgen, en daarmee zou het Hof weer een conservatieve meerderheid hebben. Maar nu wordt hun kandidaat, Brett Kavanaugh, plots beschuldigd wordt van seksueel grensoverschrijdend gedrag, en staat alles op losse schroeven.

Kavanaugh moet donderdag in de Senaat tekst en uitleg geven over de claim die een voormalige mede-scholiere vorige week deed: dat hij zich op zijn zeventiende in een dronken bui aan haar had opgedrongen en tegen haar aan had geschurkt, in een poging seks af te dwingen. En wat is er waar van het verhaal dat hij als student zijn geslachtsdeel in het gezicht van een medestudente drukte?

Veel harder doorpakken

Waarschijnlijk niet zo veel, klinkt het onder evangelicale prominenten. Al een paar dagen lang roepen leidsmannen van christelijk rechts op de aantijgingen links te laten liggen en Kavanaugh gewoon te benoemen. Lobbygroep Focus on the Family vraagt zijn achterban contact op te nemen met hun afgevaardigden in het parlement, en hen eraan te herinneren dat Kavanaugh alles ontkent en gewoon benoemd moet worden.' Republikeinen ‘moeten veel harder doorpakken', vindt ook Tony Perkins van de Family Research Council.

Al waren de aanklachten waar, dan nog maakten ze niets uit, bezweert evangelist Franklin Graham. Op de christelijke zender CBN noemde hij het deze week een schande dat ‘iemand met iets kan komen aanzetten wat hij veertig jaar geleden als tiener heeft gedaan’. Graham: “Dat is gewoon niet relevant.”

In hoeverre zij op dit punt spreken voor de breedte van hun achterban is moeilijk te zeggen, en of de vrouwen in hun gelederen op dezelfde lijn zitten is ook onduidelijk. Uit peilingen bleek de afgelopen jaren wel dat prominenten als Perkins en clubs als Focus on the Family verwoorden wat veel evangelicals vinden.

Wel heeft de nonchalance over Kavanaughs verleden een politieke reuk. In de ogen van christelijk rechts is Kavanaugh een ultiem wapen in de strijd tegen de ontkerstening van Amerika, en tegen moreel verval. Als hij wordt benoemd, krijgt hij een levenslange aanstelling en kan hij nog decennialang het verschil maken.

Kavanaugh kan de doorslag geven

Het Hof bestaat uit negen rechters, van wie Kavanaugh de vijfde conservatief en dus de doorslaggevende stem zou worden. Hij zou de macht krijgen om abortus sterk aan banden te leggen, als een zaak daarover zich aandient. En hij kan een sleutelrol spelen in wat evangelicals godsdienstvrijheid noemen: het beschermen van weigerambtenaren, en van bijvoorbeeld christelijke instellingen die openlijk homoseksueel personeel weigeren.

Dat de evangelicale juridische strijd tegen moreel verval nu hand in hand gaat met het bagatelliseren van mogelijke seksuele agressie is opmerkelijk, maar het is niet de eerste keer. De vorige grote veldstrijd in de oorlog om het Hof vond plaats bij de presidentsverkiezingen. Het vooruitzicht dat Donald Trump één of meerdere conservatieve opperrechters kon benoemen, was voor tientallen miljoenen evangelicals een belangrijke reden om in de aanloop naar de verkiezingen achter hem te gaan staan.

Minderheid is kritisch

Unaniem is de evangelicale steun voor Kavanaugh niet. Er is een groep centrum-evangelicals, en grofweg een vijfde van de evangelicals is links. Vanuit die hoeken klinkt kritiek. De strijd om het Hof is geen vrijbrief om meerdere aantijgingen van tafel te vegen, waarschuwden enkele gematigde en linkse prominenten de afgelopen dagen op sociale media.

Zij krijgen bijval van de conservatieve auteur en radiocommentator Albert Mohler - doorgaans iemand met wie ze van mening verschillen. Als de afgelopen maanden ons één ding hebben geleerd, dan is het dat we aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag serieuzer moeten nemen, stelde Albert Mohler deze week in een radio-uitzending. Uit de aantijgingen en andere verhalen over Kavanaughs jeugd doemt een beeld op van een scholier en student die regelmatig veel te veel dronk, en ‘dat had een zeer schadelijk effect’. Mohler: “Als de aantijgingen juist zijn, dan is deze Hooggerechtshof-kandidaat een zedendelinquent.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden