null Beeld

In de schaduw van de minaretEildert Mulder

China probeert niet alleen de islam weg te werken

Eildert Mulder

Wat je zegt ben jezelf. Deze kleuter-filosofie beheerste vorige week de ijzige ontmoeting tussen hoge Amerikaanse en Chinese delegaties in Alaska. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Antony Blinken las de Chinese gasten de les over hun behandeling van de Oeigoerse moslims in de regio Xinjiang. Van Chinese zijde kreeg hij oorvijgen terug vanwege Black Lives Matter en het lot van de zwarte gemeenschap in de VS. Een jij-bak. China lijkt ermee te zeggen: houden jullie je mond over die nare moslims van ons, dan zemelen wij niet over Black Lives Matter.

China brengt geregeld ook een ander argument in stelling: wij hebben voorkomen dat moslimterreur Xinjiang veranderde in een Syrië. Prima dat je je daarvoor op de borst klopt, maar dan moet je ook aan de Syrische president Assad een medaille uitreiken omdat hij van Syrië geen Xinjiang heeft gemaakt. Want wat is erger, de hel of de hel? Het compleet verwoeste Syrië, of Xinjiang met zijn krankzinnige ‘centra voor beroepsopleidingen’, gedwongen sterilisaties, verkrachtingen, dwangarbeid, hersenspoelingen, ICT-tirannie en nog veel meer totalitaire ellende?

Volgens Oeigoeren gaat het China niet om islamitisch extremisme, maar wil het land zijn zijderoute-project veiligstellen. Voor China’s mondiale handelsplannen wordt Xinjiang een belangrijke strategische schakel en daar moet dus orde heersen, desnoods die van het graf. Mogelijk klopt die analyse, maar het is niet het hele verhaal. Er speelt nog iets anders, een soort tweede culturele revolutie in heel China, die niet alleen de islam maar ook andere religies treft.

Tien geboden overschilderd

Op de website bitterwinter.org staan foto’s van radicaal verbouwde en opnieuw ingerichte godshuizen van diverse religies. Dat gaat zo. Eerst verneemt een tempelbestuur dat de overheid het gebouw wil slopen. Vervolgens probeert het bestuur de tempel te redden door die aan te passen aan de grillen van de communistische partij. Op de voorgevel prijkt dan ineens een portret van halfgod Mao Zedong, of van de huidige president Xi Jinping. Godenbeelden verdwijnen. Of ze blijven op hun plek maar krijgen gezelschap van sculpturen van Mao. Op de muren staan teksten als ‘de partij dragen we in ons hart’ en er kunnen posters hangen van Mao, Lenin, Stalin en Karl Marx.

Boeddhabeelden zijn ­­­­­vernietigd of opgesloten achter timmerwerk vol politieke slogans. Ook kerken zijn een mikpunt. Soms zijn de tien geboden overgeschilderd met wijsheden van de president. Een opmerkelijke ingreep in de christelijke boodschap doet een ‘leerboek’, volgens bitterwinter.org uitgegeven door een universiteit, waarin het bijbelverhaal van de overspelige vrouw een maoïstische ontknoping krijgt.

Een menigte wil de vrouw stenigen omdat de wet dat eist. In de Bijbel redt Jezus de vrouw, door de lynchers te vragen wie zelf zonder zonde is, want die mag de eerste steen gooien. Beschaamd druipen ze af. Hetzelfde gebeurt in de Chinese versie, met één verschil. Wanneer iedereen is vertrokken stenigt Jezus zelf de vrouw. Ook ik ben zondig, zegt hij. Maar als we de uitvoering van de wet enkel overlaten aan volmaakte mensen dan kunnen we hem beter afschaffen. De politieke boodschap van deze omgebouwde Jezus is, volgens bitterwinter.org: partijbonzen kunnen hun fouten hebben, maar de partij niet. Daarom moet je ook onvolmaakte leiders gehoorzamen, want ze vertegenwoordigen het onfeilbare gelijk van de partij.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Lees ook:

Tweede Kamer vindt dat China genocide op Oeigoeren pleegt

In China vindt genocide plaats op de Oeigoerse moslimbevolking, zo stelt een grote Kamermeerderheid op initiatief van D66 en ChristenUnie. Deze zware politieke uitspraak kreeg geen steun van VVD, PVV en FvD

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden