Interview

Chef Religie en Filosofie Nico de Fijter: Iedereen is bezig met de zin van het leven

Nico de Fijter: ‘Ik wil lezers inspireren met verrassende ideeën en een andere kijk op de wereld’. Beeld Maartje Geels
Nico de Fijter: ‘Ik wil lezers inspireren met verrassende ideeën en een andere kijk op de wereld’.Beeld Maartje Geels

Hij kwam als broekie binnen op de redactie van Trouw. Ruim zestien jaar later werkt journalist Nico de Fijter er nog, de laatste vier jaar als chef van de pagina’s Religie en Filosofie. “Ik zou niet weten wat ik bij een andere krant zou moeten.”

Marte van Santen

Gezien zijn achtergrond leek het haast onvermijdelijk dat domineeszoon Nico de Fijter bij de redactie Religie en Filosofie zou belanden. Toch schreef hij eerst flink wat jaren over andere onderwerpen, waaronder asiel en integratie. En als rechtbankverslaggever bracht hij dagen in de rechtszaal door, waarover hij tal van levenspareltjes pende. Maar deze journalistieke idealist zit bij Religie en Filosofie misschien wel het best op zijn plek. “Ik wil lezers inspireren met verrassende ideeën en een andere kijk op de wereld.”

Ruim zestien jaar! Wat maakt dat je al die tijd bij Trouw bent gebleven?

“Ik voel me enorm verbonden met onze krant en de manier waarop we journalistiek bedrijven: evenwichtig, betrokken en betrouwbaar. In die waarden herken ik mezelf. Verder durven we ons aan de waan van de dag te onttrekken. Dat geeft ruimte voor de journalistieke diepgang die ik graag wil bieden.”

Waarom past het katern Religie en Filosofie jou zo goed?

“Mijn interesse in deze onderwerpen heb ik van huis uit meegekregen. Ik ben ook nog steeds lid van de Protestantse Kerk Nederland. Maar belangrijker nog vind ik dat het thema zingeving iedereen raakt, oud of jong, gelovig of atheïst. Ik ben er trots op dat Trouw hier als enige krant in Nederland structureel aandacht aan besteedt, met een brede, open blik en op een genuanceerde toon. Verder vind ik het mooi dat we actuele thema’s filosofisch duiden. We laten zien hoe oude en nieuwe denkers ons kunnen helpen om de wereld en het leven beter te begrijpen. Met dank aan onze Leonie Breebaart, die als geen ander thuis in de filosofie. Dat onze lezers dat waarderen, blijkt wel uit het feit dat Religie en Filosofie de best gelezen pagina’s uit het katern de Verdieping zijn.”

Maakt je protestantse achtergrond het nog lastig om onbevooroordeeld naar kerkelijke onderwerpen te kijken?

“Welnee. Voor alles ben en blijf ik journalist. Ik zit niet op deze plek om de kerk te vertegenwoordigen. Bovendien: kerk en religie zijn niet één en hetzelfde. Mensen zijn op allerlei manieren met religie bezig, in toenemende mate los van instituties. Uit een brede waaier van kerkelijke en spirituele tradities stellen ze hun eigen mix samen. Daarmee vervagen de grenzen tussen verschillende overtuigingen steeds verder. Het is boeiend om dat journalistiek in beeld te brengen.”

Welk stempel heb jij als chef op het katern gedrukt?

“We kiezen er bewust voor om meer verhalen van ‘gewone’ mensen te vertellen. Daarmee maken we abstract nieuws concreet en persoonlijk. Zoals een paar weken geleden, bij de start van de ramadan, toen we een aantal jonge moslims portretteerden over wat de vastenperiode voor hun dagelijkse leven betekent. Die aanpak slaat aan: het interview dat redacteur Marije van Beek afgelopen januari maakte met de orthodox-gereformeerde Anneke Kamphuis en en haar homoseksuele zoon John Lapré is een van de best gelezen artikelen ooit op onze site.”

Aan welk thema wil je meer aandacht besteden?

“Zingeving in de breedste zin van het woord. Daar willen onze abonnees graag meer over lezen, blijkt uit lezersonderzoek dat we vorige zomer hebben gedaan. Begrijpelijk, want iedereen is op zijn eigen manier bezig met de zin van het leven. Naar aanleiding hiervan zijn we begonnen met de serie Zin in het alledaagse, waarin Peter Henk Steenhuis verhalen van mensen optekent over wat zingeving voor hen in de praktijk betekent. Toen we hiervoor in de krant een oproep plaatsten, kregen we honderden reacties binnen. Het onderwerp spreekt dus duidelijk tot de verbeelding. In het verlengde hebben we recent De Grote Zingevingstest gelanceerd. Aan de hand van meerkeuzevragen krijg je een idee waar jij vooral zingeving uithaalt: uit jezelf, uit contact met anderen, uit materiële zaken of uit iets hogers. De uitkomst kan een mooie aanleiding zijn om verder na te denken over wat het leven voor jou waardevol maakt.”

Wat waren andere opvallende uitkomsten uit dat lezersonderzoek?

“Dat driekwart van onze abonnees de pagina’s Religie en Filosofie altijd of vaak leest. Met stip op één staat de column van Vaticaan-kenner Stijn Fens. Hij volgt de katholieke kerk al decennia op de voet en schrijft columns over het geloof en zijn persoonlijke leven. Ook de artikelen van onze theologische en filosofische elftallen scoren goed.”

Op welke manieren houden jullie contact met lezers?

“Het zal je verbazen hoeveel e-mails we dagelijks van lezers krijgen. Om ons te vertellen dat ze een artikel fantastisch of juist minder geslaagd vonden. Of om ons ideeën aan de hand te doen. Met de zeven medewerkers van onze redactie beantwoorden we die reacties allemaal persoonlijk. Suggesties blijven trouwens altijd welkom. Mail ze naar religiefilosofie@trouw.nl. Daarnaast bieden we lezers met regelmaat mooi extra’s door samen te werken met bijvoorbeeld musea of de organisatoren van interessante debatavonden.”

De wekelijkse nieuwsbrief die jullie afgelopen september lanceerden, heeft al meer dan 18.000 abonnees. Een indrukwekkend aantal.

“Vanzelfsprekend ben ik daar ontzettend blij mee! Iedere vrijdag valt die rond de lunch in de digitale brievenbus. De nieuwsbrief biedt een handzaam overzicht van de belangrijkste artikelen van die week. Daarmee ben je in één klap op de hoogte van alles wat er op het thema Religie en Filosofie speelt. Verder tippen we digitale publicaties in andere media, zoals laatst een prachtige fotoserie van de brand in de Notre-Dame uit de Britse krant The Guardian.”

Staan er nog nieuwe projecten op de planning?

“Met De Roomse Loper hadden we twee jaar geleden bij Trouw de podcast-primeur. In deze podcast praten redacteur Stijn Fens en religiejournalist Christian van der Heijden luisteraars elke twee weken in een half uurtje bij over de laatste ontwikkelingen in de katholieke wereld. Het wel en wee van de paus, gestorven kardinalen, de crisis van het geloof, protestant geflirt met Rome: het komt allemaal aan bod. Inmiddels werken we bij aan een tweede Religie en Filosofie-podcast, in aansluiting op de serie Zin in het alledaagse. Hierin kunnen lezers een uitgebreide versie van het geschreven interview in de krant beluisteren. De eerste aflevering komt binnenkort online. Verder starten we binnen enkele weken met twee mooie nieuwe series, een interviewreeks van Stevo Akkerman over ‘het goede’ en een verhalenreeks van Maaike van Houten over migrantenkerken in Nederland.”

Wat is je toekomstdroom voor Religie en Filosofie?

“Lastig te zeggen, want twee maanden vooruitdenken is bij een krant al heel ver! In algemene zin wil ik met Trouw voorop blijven lopen in hoe we vanuit religieus en filosofisch perspectief naar de actualiteit kijken. Zo verheug ik me op een grootschalig onderzoeksproject waar we momenteel aan werken. Op dit moment kan ik er helaas nog niets over zeggen, maar vanaf eind juni gaan we hierover publiceren.”

Over Nico de Fijter

Tijdens zijn studie Journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede liep Nico de Fijter (1979) stage bij Trouw. Kort daarna keerde hij terug op de redactie. Als verslaggever hield hij zich onder andere bezig met asiel, integratie en justitie. Ook was hij vervangend chef van de nieuwsdienst en van de dagelijkse bijlage de Verdieping. Sinds juli 2015 staat De Fijter aan het hoofd van de redactie Religie en Filosofie. Daarnaast maakt hij onderdeel uit van de poel van medewerkers die dagelijks het redactionele commentaar in de krant verzorgt.

Welke keuzes worden er gemaakt bij het schrijven van artikelen en hoe pakken wij ons onderzoek aan? In deze interviews vertellen journalisten van Trouw hoe ze te werk gaan.

Lees ook:

Achter de schermen van de pop-up redactie

Zo nu en dan trekken Trouw-verslaggevers eropuit om een week lang ergens in het land een pop-upredactie op te richten. In deze aflevering van de Achter de Schermen-podcast van Trouw vertelt verslaggever Petra Vissers hoe zo’n pop-up redactie in z’n werk gaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden