Migrantenchristenen

Catharijneconvent breidt collectie uit met migrantengeschiedenis

De ingang van Museum Catharijneconvent aan de  Lange Nieuwstraat in Utrecht. Beeld Google Streetview
De ingang van Museum Catharijneconvent aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht.Beeld Google Streetview
Maaike van Houten

Museum Catharijneconvent in Utrecht gaat de collectie uitbreiden met objecten en verhalen van christelijke migranten en hun inmiddels 1200 internationale kerken. Daarnaast komen er twee thema-exposities en zijn er plannen voor een boek met foto’s van interieurs van migrantenkerken.

“Het verhaal van het christendom in Nederland is enorm beïnvloed door migratie. We gaan dat zichtbaar maken in álles wat we doen”, zegt museumdirecteur Marieke van Schijndel maandag in een toelichting op de samenwerking met Skin, het overkoepelende orgaan van de migrantenkerken. Skin-coördinator Madelon Grant gaat twee dagen in de week in het museum aan de slag als conservator internationale kerken.

‘Zonder migratie geen christendom’

Museum Catharijneconvent vertelt het verhaal van het christendom in Nederland. Het doet dat vanuit het perspectief van de autochtone katholieke en protestantse kerken en gelovigen. De invloed van migratie is nauwelijks zichtbaar, terwijl, zegt Grant, de invloed van migranten op de religieuze geschiedenis zo groot is dat ze zegt: “Zonder migratie geen christendom”.

Het eerste object dat het Catharijneconvent in ontvangst kan nemen, is een Molukse offerschaal. In de loop van de tijd wordt de collectie aangevuld met ander erfgoed van internationale kerken, zowel tastbaar materiaal als verhalen en ander niet-materieel erfgoed.

Link met slavernij

De offerschaal staat centraal op een expositie over Molukse kerken die dit najaar te zien is. Volgend jaar staat een tentoonstelling over gospelmuziek op de agenda. Daarin is aandacht voor de religieuze en muzikale dimensie, maar er wordt ook een link gelegd met het slavernijverleden.

Met het zichtbaar maken van de geschiedenis van migranten hoopt het Catharijneconvent ook dat migrantenchristenen de weg naar het museum gaan weten te vinden. “Dat wordt makkelijker als je iets van jezelf kunt terugvinden, in kleur, afkomst of interesse”, verwacht Samany Sedney, lid van een internationale kerk in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden