BladenStijn Fens

Broeder Marc Loriaux over relatie tussen vertrouwen en controleverlies

Cover van Volzin oktober 2020, met interview bisschop De Korte Beeld
Cover van Volzin oktober 2020, met interview bisschop De Korte
Stijn Fens

Het valt soms niet mee om in deze tijd het hoofd mentaal boven water te houden. ‘Hoe houden we de moed erin?’, kopte deze krant laatst niet voor niets op de voorpagina. Het tijdschrift Klooster! komt nu met een themanummer over vertrouwen, de tweelingbroer van ‘moed’. “Leven met vertrouwen in de herfst is moeilijker dan ooit, met veel vragen”, schrijft hoofdredacteur Leo Fijen. “Zoals de zomer ook totaal anders voelde en het hele jaar lijkt om te vliegen. Een jaar als nooit tevoren.” Dit nummer van Klooster! is dus hard nodig, zou je zeggen.

Er is een interview met zanger Stef Bos (“Ik ben mijn leven lang bezig om mijn angsten in de ogen te kijken en ze los te laten”), de Vlaamse rouwdeskundige Manu Keirse geeft twaalf tips om vertrouwen te herstellen bij het verlies van een dierbare en er is het ABC van vertrouwen: de A is van Abraham en de Z is van zelfvertrouwen. Verder schrijft broeder Marc Loriaux mooi over godsvertrouwen. De gemeenschap waartoe hij behoort telt zes zusters en drie broeders. “Valt nog mee, denk ik dan: klein maar fijn. Maar, eerlijk gezegd, het is een broze en kwetsbare constructie, zoals trouwens in de meeste religieuze gemeenschappen in onze westerse wereld.”

Bedrieglijke getallen

Loriaux noemt de relatie tussen vertrouwen en getallen een ongelukkig huwelijk. “Zowel de geruststelling als de bezorgdheid die uit getallen kunnen voortkomen, zijn bedrieglijk. Wat ze zeggen over de situatie van nu is beperkt en over de toekomst zeggen ze nog veel minder.” Ook gelooft hij niet dat als gelovigen wat meer en intenser zouden bidden om roepingen, God per omgaande wat kandidaten voor het monastieke leven zou sturen. “Nogmaals: vertrouwen heeft alles te maken met controleverlies, met gelovige overgave aan datgene waarover we geen controle hebben. Godsvertrouwen en geloof in de goddelijke voorzienigheid betekent voor mij: durven uitgaan van het feit dat God nooit ten einde raad is, dat niets buiten de boot van het heil valt, dat God met alles wat zich ook maar voordoet, een heilsgeschiedenis schrijft, mijn persoonlijke heilsgeschiedenis, de heilsgeschiedenis van de grote wereld.”

Over vertrouwen gaat het ook in een interview in Volzin met Gerard de Korte, bisschop van ’s Hertogenbosch. De interviewster wil weten welke vernieuwingen hem hoopvol stemmen als hij aan de kerk van de toekomst denkt. Het is geen geheim dat over die toekomst nogal wat gesomberd wordt. Toch begint ook De Korte met het schetsen van de kerkelijke krimp. “Dan heb je te maken met kerksluitingen, fusies en ingewikkelde zaken die mensen verdrietig maken. Tegelijk willen we hoopvol, missionair pastoraat beoefenen.”

Er is altijd een gradatie in kerkparticipatie geweest

Als voorbeeld van hoopvol, missionair pastoraat, noemt hij de aandacht in zijn bisdom voor gezinnen. “Wil je nieuw elan krijgen, dan zal je moeten proberen nieuwe mensen te binden. Enkele duizenden ouders vragen ons nog altijd om een doopsel, eerste communie of vormsel voor hun kind. Wij willen die ouders helpen om kinderen ook thuis in het christelijk leven in te wijden.” Daarom biedt het bisdom ’s-Hertogenbosch een soort huisliturgie aan zodat ouders met kinderen samen kunnen bidden en uit de Bijbel lezen. “Niet hemelbestormend, wel belangrijk”, aldus De Korte.

De bisschop is van huis uit kerkhistoricus. Wie het verleden goed kent, kijkt anders naar de toekomst, ook die van de kerk. De Korte: “Er is door de kerkelijke geschiedenis heen altijd een gradatie in de participatie geweest. We hebben al zo’n dertien tot veertien eeuwen het christelijk geloof hier.” Een kwestie van vertrouwen dus.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden