Britse moslims willen ‘haatzaaiende’ evangelist Franklin Graham het land niet in

Franklin Graham. Beeld AP

De komst van een prominente Trump-gezinde evangelist zorgt in Engeland voor onrust. Franklin Graham is een haatprediker, zeggen islamitische leiders. Trek zijn visum in.

Graham, die volgend weekend spreekt op een christelijk evenement in de Britse stad Blackpool, is plots het middelpunt van een discussie die doorgaans gevoerd wordt over islamitische geestelijken. Moeten zijn radicale ideeën zo maar kunnen klinken?

De zoon van de wereldberoemde ster-evangelist Billy is een fanatiek aanhanger van Trump en schuift af en toe aan in het Witte Huis. In conservatieve media neemt hij het regelmatig op voor de president. Samen zijn ze voor een Amerika waarin het christendom de ruimte krijgt, en waarin islam op zijn minst met achterdocht tegemoet wordt getreden.

Daarbij gaat hij soms  over de schreef, waarschuwt de Britse Moslimraad (MCB) in een appèl aan de regering. Zo noemde Graham junior de islam ‘kwaadaardig’ en ‘schadelijk’, en schilderde hij president Obama enkele jaren geleden af als een heimelijke gezant van de Moslimbroederschap. Of hij in Blackpool ook zulke tirades gaat houden is niet bekend. Het evenement draait om geloofsverkondiging.

Geen radicale imams, geen radicale evangelisten

De MCB, ’s lands grootste moslimkoepel, wijst de Britse regering er in zijn appèl nu fijntjes op dat die de afgelopen jaren al individuen heeft geweerd met het argument dat hun komst ‘niet bevorderlijk’ was voor het ‘algemeen belang’. Dat waren radicale imams. En als zij niet welkom zijn, dan ook radicale evangelisten niet, redeneert de MCB. “Als de regering hier niet dezelfde criteria toepast, is het duidelijk dat ze niet consistent alle vormen van onverdraagzaamheid bestrijdt.”

De moslimleiders krijgen bijval uit niet-islamitische hoek. Een online petitie is zo’n 8000 keer ondertekend, lokale kerken hebben laten weten bang te zijn dat hun interreligieuze dialoog met moslims eronder lijdt en homobelangengroepen zijn verbolgen over Grahams kijk op homoseksualiteit.

Enkele jaren geleden omschreef Graham de strijd voor homorechten als een complot van de duivel, en als een voorteken van het einde der tijden. “Nu die dag dichterbij komt, nemen zijn (satans, red.) kwaadaardige en helse activiteiten toe”, wist hij.

Wilders kwam er ook niet in

In het parlement krijgt het anti-Graham-activisme steun van twee Labour-leden in het Hogerhuis en van de conservatieve Paul Maynard, die als whip verantwoordelijk is voor de fractiediscipline. Maynard heeft de regering aangeschreven. Of die iets voelt voor zo’n verbod is onduidelijk. Precedent is er wel: behalve radicale imams is ook Geert Wilders geweerd. Zijn plan om zijn anti-islamfilm Fitna te laten zien in het Hogerhuis was volgens de regering een ‘bedreiging voor de openbare veiligheid’.

Graham, die zijn populariteit voor een belangrijk deel te danken heeft aan zijn dit jaar overleden vader, houdt zich intussen stil. Het contrast met zijn vader is groot. Billy Graham hield in de afgelopen decennia maar liefst 60 van zijn bekende ‘crusade’-samenkomsten in Blackpool. Dat die allemaal zonder consternatie verliepen, zal ongetwijfeld te maken hebben met zijn pragmatischer opstelling.

Franklin vecht volop mee in de Amerikaanse cultuurstrijd. Billy trok in zijn jonge jaren nog stevig van leer tegen het communisme, maar naarmate zijn publiek groeide, hield hij zich politiek meer op de vlakte.

Lees ook:

Billy Graham, Amerika’s nationale voorganger, is niet meer

Hij bereikte miljoenen zielen, bekeerde niet weinigen, gaf het evangelische christendom wereldwijd een gezicht en bad meer dan eens aan het presidentiële bed in het Witte Huis. Had Amerika een protestante paus gehad, was zijn naam Billy Graham geweest. In februari overleed hij, 99 jaar oud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden