Brief laat zien: Vaticaan wist van misbruik door McCarrick

Theodore McCarrick in 2011, toen hij nog kardinaal was.Beeld AP

Al in 2000 is er in het Vaticaan een brief op de mat gevallen die melding maakte van seksueel misbruik door de onlangs afgetreden kardinaal en aartsbisschop Theodore McCarrick. 

Het misbruik door McCarrick staat centraal in de beschuldigingen aan het adres van paus Franciscus die aartsbisschop Carlo Maria Viganò onlangs heeft geuit. Een paar weken geleden bracht Viganò het Vaticaan ernstig in verlegenheid met een elf pagina's lang epistel waarin hij stelde dat paus Franciscus en zijn voorgangers niet hebben opgetreden tegen McCarrick, ook al was binnen kerkmuren al sinds het begin van deze eeuw bekend dat die meermaals was beticht van ontucht. Paus Franciscus moet opstappen, vond hij.

Het Amerikaanse Catholic News Service publiceerde dit weekend een brief uit 2006 van een Vaticaanse functionaris die refereert aan het misbruik.

In de brief verwijst de functionaris weer naar eerdere correspondentie, uit november 2000. Daarin werd het Vaticaan op de hoogte gebracht van ‘serieuze zaken die betrekking hebben op enkele studenten van het Seminarie van de Onbevlekte Ontvangenis’, een priesteropleiding in New Jersey.

Dat seminarie viel destijds onder de verantwoordelijkheid van toenmalig aartsbisschop McCarrick. Dat het Vaticaan in november 2000 werd gebrieft over die ‘serieuze zaken’, lijkt te stroken met Vigano’s claim dat Rome al sinds het begin van deze eeuw op de hoogte was. Zeker is dat McCarricks na de eeuwwisseling in Rome een goede reputatie had. In 2001 werd hij kardinaal.

Hoewel Vigano’s claims het Vaticaan deden schudden op zijn grondvesten, kwam hij niet met bewijs. De opgedoken brief laat zien dat er in het Vaticaan al geruime tijd geleden kennis was van berichten van misbruik door McCarrick. Maar bewijs dat de toenmalige paus en diens opvolgers van het misbruik op de hoogte waren is met de brief niet geleverd. 

Het Vaticaan heeft nog niet op de brief gereageerd, en of het dat later nog gaat doen is onduidelijk. Franciscus weigerde vorige maand om op Vigano’s aantijgingen in te gaan. Diens epistel met aantijgingen ‘spreekt voor zichzelf’, stelde de paus tijdens een persmoment. “En jullie hebben genoeg journalistieke competenties om zelf conclusies te trekken.”

Vigano deed in totaal drie claims. Zo beweerde hij ook dat paus Benedictus pas in 2009 of 2010 McCarrick stilletjes ‘sancties’ oplegde. En stelde hij dat diens opvolger, Franciscus, die sancties had teruggedraaid. Over die zaken zijn geen briefwisselingen of ander bewijsmateriaal openbaar gemaakt. De brief die nu is opgedoken gaat er ook niet op in - logisch, want daarvoor is hij te oud.

Eén ding is boven alle twijfel verheven: McCarrick heeft zijn handen inderdaad niet altijd thuis gehouden. Hij trad af in juli, toen een kerkelijk onderzoek vaststelde dat een aanklacht tegen hem uit de jaren ’70 geloofwaardig was. Hij zou zich destijds aan een een misdienaar hebben vergrepen.

Lees ook:

De woonkamer van de paus staat in lichterlaaie, maar hij kijkt liever naar buiten

Je zou denken dat de paus zich met kracht tegen die aantijgingen zou verweren, maar in het vliegtuig dat hem uit Ierland terugbracht, weigerde hij op die brief in te gaan, schreef Sylvain Ephimenco eerder in zijn column over de kwestie. Tegenover journalisten zei hij dat ze zelf een oordeel moesten vormen. De eigen woonkamer van de paus staat in lichterlaaie, maar de heilige vader kijkt liever door het raam naar buiten.

Aartsbisschop Carlo Maria Viganò was altijd al de luis in de pels van het Vaticaan

Tegenstanders van paus Franciscus beschouwen Viganò als een held, maar voor andere katholieken is hij niets anders dan een couppleger. Hij wekt al heel lang wrevel binnen het Vaticaan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden