Eerbetoon

Brabantse filosofen willen standbeeld voor Bossche denker Jacob Moleschott

In Den Bosch werd Jacob Moleschott in 1822 geboren, maar in de stad staat nog geen beeld van hem. Beeld ANP
In Den Bosch werd Jacob Moleschott in 1822 geboren, maar in de stad staat nog geen beeld van hem.Beeld ANP
Djuna Spreksel

“Zonder fosfor geen gedachten”, was de bekendste uitspraak van de Bossche denker Jacob Moleschott (1822-1893). Daarmee bedoelde hij dat ideeën en sociale verandering begonnen met goede voeding en onderwijs voor iedereen, of je nu arm of rijk was, man of vrouw, katholiek of protestant. En vrouwen, bepleitte Moleschott, moesten stemrecht krijgen.

Nu vinden we het normaal, zegt Ronald van Raak, filosoof en voormalig Tweede Kamerlid, tegen Algemeen Dagblad/BN De Stem, ‘maar in zijn tijd was hij revolutionair’. Voormalig Denker des Vaderlands Daan Roovers sluit zich daarbij aan. “Hij was zijn tijd vér vooruit.”

Ere wie ere toekomt

Samen met andere filosofen met Brabantse wortels ondertekenden Van Raak en Roovers een oproep om Moleschott een standbeeld te geven in Den Bosch, de stad waar hij tweehonderd jaar geleden het levenslicht zag. Op een plaquette bij zijn ouderlijk huis in de binnenstad na, is daar nu weinig van te merken. “We hebben in Nederland niet zo’n traditie dat we denkers her- of gedenken. Maar in dit geval is het ere wie ere toekomt, en dit is een heel mooi moment”, vindt Roovers.

In het buitenland wordt Moleschott al herdacht. De filosoof overleed uiteindelijk in Rome. Daar staat in de universiteit Sapienza een borstbeeld van de Bosschenaar. “Deze man wordt in Rome geëerd met een borstbeeld, maar niet in Den Bosch? Dat moet veranderen”, aldus Van Raak.

Lees ook:
Wie gaat er mee op pelgrimstocht door Brabant? ‘Hier staan kerk en kroeg naast elkaar’

Het jaar 2021 was het Jaar van het Brabantse Kloosterleven. Reden voor de provincie om toen een speciaal wandelpad langs vijftig abdijen en kloosters te maken. “Hier loop je even het Rijke Roomse Leven na. Gewoon in Brabant.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden