Verenigde Staten

Bisschop weigert Amerikaanse parlementsvoorzitter Pelosi heilige communie vanwege haar steun voor abortusrecht

Amerikaanse parlementsvoorzitter Nancy Pelosi. Beeld AFP
Amerikaanse parlementsvoorzitter Nancy Pelosi.Beeld AFP

De katholieke Amerikaanse parlementsvoorzitter Nancy Pelosi heeft een brief gekregen van de aartsbisschop: ze moet stoppen met het opkomen voor de rechten van abortus, en biechten voor deze ‘ernstige zonde’. Anders mag ze niet meer meedoen aan de communie, het belangrijkste ritueel in een katholieke viering.

Redactie Trouw

De Amerikaanse parlementsvoorzitter Nancy Pelosi mag in de regio San Francisco niet langer de heilige communie ontvangen vanwege haar steun voor abortusrechten. Dat heeft de aartsbisschop van de stad in een brief laten weten die vrijdag is vrijgegeven.

Ernstige zonde

Aartsbisschop Salvatore Cordileone wil dat de parlementsvoorzitter haar steun voor het recht op abortus intrekt, óf niet meer publiekelijk over haar katholieke geloof spreekt. Doet ze dat niet, dan weigert hij haar de communie. Hij eist ook dat ze komt biechten, vanwege deze “ernstige zonde”. Hij vindt dat ze “haar eigen ziel in gevaar brengt”.

Cordileone heeft dit Pelosi al meerdere keren laten weten, maar stelt vast dat ze geen gehoor heeft gegeven aan zijn oproep. Elders zei hij al zes keer geprobeerd te hebben om een afspraak te krijgen, maar dat haar medewerkers niet antwoordden of hem vertelden dat ze te druk was.

Cordileone is een van de meest uitgesproken conservatieve Amerikaanse bisschoppen. Hij heeft eerder al gezegd dat andere katholieke politici zoals president Joe Biden, ook de communie geweigerd moet worden vanwege hun steun voor het recht op abortus. Maar bisschoppen mogen dit in hun bisdom zelf bepalen. En de bisschop van Biden heeft gezegd dat hij welkom blijft voor de communie.

Heilig moment

De heilige communie is het belangrijkste ritueel in een katholieke viering. Hierbij ontvangen gelovigen een door de priester gezegende hostie, een rond schijfje van brood. Door dat in te nemen ervaar je eenheid met God – en dus wordt het als een heilig moment gezien.

Begin deze maand lekte een conceptuitspraak van het Hooggerechtshof uit, waaruit blijkt dat een meerderheid van de conservatieve opperrechters een streep wil halen door een vonnis van bijna vijftig jaar geleden, waarin het recht op abortus werd vastgelegd, de zogeheten Roe vs Wade-uitspraak. Als dit het definitieve besluit wordt, mogen de Amerikaanse staten voortaan zelf bepalen of abortus is toegestaan.

Pelosi, een katholiek uit Californië, maakte eerder duidelijk dat ze werkt aan een ​​wet om het recht van vrouwen op abortus te waarborgen. Haar kantoor heeft nog geen reactie gegeven op de uitspraken van de aartsbisschop.

Lees ook:
Het schrappen van het recht op abortus zou heel Amerika veranderen

Het Hooggerechtshof lijkt met het schrappen van het recht op abortus het leven van vrouwen én het Amerikaanse politieke landschap overhoop te ploegen. Vijf vragen over een hoogst controversiële uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden