null Beeld

ColumnStijn Fens

Biechtende Bauers in katholiekenland

Stijn Fens

Vorige week zaterdag keek ik naar een herhaling van De Bauers: Bestemming Onbekend. Zanger Frans Bauer en zijn vrouw Mariska (‘Maris’ voor Frans) bezoeken in dit RTL4-programma plekken waar ze nog nooit van hebben gehoord en ontmoeten mensen met een bijzondere levensstijl. Zo waren ze op Ibiza bij een sjamaan, een spiritueel genezer. In het AD vertelden ze erover. Frans: ‘Ik wist niet eens wat een sjamaan was’. Mariska: ‘Een sjamaan in trainingspak op gympen. Met trommels en kikkergif uit Afrika, dat hij in wondjes deed. Maar niet bij ons, hoor.’

Gelukkig maar.

In de uitzending die ik bekeek kregen Frans en Mariska aan het begin van het programma een cryptische omschrijving van hun reisdoel te horen: ‘Nauw is de poort van het leven en smal de weg ernaar toe. Wie de heilloze weg opgaat komt al snel in nood. Hopelijk ontmoet je dan een lieve vrouw aan wie je al je fouten kan opbiechten.’ “Nou, wat zou dit nou weer wezen”, vroeg Frans zich af. Het bleek te gaan om het heiligdom van Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo. Die lieve vrouw was Maria. (Later in de uitzending gingen ze ook nog naar Texel.)

Toen Frans en Mariska met hun camper het terrein van heiligdom opdraaiden werden ze onder meer opgewacht door een groep medewerkers. “Dit is een plek waar per jaar duizenden mensen naartoe komen om hier rust en bezinning te vinden”, legde een gastvrouw hun uit. “En wat ook bijzonder is, is dat wij in dit huis priesters en zusters hebben wonen.”

Frans, die zelf van katholieke huize is, zei: “Ik wist niet dat het bestond”. En even later: “We gaan het meemaken”.

Wat de sjamaan niet mocht, werd Maria wel toegestaan

Dat gold ook voor de kijkers. Een priesterstudent uit El Salvador liet zijn kamer aan de Bauers zien, de gastvrouw vertelde alles over Maria en de wonderen die aan dit heiligdom ten grondslag lagen. Ook vulde Mariska een fles met heilzaam water uit de wonderbare put in de voorhof van de Genadekapel. Ze vroeg vervolgens aan Frans om een beetje van dit water op een wondje te gieten dat zij aan haar vinger had. Wat de sjamaan niet mocht, werd Maria wel toegestaan.

De Bauers leken oprecht geïnteresseerd in de mensen die ze in het Mariabedevaartsoord ontmoetten, al was het jammer dat de gesprekjes met hen nog korter duurden dan een gemiddeld lied uit het repertoire van Frans. Zo was er de ontmoeting met een van de Blauwe Zusters, die wonen in de voormalige kosterwoning van het heiligdom en daar veel werk verrichten. De zuster liet onder meer zien wat er allemaal nodig is voor een waardige viering van de eucharistie. Dit verleidde Frans ertoe herinneringen op te halen aan zijn eerste communie. “Ik kreeg nieuwe schoenen en een nieuw pak”. De zuster lachend: “Daar gaat het niet om natuurlijk”.

Frans ging inderdaad te biecht, niet bij Maria maar bij een pater. Hij droeg een albe en een paarse stola. Had hij dienst of had hij deze liturgische kleding speciaal voor de tv-opname aangedaan? De pater legde aan Frans en Mariska uit wat de biecht inhoudt. Je hebt iets op je kerfstok en dat moet je opruimen. Voor God, die jou toch al kent en weet wat je gedaan hebt. “Dan is het Christus zelf die jou door de mond van de priester zegt: jouw zonden zijn jou vergeven.”

Frans voelde zich opgelucht, ik voelde me lichtelijk gegeneerd

Vervolgens verdwenen Frans en de pater in de biechtstoel. De deur ging dicht. Ik hoorde Frans opbiechten dat hij een van de velgen van Mariska’s auto kapot had gereden. Vervolgens kwamen de twee weer lachend tevoorschijn. Frans voelde zich opgelucht, ik voelde me lichtelijk gegeneerd bij wat een toneelstukje voor de camera leek te zijn.

Ik begrijp best dat je als heiligdom deze kans aangrijpt om een groot publiek te laten zien wat toewijding aan God en mensen betekent. Dat je vervolgens af en toe wordt neergezet als een pygmeeën-stam die voor het eerst in lange tijd weer contact heeft met de buitenwereld, moet je dan maar op de koop toenemen. Maar neem je eigen geloof serieus en wees zuinig op de sacraliteit van het sacrament van boete en verzoening.

Aan de andere kant: de zonde van Frans was toch maar mooi opgeruimd en het raadsel van de kapotte velg opgelost.

Trouw-redacteur Stijn Fens volgt de katholieke kerk al decennia op de voet en schrijft columns over het geloof en zijn persoonlijk leven. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden