Recensie

Beweeglijk denken om engelen te begrijpen

Hans Stolp, ooit ziekenhuispastor en radiopastor bij de Ikon, is tegenwoordig een bekend schrijver van spirituele boeken. Hij geeft lezingen en cursussen over het 'esoterisch christendom', een wijsheidstraditie waarvan hij beweert dat die oude papieren heeft. Zijn boeken, vaak pastoraal van toon, vinden gretig aftrek.

In dit boek doet Hans Stolp uit de doeken hoe onze huidige tijd zich bevindt in het tijdperk van de aartsengel Michaël. Deze aartsengel, zo zegt Stolp in navolging van Rudolf Steiner, is een geestelijk wezen dat de mensheid tot geestelijke wijsheid leidt.

Het vorige tijdperk was dat van de engel Gabriël, die heerste in de jaren 1510-1879. Zijn beleid was gericht op technische kennis. Maar sinds Michaël in 1879 het stokje van Gabriël overnam, schenkt hij de mensheid vooral kennis van spirituele zaken.

Hierachter gaat een complexe antroposofische geschiedenisvisie schuil waarbij ieder tijdperk van 350 jaar per tourbeurt door een andere aartsengel geleid wordt, ieder met zijn eigen accenten. Stolp kan exact vertellen hoe dit in zijn werk gaat, en wijst erop dat uiteindelijk de hele aardse geschiedenis dient om de mens vrij en wijs te maken. Want ieder mens reïncarneert in allerlei verschillende tijdperken en leert zo steeds weer nieuwe dingen.

Opvallende stelling

De aartsengel Michaël kenmerkt zich door zijn moedige, ridderlijke karakter. Als je eenmaal michaelische wijsheid van hem leert, durf je dapper alle aardse lessen te ondergaan, want je begrijpt dat alles dient om jouw ziel wijzer te maken. Met het geestelijke inzicht en de hulp van de aartsengel Michaël onderga je zonder angst de zwaarste beproevingen.

Kenmerkende zin

"Alleen met een beweeglijk denken dat niet vastgeroest is en openstaat voor overwegingen die anders zijn dan gebruikelijk, kun je je de inhoud van dit boek eigen maken. Dat geldt voor alle inzichten die Michaël ons voor wil leggen: je hebt er een beweeglijk denken voor nodig dat ook geestelijke inzichten wil leren begrijpen."

Reden om dit boek niet te lezen

Het is lastig om dit boek op waarde te schatten. Stolp poneert zijn engelen-mythologie met overtuiging, maar hoe weet hij dat allemaal? Of denk ik niet beweeglijk genoeg?

Stolp heeft in elk geval geen moeite om beweeglijk te denken. Zo verdraait hij zonder enig argument de bekende kruiswoorden van Jezus naar: "Mijn God, mijn God, wat hebt gij mij verheerlijkt". Het origineel waarbij Jezus zijn godverlatenheid te midden van het lijden uitschreeuwt, past blijkbaar niet in het straatje van Hans Stolp.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Waarschijnlijk moet je dit boek beoordelen op de 'moraal van het verhaal'. Dat past in ieder geval beter bij het genre van de gnostiek, waar alle verhalen worden gereduceerd tot mythes over de ontwikkeling van de ziel. Maar ook die moraal vind ik maar lastig te verteren. Vooral dat centrale idee dat alle ellende en lijden eigenlijk wel goed is, want leerzaam.

Natuurlijk, soms komen mensen sterker uit periodes van lijden. Maar er is ook nog zoiets als onrecht, er zijn mensen die onherstelbaar beschadigd zijn, die te veel geleden hebben om nog te kunnen leren. Misschien kun je pas beweren dat ellende altijd heel leerzaam is, als je je leven zelf een beetje op orde hebt?

En dan is er nog die kwestie van de tijdperken. De kosmische geschiedenis waarbij de aartsengel Gabriël de mens technische kennis en zelfbewustzijn leert in de 15de tot 19de eeuw, waarna in de 20ste eeuw de spiritualiteit van Michael zichtbaar wordt, is natuurlijk gewoon het verhaal van de Moderniteit en Verlichting en de romantische reactie daarop.

Zo gaat er een extreem eurocentrisch perspectief achter deze esoterie schuil.

Dit boek laat de kwaliteiten van Hans Stolp als auteur goed zien. Hij schrijft helder en persoonlijk, en door goed gekozen voorbeelden maakt hij steeds duidelijk hoe een bepaald inzicht volgens hem je zelfbewustzijn kan verdiepen. Dit boek is duidelijk vanuit een pastoraal hart geschreven, met als doel om de lezers moed in te spreken in tijden van tegenspoed.

De grote aartsengel Michaël

Hans Stolp

AnkhHermes, 176 blz., € 17,50

★★

Lees hier meer boekrecensies

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden