Aswoensdag

Aswoensdag in coronatijd: dan maar een Instagram-askruisje

Een gelovige in Nottinghamshire in Groot-Brittannië krijgt een askruisje in de buitenlucht. Beeld REUTERS
Een gelovige in Nottinghamshire in Groot-Brittannië krijgt een askruisje in de buitenlucht.Beeld REUTERS

Hoe kom je aan een askruisje in coronatijden? In normale tijden gaat het zo: de gelovige komt naar voren, de priester spreekt wat woorden (zoals: ‘Bedenk wel, stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren’), en tekent met as een kruisje op het voorhoofd van de gelovige. Het is Aswoensdag, het begin van de vastentijd, de periode van bezinning, boete en inkeer, die uitmondt in de viering van Pasen. Bij die Aswoensdag hoort het halen van een askruisje. Zeker voor rooms-katholieken, en in toenemende mate ook voor protestanten.

Maar ja, corona.

Zoals er voor talloze zaken coronaproof alternatieven zijn bedacht, geldt dat ook voor het askruisje. De Church of England, bijvoorbeeld, biedt via Instagram een askruisjes-filter aan: maak een selfie, en het filter projecteert een askruisje op je voorhoofd. Voor wie dat niet genoeg vindt, heeft de kerk een thuisliturgie opgesteld: een gezin kan zo zelf een Aswoensdag-viering houden. De huisgenoten mogen het as op elkaars voorhoofden aanbrengen. Ook de katholieke app Hallow heeft een askruisjes-filter ontwikkeld. Op sociale media circuleren duizenden foto’s van gelovigen met een virtueel askruisje. Hashtag #Ashtag2021. Sommige kerken hebben vooraf kleine potjes met as bij de kerkleden bezorgd: die kunnen zelf een askruisje op hun voorhoofd tekenen. (De as is overigens afkomstig van verbrande bladeren die gebruikt zijn bij de viering van Palmzondag in het voorgaande jaar: op die zondag wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht en wordt er met palmbladeren gezwaaid.)

Al eerder verspreidde het Vaticaan een handreiking voor een askruisjes-alternatief, voor het geval gelovigen toch in kleine groepjes willen samenkomen. Daarbij spreekt de priester vooraf één keer de woorden uit die horen bij het plaatsen van het kruisje, en als de gelovigen naar voren komen strooit hij – met mondkapje – zwijgend wat as uit over hun hoofden.

Lees ook:

De rotsvaste grond is voor iedereen even wankel

De verhandeling die predikant Alke Liebich voor de coronacrisis schreef over geloof en troost, heeft ze aangepast aan de actualiteit. ‘Troost is samen proberen en samen doen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden