Sjamaan Astrid Marx: ‘Alles is van dezelfde adem’.

Maand van de SpiritualiteitSjamaan Astrid Marx

Astrid Marx is sjamaan en leert van het dierenrijk: ‘Laat je verheugen door een boom of een vogel’

Sjamaan Astrid Marx: ‘Alles is van dezelfde adem’.Beeld Jörgen Caris

Hoe helpt spiritualiteit bij het omgaan met onzekerheid? In de Maand van de Spiritualiteit vertellen mensen uit verschillende stromingen welk houvast hun overtuiging biedt. Vandaag het slot van deze reeks: sjamaan Astrid Marx (70).

Alexandra van Ditmars

“Mijn zoektocht naar zingeving begon na een drama dat mijn leven veranderde. Na acht jaar gelukkig samenzijn overleed mijn man bij een verkeersongeluk. Een week ­later eindigde mijn zwangerschap en wist ik dat ik nooit meer een kind van mijn geliefde zou hebben. Ik viel in een zwart gat, had ­suïcidale gedachten.

“Op het diepste punt, toen ik geen uitweg meer zag, gebeurde er iets wonderlijks. Opeens was er een kristalhelder moment waarin er een sluier optrok, en ik de oneindigheid en eenheid van alles kon zien, voorbij het persoonlijke. Er was een moment van vrede voordat de sluier weer sloot. Ik bleef achter met een gevoel van zowel ­nederigheid als levendigheid. Ook kwamen existentiële vragen op: wie ben ik?

“Het zoeken naar antwoorden bracht mij naar veel verschillende continenten, culturen en filosofieën. Tijdens die zoektocht ontdekte ik dat ik de sjamanistische gaven van mijn grootvader heb geërfd. Sjamanisme is een wereldwijde mystieke traditie die uitgaat van het idee dat alles met elkaar verbonden is. De natuur speelt hierin een rol, evenals de opvatting dat alles bezield is: elk mens, elk dier, elke zandkorrel.

“De traditionele sjamaan begeeft zich voortdurend tussen het alledaagse en het bovennatuurlijke en is specialist op het ­gebied van heling, rituelen, dromen, dans, exorcisme en orakels. Als moderne sjamaan gebruik ik een mengeling van de oude waarden en nieuwe inzichten. Ik werk met traditionele elementen, zoals een drum, veren en stenen. Maar in plaats van in trance te gaan en mensen te vertellen wat ze moeten doen, breng ik hen bij hun eigen kracht opdat ze het zelf kunnen ontdekken. Bijvoorbeeld door hen via een geleide meditatie in contact te brengen met hun ‘krachtdier’, een gids die beschermt en inzichten biedt.

“Inmiddels heb ik dertig jaar een inter­nationale praktijk als sjamaan. Ik geef coaching, readings, healings, begeleid rituelen. Ik zie mezelf als een bruggenbouwer tussen het zichtbare en onzichtbare. Een praktische toepassing vind ik belangrijk, zo help ik mensen bijvoorbeeld met het los­laten van oude remmingen.”

Anker

“In deze tijd van onzekerheid gaan gedachten al snel malen in ons hoofd en kan onze wereld heel klein worden. Ons realiseren dat we onderdeel zijn van een groter geheel is een manier om daaruit te komen. In het sjamanisme zijn er veel verschillen in tradities en het invullen van rituelen, maar ze benadrukken allemaal de verbinding met de natuur. Vaste waarden zijn de cirkel als symbool voor verbinding, de vier windrichtingen en de elementen vuur, aarde, lucht en water. En ook drummen en chanten, een vorm van meditatief zingen. Je kunt iets van de natuurelementen bewust inbrengen in je dagelijks leven.

“Zo kun je de reinigende werking van water en vuur ervaren als je onder de douche staat of wegdroomt in de vlam van een kaars. Als je buiten loopt, besef dan dat Moeder Aarde je draagt, laat je verheugen door een boom of een vogel. Wees je bewust van de lucht die je inademt, dezelfde lucht die de bomen en vogels inademen. Dansen of bewegen op muziek of op de vibraties van een drum kan bevrijdend zijn. Naar de zonsopgang of zonsondergang kijken, al is het maar de reflectie in het raam als je driehoog achter woont, kan inspireren. Simpele gewoontes zoals reinigen, dansen en contact maken met Moeder Aarde zijn verweven met oude rituelen. We zijn de oorsprong vergeten, maar het zit nog steeds in ons. Die tijdloosheid geeft houvast en troost. Net zoals de onderlinge verbondenheid van mens, dier en natuur.”

Citaat

“Chief Seattle, het opperhoofd van de Suquamish-indianen naar wie de stad Seattle is vernoemd, heeft deze verbondenheid prachtig uitgedrukt: ‘Alles is van dezelfde adem. Het dier, de boom, de mens. De lucht deelt zijn wezen met al het leven.’”

Tip

“Stress, frustratie of trauma zetten zich vast in je lichaam. Sjamanen werken met de eenheid van lichaam, geest en ziel en betrekken de natuur hierbij. Ook op dit vlak kunnen we iets leren van het dierenrijk: als een dier iets overkomt, dan schudden ze het daarna letterlijk van zich af. Zo schudt een eend na een gevecht eens goed met zijn veren en trilt een geschrokken hertje nog even na. Het is een manier om de eerdere spanning los te laten. Laten we een voorbeeld aan hen nemen. Mijn tip is dus: schudden! Het is het beste als je daarbij gaat staan en je aandacht naar je ademhaling brengt om je eerst bewust te worden van je lichaam. Begin met een beetje trillen en ga dan schudden. Laat je hele lijf meedoen, van top tot teen, hevig en trillend, voel alles bewegen, verlies je erin. Doe het een paar minuten en eindig met je schouders even heen en weer te bewegen, en een diepe zucht te slaken. Ik ervaar het als helend voor lichaam en geest.”

Lees ook:

Volgens de zenmeester hoeft het niet stil te zijn om stilte te vinden

In een van de vorige afleveringen van deze reeks kwam zenmeester Ton Lathouwers (88) aan het woord. “Het houvast zit niet in je ergens actief aan vastklampen, maar in openstaan om te ontvangen. Want het wonder is dat wanneer je stil en aandachtig bent, er iets naar je toekomt. Een verandering, een rust, een vertrouwen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden