Archeologen vinden marmer uit de tijd van keizer Constantijn in het graf van Jezus

Oosters-orthodoxe christenen op 15 april van dit jaar, paaszaterdag, bijeen in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. Deze plek had keizer Constantijn op het oog, staat nu vast. Beeld EPA

Al in de vierde eeuw, zo staat nu vast, wees Constantijn de plaats aan waar nu miljoenen christelijke pelgrims naartoe trekken.

In de vierde eeuw wees keizer Constantijn de plek aan waar Jezus na zijn kruisiging voor drie dagen begraven zou zijn. De grote vraag is altijd geweest: was dit ook de locatie van wat nu de Heilig Grafkerk in Jeruzalem is, die christenen tot op heden als pelgrim bezoeken? Vandaag geven Griekse archeologen uitsluitsel in de Journal of Archaeological Science: ja, keizer Constantijn had in 325 inderdaad de locatie op het oog die nu geldt als het belangrijkste bedevaartsoord in het christendom.

Daarmee zeggen de onderzoekers niet dat dit ook écht de tijdelijke rustplaats is geweest van Christus. Wél dat het christendom sinds de vierde eeuw na zijn dood aan het kruis consequent dezelfde plek als pelgrimsoord bezoekt. Want zo zeker was dat niet. De datering van de tombe die het verst terug gaat in de tijd, kwam tot vandaag uit op pakweg het jaar 1000. Wie de plek daarvoor allemaal bezocht of vereerde, dat bleef bij aannames.

Marmeren plaat

De archeologen daalden voor hun werk de trap af naar de vermeende rustplaats om het gesteente aldaar te dateren. De dikke marmeren plaat die pal op het kalkstenen rustbed lag, dateerde precies uit de tijd dat Constantijns mannen de stad aandeden op zoek naar belangrijke locaties uit Jezus' leven.

Het verwijderen van de marmeren plaat op de tombe. Beeld BALILTY, ODED

"Daarmee gaan we dus ongeveer zeshonderd jaar verder terug in de tijd", zegt Mladen Popovic, hoogleraar Oude Testament van de Rijksuniversiteit Groningen. Een mooie ontdekking dus, al constateert Popovic wel dat er nog altijd een gat is in de periode tussen Jezus' dood en 345 na Christus. "We kunnen het de toenmalige inwoners helaas niet vragen."

Want het team dat Constantijn de Grote naar Jeruzalem stuurde, vroeg volgens de overlevering ook maar wat rond over een mogelijke tombe van Jezus. Inwoners wezen toen naar een Romeinse tempel, destijds tweehonderd jaar oud, waaronder inderdaad een graf bleek te liggen. De mannen van Constantijn vonden naar verluidt een kalkstenen bed, typisch zo een als welgestelde Joden in de eerste eeuw als rustplaats kregen.

Na die ontdekking legden de Romeinen er naar verluidt een marmeren plaat overheen. Die werd overigens nog maar een jaar geleden ontdekt, doordat die onder een veel jongere, andere marmeren plaat lag. Die onderste dateren de onderzoekers nu op 345 na Christus, precies twintig jaar nadat Constantijns team in 325 aankwam in Jeruzalem.

Nu bewijst dit niet glashard dat die oude marmeren plaat er door Constantijn is neergelegd. In theorie kan iemand anders dat ook hebben gedaan. Maar, zegt de vermaarde historicus Martin Biddle tegen National Geographic: dat die data van Constantijns aankomst in Jeruzalem en het neerleggen van die marmeren plaat zó precies overeenkomen, 'dat is toch wel heel opmerkelijk'.

Lees ook

Ondanks al eeuwen durend onderling geruzie tussen de zes christelijke denominaties die de Heilig Grafkerk gezamenlijk beheren, lukte het dit jaar toch om een restauratie af te ronden: De geest is terug in de Heilig Grafkerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden