Arabische christenen voegen zich bij de PKN

De Elthetokerk in 2014 Beeld Wikimedia/Paul Berendsen

De Protestantse Kerk in Nederland krijgt een nieuwe tak, van Arabische christenen. Morgen sluit een kleine, Amsterdamse gemeente zich aan bij de PKN.

“We slaan een brug naar elkaar. We zijn hier niet zomaar vreemdelingen, of migranten, maar we zijn deel van een grotere kerk, we horen tot dezelfde traditie. Dat geeft ons een goed gevoel”, zegt dominee Emad Thabet, die gestudeerd heeft aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en daarna in Nederland is gebleven, uitgezonden door zijn kerk in Egypte, de Synode van de Nijl van de Evangelical Presbyterian Church of Egypt.

Vorig jaar begon de Egyptische predikant met diensten voor Arabische christenen, ze vonden onderdak in de Elthetokerk in het multiculturele Amsterdam-Oost. Vaak zijn er rond de tien, twintig mensen, soms ook zitten er zo’n veertig mensen in de kerk. De diensten zijn in het Arabisch, Thabet spreekt met zijn Nederlandse partners vooral Engels.

De diensten worden gehouden op donderdag. Zondag is minder geschikt, zegt de voorganger, omdat de meeste van de gemeenteleden op zondag werken – ze zitten vooral in de horeca. De kerkgangers komen uit Egypte, Irak, Iran, Syrië. Sommigen zijn vluchteling, sommigen zijn illegaal, anderen wonen en werken hier al jaren.

Eigen waarden

De nieuwe kerk is een zogenoemde pioniersplek, een plaats waar de PKN experimenteert met nieuwe manieren van kerk-zijn en geloven. “Het bijzondere aan deze plek is niet de dienst, die is relatief klassiek. Het bijzondere zit hem hier in de doelgroep”, zegt dominee Bas van der Graaf, die de pioniersplekken in de hoofdstad begeleidt.

Van der Graaf omschrijft de Egyptische kerk waar Thabet toe behoort als ‘oercalvinistisch’. Het genootschap is bij de Protestantse Kerk bekend: via de gereformeerde zendingsbond heeft de PKN er contact mee. “Qua theologie en traditie passen ze heel goed bij ons”, zegt Van der Graaf. Hij merkt op dat ook deze nieuwe Arabische partner ‘uit een andere context’ komt, en dat de leden hun eigen waarden en overtuigingen meenemen uit hun land van herkomst. Dat betekent dat zij over de positie van de vrouw in de kerk, of over homoseksualiteit, traditioneler kunnen denken dan in de PKN gebruikelijk is. “Maar Thabet kan heel goed met die diversiteit omgaan”, zegt Van der Graaf.

Hij vindt het lastig te zeggen of het beter zou zijn als de Arabische christenen zich niet apart organiseren, maar een plek weten te vinden in de protestantse kerken die er al zijn. Van der Graaf: “Deze gemeenschap wil heel graag een kerk vormen met andere christenen in Amsterdam. Maar ze zijn zo ontworteld, ze hebben ook een basis nodig, waar zij in de taal van hun hart samen kunnen komen.”

Thabet ziet het zo: “Het is belangrijk om een aparte kerk te hebben, met eigen aspecten, ook om nieuwkomers te helpen hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Maar we willen niet geïsoleerd zijn, we willen deel zijn van de PKN. De samenwerking geeft ons een gevoel van veiligheid, van geaccepteerd zijn.” 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden