Annemiek Schrijver

De zin vanAnnemiek Schrijver

Annemiek Schrijver: ‘Ongelofelijk vermoeiend zijn alle dingen’

Annemiek SchrijverBeeld Martje van der Heijden

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: schrijver en presentator Annemiek Schrijver.

Ik knap wel op van deze tijd. Thuiswerken vind ik een verademing, en ja, we kunnen minder mensen zien, maar goed alleen kunnen zijn zit in mijn natuur. Als kind noemde ik een partijtje, een kinderfeestje, per ongeluk een ‘karweitje’. Toen was ik dus al een introvert tiepje. Een zin die vaak in me op komt, ook al ver voor de coronatijd begon, is: ‘Onuitsprekelijk vermoeiend zijn alle dingen’. Die staat in het eerste hoofdstuk van het Bijbelboek Prediker. Soms fantaseer ik dat-ie op mijn graf komt te staan.

“Nee, dat bedoel ik helemaal niet pessimistisch. Troostend juist! Hoe bevrijdend is het tijdens een wereldwijde epidemie te zien dat er eeuwen terug al een somberaar was die net zo goed allerlei rampen langs zich heen zag trekken. Zulke dingen komen en gaan door de geschiedenis heen. Daar gaan de volgende teksten in dat Bijbelgedeelte ook over, dat alles eigenlijk al eens is gebeurd, en zich alsmaar blijft herhalen.

“Er is een boeddhistische variant van die tekst: ‘Ook dit gaat voorbij’. Dat is heel handig om je voor te houden tijdens vervelende feestjes, maar dat kan je dus ook van corona denken.

Zo kun je ook je hoofd kalmeren

“Met die Bijbeltekst wil ik niet zeggen dat het leven vermoeiend voor me is. Maar dat wij het uitputtend maken, met onze gedachten en ons gedrag. Terwijl je aan de natuur ziet hoe die opknapt als we alles eens met rust laten. Zo kun je ook je hoofd kalmeren.

“Ik heb heel lang op boeddhisme gezeten, en heb de bruine band, zeg maar. Het werkt zo: er gebeurt natuurlijk de hele tijd van alles in je. Dan word je weer kwaad, dan ben je weer beledigd door een collega. Je hebt de vrijheid om direct te reageren, of eens naar die emotie te kijken. Voordat je iets zegt, vraag jezelf eens drie dingen af. Één: is het waar wat ik ga zeggen? Twee: is het nodig? En drie: kan ik het in liefde zeggen? Dan hou je vaak je mond. Dat maakt het leven een stuk leuker.”

Al in februari kreeg ik corona, als een van de eersten. Een paar weken was ik goed ziek. Ik weet wat angst is, maar of ik dit nu een angstige tijd vind? We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, we zijn allemaal op weg naar het einde. Ik sta er dagelijks bij stil dat ik doodga. Daardoor valt alles reuze mee. We zijn maar een zuchtje in de eeuwigheid, hè? We doen er helemaal niet toe. Dat vind ik een ontzettende vrolijke gedachte, echt een om bij in ­lachen uit te barsten.

Ik ben blij dat het nu lente wordt

“Natuurlijk heb ik ook kleine zorgjes, zoals: betalen ze de rekeningen wel? Maar als ik de pas er flink inzet in het Gooise lover, vervliegt alles. Stof en as. Ik heb door het thuiswerken wel de neiging, net als heel veel mensen, om veel te lang door te werken en het lover te vergeten. Daarom ben ik blij dat het nu lente wordt. De vergelijking van deze periode met de oorlogstijd gaat misschien een beetje ver, maar ik denk wel dat we dit voorjaar als nooit tevoren gaan verwelkomen. Tijd voor een ­bevrijdingsfeest, met geboortegolven en al.”

Lees ook:

De zin van Roderick Vonhögen: Het is gevaarlijk Frodo, om je deur uit te stappen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden