GeloofHolocaust

Anglicaanse kerk: Christenen, toon berouw voor antisemitisme

Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury.Beeld Getty Images

Christenen moeten zich meer bewust zijn van de rol die hun geloof door de eeuwen heen heeft gespeeld bij de vervolging van Joden, vindt de Anglicaanse kerk.

Het wordt tijd dat christenen berouw tonen voor de vervolging van Joden. Dat zegt de Anglicaanse Kerk, de staatskerk van Engeland, in een document dat donderdagochtend verscheen. In het document met de titel ‘God’s Unfailing Word’ (Gods onfeilbare Woord) roept het Britse kerkgenootschap christenen op om “zich bewust te zijn van de moeilijke geschiedenis van de twee geloven”, want “de christelijke theologie speelde een rol bij de stereotypering en vervolging van het Joodse volk, die uiteindelijk heeft geleid tot de Holocaust.”

Een van de motivaties achter het document is de groeiende aandacht voor antisemitisme in het publieke debat, die er volgens de makers om vraagt dat christenen juist nu de dialoog met joden aangaan. Daarvoor is het volgens aartsbisschop Justin Welby, de voorman van de Anglicaanse kerk, essentieel dat christenen ‘de wreedheid van hun eigen geschiedenis kennen.’

Bloedsprookje

Bij het benoemen van die wreedheden gaat de Anglicaanse kerk ver terug in de geschiedenis. Zo werd in de middeleeuwen vanuit Engelse kathedralen het ‘bloedsprookje’ verspreid: de mythe dat joden christelijke kinderen zouden ontvoeren en doden om hun bloed te gebruiken voor religieuze rituelen. Die beschuldiging was de katalysator voor de moord op vele Joden door heel Europa, zo staat in de nieuwe publicatie.

Ondanks de berouwvolle toon van het document is Ephraïm Mirvis, opperrabbijn van het Verenigd Koninkrijk, kritisch. Hij betreurt het dat in het stuk geen afstand wordt genomen van christenen die joden proberen te bekeren, zo schrijft hij in het nawoord. De opperrabbijn wijst op het verschil met de rooms-katholieke kerk, die in 2015 afstand nam van iedere poging van christenen om joden te bekeren. Dat doet de Anglicaanse Kerk niet. Ondanks de groeiende samenwerking tussen anglicanen en joden is er dus nog werk aan de winkel, vindt Mirvis: “Het is alsof we samen een nieuw gebouw aan het bouwen zijn, terwijl een klein deel van de bouwers bewust bezig is om de funderingen van het gebouw te verzwakken.”

Lees ook: 

‘PKN moet de band met Israël anders benoemen’

Het platform Kerk en Israël vindt dat de Protestantse Kerk in Nederland haar band met Israël anders moet ­definiëren. Ze kan beter zeggen dat ze ‘schatplichtig’ is aan Israël, dan dat ze onopgeefbaar verbonden is aan het volk van Israël.

Rowan Williams: Je wordt niet perfect door perfect te willen zijn

De wereld is in beginsel goed, maar de mens vlucht steeds weer weg van dat besef, zegt Rowan Williams. ‘Het goede is hoopvol leven met imperfectie.’ 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden