Amsterdamse kerk mag verboden 'trip-thee' importeren

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Een verboden drug importeren, er thee van trekken en die serveren tijdens een kerkdienst. In specifieke gevallen is het toegestaan, zo heeft de rechtbank van Haarlem geoordeeld. Drugs kunnen een centraal onderdeel van de liturgie zijn.

Robin de Wever

Een Braziliaanse kerk in Amsterdam die tijdens samenkomsten een drankje op basis van hallucinogene planten serveert, mag dat blijven doen. Het plantenmengsel, ayahuasca genaamd, is volgens de rechter in kerkgemeente Santo Daime onderdeel van de geloofsbeleving. De kerk beschouwt het drinken als sacrament.

Het Openbaar Ministerie daagde de kerk voor de rechter nadat een personeelslid vorig jaar op Schiphol werd aangehouden toen die 33 kilo ayahuasca probeerde te importeren. In april van dit jaar volgde een lading van 30 kilo. Ayahuasca is een brouwsel dat al eeuwenlang op het menu staat van een aantal indianenstammen in de Amazone. Wie het drinkt, beleeft een trip: je ziet beelden, hoort stemmen en doet als het even meezit ook een paar persoonlijke inzichten op.

Het ritueel is belangrijker dan de kick
Het middel bevat de stof DMT, staat op de dopinglijst en mag dus eigenlijk niet worden geïmporteerd. Maar, zo vindt de Haarlemse rechtbank, in Santo Daime wordt het duidelijk niet gebruikt voor genot - het is er een middel om met God in contact te komen. De vorm van christendom die er wordt beoefend is doordrenkt van traditionele Indianengebruiken. Daardoor weegt de godsdienstvrijheid zwaarder dan het importverbod.

Daar komt wat betreft de rechter bij dat de gemeente heel correct met het middel omgaat. De thee wordt alleen gedronken tijdens bepaalde diensten en wordt de rest van de tijd thuis bij kerkleiders, 'onder toezicht', bewaard. Ze schenken de thee enkel aan kerkgangers van wie ze weten dat die het kunnen hebben en houden bij hoeveel iedereen drinkt. Ook de import is administratief op orde: de kerk houdt bij hoeveel ze importeert en of het van hoge kwaliteit is.

Santo Daime is niet de eerste die een religieuze uitzondering krijgt om ayahuasca te mogen gebruiken. Er is ook een organisatie die spirituele ayahuasca-weekeinden in Drenthe organiseert - die mag dat om ongeveer dezelfde redenen.

Tripmiddel is ook populair buiten de kerk
Ayahuasca geniet ook enige populariteit onder niet-christelijke twintigers en dertigers. Zij gebruiken het puur als tripmiddel, of om nieuwe spirituele inzichten te krijgen. Vorig jaar beschreef Trouw hoe een zo'n gebruikster, Floor, het middel ervoer: "Als ze het drankje genomen heeft, begint Floor meteen te hallucineren over patronen en doolhoven, ziet haar benen als een soort grote ademende wortel. Dan spreekt het drankje: ze moet zich niet langer zorgen maken over wat ze nog wil bereiken, maar meer in het nu gaan leven.

'Wakker worden, wakker worden', hoort Floor. Als een soort windvlaag. Ze voelt zich een klein meisje en klemt haar beer stevig vast. Gelukkig ziet haar vriend haar en neemt haar in zijn armen. Hij lijkt wel een leeuw, maar dan een waar ze rustig van wordt. Aan het eind krijgt ze een mantra door en zegt hardop: natuur, eenwording, loslaten. omarmen. "Het was magisch. Ik wist dat ik moest accepteren wie ik was."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden