Amerikaanse aartsbisschop Wuerl stapt op om misbruikschandalen

Kardinaal Donald William Wuerl .Beeld REUTERS

Paus Franciscus heeft het ontslag van de aartsbisschop van Washington aanvaard. Kardinaal Donald Wuerl zou misbruikzaken hebben stilgezwegen en toegedekt. Hij was de steun van veel gelovigen al kwijt.

Wuerl, die aan het hoofd staat van een van de 34 aartsbisdommen in de Verenigde Staten, is zelf niet beschuldigd van misbruik. Maar zijn naam komt veelvuldig voor in het geruchtmakende rapport dat justitie in de Amerikaanse staat Pennsylvania in augustus publiceerde over misbruik in zes bisdommen. Het ging daarbij om 300 priesters die kinderen zouden hebben misbruikt, minstens duizend slachtoffers, en bisschoppen die het misbruik systematisch en volgens een vooropgezet plan toedekten.

Tussen 1988 en 2006 zou Wuerl, toen hij nog bisschop van Pittsburgh was, priesters hebben beschermd die kinderen misbruikten. Priesters over wie klachten van wangedrag binnenkwamen, zou hij hebben laten overplaatsen, of hij stelde hen opnieuw aan. De aartsbisschop zei, ondanks dat er al jarenlang geruchten over waren, niets geweten te hebben over de beschuldigingen van seksueel misbruik tegen zijn voorganger Theodore McCarrick. Deze oud-aartsbisschop nam in juli ontslag nam uit het college van kardinalen.

Vader der leugen

Niettemin stort de paus in een brief warme woorden uit over de 77-jarige geestelijke. Hij aanvaardt het ontslag met tegenzin. Franciscus wekt de suggestie dat Wuerl onverdiend een zondebok is geworden. De paus schrijft dat de ‘vader der leugen’, oftewel de duivel, niets liever wil dan verdeeldheid zaaien in de kerk. En dat Wuerl zich met zijn ontslag opoffert om de eenheid te bewaren. De afgelopen maanden had Wuerl nog geprobeerd zich te verdedigen, maar uiteindelijk kwam hij tot het besluit dat hij het aartsbisdom Washington niet langer kon leiden. Hij blijft aan tot er een opvolger is gevonden.

Lees ook:

Amerikaanse staten openen de jacht op katholieke leiders na het misbruikschandaal in Pennsylvania

Na onthullingen van grootschalig seksueel misbruik in Pennsylvania pakken ook andere Amerikaanse staten de rooms-katholieke kerk aan. De staten New Jersey en New York gaan uitgebreid onderzoek doen naar het misbruik en het toedekken daarvan binnen de kerk.

Waarom treedt de paus niet harder op bij al die misbruikzaken?

Met het vertrek van de Amerikaanse aartsbisschop Theodore McCarrick, eind juli, bereikten de slepende schandalen in de rooms-katholieke kerk een voorlopig dieptepunt. Onze katholicisme-redacteur Stijn Fens zoekt antwoord op de vraag:Waarom grijpt de huidige paus Franciscus niet harder in?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden