A men

‘Amen’ is niet genderneutraal, vond deze politicus, dus voegde hij er ‘a woman’ aan toe

Het huis van Afgevaardigden in de Amerikaanse hoofdstad Washington.  Beeld REUTERS
Het huis van Afgevaardigden in de Amerikaanse hoofdstad Washington.Beeld REUTERS
Nico de Fijter

Is het woord ‘amen’ genderneutraal? Je zou zeggen van wel. Het is een eeuwenoud woordje dat terug te vinden is in bijvoorbeeld de Thora en het Nieuwe Testament, en wordt met name gebruikt om gebeden mee af te sluiten. Het betekent zoiets als ‘zo is het’ en het bekrachtigt daarmee de woorden die zojuist in het gebed zijn uitgesproken. Met gender heeft dat allemaal niets te maken.

Maar daar lijkt de Amerikaanse politicus Emanuel Cleaver anders over te denken. Cleaver is Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden. Hem viel zondag de eer te beurt om bij de opening van het 117de Amerikaanse Congres een gebed uit te spreken. Dat besloot hij met de woorden: ‘Amen and a woman’. Waarmee hij aan dat ‘amen’ ineens een heel andere betekenis geeft. Mogelijk dacht Cleaver aan te sluiten bij een voorstel dat de Democraten in het Huis van Afgevaardigden een paar dagen eerder deden: daarin staat dat de taal van het Huis genderneutraal moet worden.

Een toelichting op zijn woordkeus heeft Cleaver nog niet gegeven. Een vergissing lijkt het haast niet te kunnen zijn: Cleaver heeft theologie gestudeerd en was 37 jaar lang voorganger in een methodistenkerk in Kansas. Het is moeilijk voorstelbaar dat iemand met zo’n achtergrond de daadwerkelijke betekenis van het woordje ‘amen’ niet kent.

Lees ook:

Is God een Hij of een hij? Of is God een vrouw?

In de herziening van de Nieuwe Bijbelvertaling wordt naar God weer met een hoofdletter verwezen: hij wordt Hij. Daar is lang niet iedereen blij mee. ‘Ik gebruik zelf voor God een hoofdletter. Dat wordt dan dus Hij, maar ook Zij of Jij als dat zo uitkomt.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden