Minaret

Alsof iemand ophangen wegens ‘vloeken’ geen belediging van God is

null Beeld Trouw
Beeld Trouw
Eildert Mulder

Een Pakistaanse premier moet kunnen laveren. Weeg zijn woorden niet op een goudschaal­tje, daarvoor is zijn land te ingewikkeld. Maar wat eerste minister Imran Khan er dezer dagen uitkraamt is bar. Een goede tweede achter Erdogan.

Macron geeft hij ervan langs vanwege ‘islamofobie’. De Franse president is razend over de onthoofding van de leraar Samuel Paty. Hij wil moslimextremisme keihard aanpakken. Dat zou de Pakistaanse premier ook moeten doen maar laat hij wel uit zijn hoofd. Onbegonnen werk in Pakistan. Wel zou hij eens scherp moeten aflijnen wie de ergste islamofoben zijn. Dat zijn niet de Wildersen, Baudets of Macrons, maar wel bijvoorbeeld het geteisem dat eind 2017 driehonderd zogenaamd afvallige moskeegangers in de Egyptische Sinaï doodschoot. In eigen ogen waren die moordenaars zuiverder in de leer dan God zelf, die ze graag theologisch zouden willen bijscholen of toch maar liever ook als ketter fusilleren.

Ook Pakistan is een lopende band die terreur produceert. En dan verwijt de premier, echt fijngevoelig na de moord in Parijs, Macron dat hij alleen moslimextremisten aanklaagt en geen ander soortgelijk tuig. En Mark Zuckerberg moet, vindt hij, Facebook reinigen van islamofoben en niet enkel van Holocaustontkenners. Gelijke monniken, gelijke kappen. Echte islamofoben zijn natuurlijk ook de Chinese maoïsten, die in de regio Xinjiang moslims massaal opsluiten, vrouwen steriliseren, ouders hun kinderen afpakken en de islam kapot stampen. Maar daarover hoor je premier Khan nooit.

De Pakistaanse ‘justitie’ doet op haar manier hetzelfde als de moordenaar van Paty

Over de onthoofding in Parijs kan hij ook moeilijk misbaar maken, want de Pakistaanse ‘justitie’ doet op haar eigen manier hetzelfde als de moordenaar van Paty. Mensen rotten vele jaren in dodencellen, omdat ze, God of Mohammed zouden hebben beledigd. Alsof iemand ophangen wegens ‘vloeken’ geen belediging van God is.

Voor een executie zouden de veroordeelden eigenlijk niet hoeven te vrezen, want daarvoor is de buitenlandse druk op Pakistan te groot. Maar natuurlijk voelen ze de doodsangst toch, jaren aaneen, zonder uitzicht op vrijlating. De christelijke boerin Asia Bibi had puur geluk toen ze in 2018 na acht jaar de dodencel mocht verruilen voor de vrijheid. Ze moest meteen naar het buitenland, om lynching te voorkomen.

De 37 jaar oude christen Asif Pervaiz, vader van vier kinderen, kreeg begin september zijn doodvonnis te horen, na zeven jaar voorarrest. Hij werkte in een kousenfabriek maar nam ontslag om van zijn chef af te zijn, die hem tot moslim wilde bekeren. Vervolgens ontving die chef blasfemische boodschappen, afkomstig van Pervaiz’ telefoon. Volgens Pervaiz was zijn simkaart gestolen en hadden anderen die boodschappen verstuurd. De chef zelf wellicht?

Pervaiz dook onder, maar de politie dwong hem zich aan te geven door zijn zwagers en moeder te gijzelen. De rechters willen hem eerst nog eens drie jaren opsluiten. Pas daarna moet hij hangen. Je reinste sadisme? Of is die extra celstraf juist goed bedoeld, om tijd te rekken zodat Pervaiz meer kans heeft op redding? Bij vrijspraak hadden die rechters moeten vrezen voor hun eigen leven. Veel manoeuvreerruimte hadden ze niet.

De premier heeft die evenmin. Ook hij zit klem. Hij heeft geestelijken van diverse islamitische stromingen en van andere godsdiensten uitgenodigd voor een conferentie over religieus geweld. Maar Pakistans godvergeten blasfemiewet, zelf één langgerekte vloek, zal de agenda niet halen.

Lees ook:

Hoe Imran Khan zich transformeerde van cricketlegende tot premier van Pakistan

De Pakistaanse ex-cricketer Imran Khan won de verkiezingen in zijn land en werd de nieuwe premier. Khan transformeerde zich in twintig jaar tijd van playboy tot vroom islamitisch hervormer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden