null Beeld

De zin vanNanda Ziere

‘Als je het niet begrijpt / onthoud het dan tenminste / zodat er later iets te begrijpen valt’

Meer en minder bekende Nederlanders kiezen hun persoonlijke leefregel of inspirerende zin. Vandaag: Nanda Ziere (1968), sinds kort ‘landelijk voorganger’ van het religieus-humanistische Apostolisch Genootschap, dat zeven decennia uitsluitend mannelijke ‘apostelen’ aan het hoofd had.

Lodewijk Dros

‘Het zal 25, 30 jaar geleden zijn dat ik in de krant een gedicht van Fred Delfgaauw tegenkwam. ‘Als je het niet begrijpt / onthoud het dan tenminste / zodat er later iets te begrijpen valt’. Ik heb het eruit gescheurd en bewaard. Het komt door de tijd heen steeds bij me terug. Bij mijn afstuderen als bedrijfskundige, en laatst nog toen ik ‘religieus humanisme’ moest uitleggen.

Mijn moeder had MS. Die diagnose is al vrij vroeg gesteld, ze heeft vele jaren gevochten tegen die ziekte. Ik wilde dat begrijpen, maar soms valt iets niet te begrijpen, of: nóg niet. Ik dacht vaak: waarom leg je je er niet bij neer – soms letterlijk. Dat was beter voor haar geweest, lichamelijk gezien. Maar later begreep ik dat ze bleef vechten om haar relatie met mijn vader, uit verantwoordelijkheid voor haar kinderen, en vanuit haar karakter.

Mijn oordeel was dus te snel geweest, haar context was zoveel ruimer. Dat leer ik: dat je perspectief met de jaren verruimt.

De titel van Delfgaauws gedicht is Pleidooi voor het behouden, maar het gaat me niet om behoudzucht. Ik kom uit een apostolisch gezin, mijn grootouders waren alle vier apostolisch. Het was een andere tijd, de apostel vervulde nog een grote, centrale rol. Maar dat was niet de kern van het Apostolisch Genootschap, het draaide bij mijn ouders en grootouders niet om hem. Bij mij ook niet.

Verbonden

“Ik denk dat zij het wel bijzonder gevonden zouden hebben, dat ik als landelijk voorganger de apostel opvolg. Ik voel me met mijn ouders en grootouders verbonden, we hebben dezelfde drijfveren.

Volgens mij is de continuïteit groter dan het verschil, al ben ik na vier apostelen de eerste vrouw die leiding mag geven aan het genootschap. Dat doen we trouwens samen, we hebben een tweekoppig geestelijk leiderschap, en met zeventig gemeenschappen in Nederland en enkele in het buitenland hebben we er een fulltime baan aan.

Daarvoor ben ik verpleegkundige geweest, heb als manager van klinieken gewerkt en in de schoonmaak, ben communicatietrainer geweest. En of ik nu de zuster was bij de terminale patiënt of de manager van de medisch specialist, in al die rollen heb ik geleerd dat als je de tijd neemt om mensen echt te leren begrijpen, dat mensen dan eigenlijk altijd boeiend blijken te zijn.

Zoeken naar wat mensen beweegt

Dat doe ik nu ook als landelijk voorganger. Voorgaan in diensten. Interesse hebben, zoeken naar wat mensen beweegt. Zo kan ik mensen verder helpen. Daar word ik enthousiast van – wat betekent dat je ‘in God’ bent. Dat voel ik sterk. Het is niet eenvoudig om tegenwoordig het religieuze aspect te belichten, maar ik doe het graag. Kom maar op!

Mijn nieuwe functie voelt ook als een grote verantwoordelijkheid. Om met leden van het genootschap het leven zo goed mogelijk in te richten, voor jezelf, voor de ander, voor het andere, voor de kinderen na jou. Dat leven is weerbarstig, waar vind je dan veerkracht? Daar helpen me die regels van Delfgaauw bij. Om het uit de houden, te verduren, ‘onthoud het dan tenminste’. Wacht dus even, straks vind je misschien het antwoord en ontvouwt zich een nieuw inzicht.”

Lees ook:

De zin van theoloog Frits de Lange: ‘Je vergaart wijsheid als je niet meer voortdurend werkt aan je ego’

In tijden van corona vertellen mensen over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag de zin van theoloog en schrijver Frits de Lange.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden