Als een moslim bestookt wordt met varkensvlees, is dat erg?

De Essalam-moskee in Rotterdam. Beeld ANP
De Essalam-moskee in Rotterdam.Beeld ANP

Het overkwam moslims in Engeland, net als enkele van hun broeders en zusters in de Verenigde Staten: pesterijen met bacon. Spek op de deur van een moskee en plakken ham in de gebedsruimte. Ook in Nederland worden moslims bestookt met onrein vlees.

Robin de Wever

De deurklink van een moskee omwikkelen met plakjes bacon: is dat een haatmisdrijf? Of vooral een sneue poging om moslims op de kast te jagen? Het Openbaar Ministerie in de Amerikaanse staat Tennessee gaat uit van dat eerste, zo blijkt. Ze vervolgt momenteel twee tieners die er afgelopen zomer ’s nachts op uit trokken om op de lokale moskee met graffiti ‘Fuck Allah’ te spuiten. Vervolgens bevestigden ze aan de deur van het godshuis plakken bacon.

Charles Stout (19) en Thomas Gibbs (18) waren erop uit om moslims te grieven, zo vindt het OM. Het gebruik van spek was duidelijk bedoeld als provocatie: moslims beschouwen het eten van varkensvlees als onrein.

Stout en Gibbs zijn niet de eersten die hun islamitische stadsgenoten te lijf gaan met bacon; de afgelopen jaren kwam de politie in de Verenigde Staten en Engeland zeker 7 keer in actie vanwege zulke bacon-gerelateerde incidenten.

In de Britse plaats South Shields bevestigde een man in 2009 over het verloop van een maand meerdere malen bacon aan de deur van de lokale moskee. In de steden Edinburgh, Bristol en Camden deden zich daarna vergelijkbare incidenten voor. In de VS kregen moskeeën in Las Vegas, Alabama en Californië te maken met ‘bacon-agressie’. Personeel van een ziekenhuis in het Australische Sydney ontdekten afgelopen december dat iemand in de stilteruimte bacon had uitgestrooid over een gebedskleed. Onder lieden die moslims en moskeeën bedreigen is varkensvlees populair, constateerde de Amerikaanse moskeekoepel CAIR al in 2010. Ze kreeg naar eigen zeggen regelmatig ‘varkensvlees gerelateerde hatemail’.

Dubieuze trend

Is die dubieuze bacon-trend al overgewaaid naar Nederland? Moeilijk te zeggen, vindt onderzoeker Ineke van der Valk, die sinds een aantal jaar agressie tegen moslims in beeld brengt. “Ik ben het maar een enkele keer tegengekomen. Wel zie je regelmatig dat er een varkenskop of een varkenspoot bij een moskee wordt gelegd.” Van der Valk sluit niet uit dat moskeeën regelmatig varkensvlees krijgen toegestuurd, of dat er plakken ham bij de deur worden achtergelaten. "Dat zou te maken kunnen hebben met de aangiftebereidheid. Al weet ik uit eerder onderzoek dat die hoog is.”

Fout, zegt bestuurslid Yucel Aydemir van de Utrechtse Ulu-moskee. “Wij krijgen meerdere keren per jaar enveloppen met varkensvlees, en ik hoor van genoeg andere moskeeën waarbij dat ook gebeurt. Die moskeebesturen reageren vaak hetzelfde als wij: ze doen niks. We willen het niet groter maken dan het is, en de kans dat de dader gepakt wordt is toch heel klein. En: we willen mensen niet op ideeën brengen. Dat dit soort incidenten nooit het nieuws halen, betekent niet dat ze er niet zijn.”

Wat ook met enige regelmaat plaatsvindt zijn incidenten met varkenskoppen. Die worden dan ’s nachts voor de ingang van een moskee gelegd - een praktijk die doet denken aan de bekende scène in The Godfather waarin iemand die het aan de stok heeft met de maffia een afgezaagd paardenhoofd in zijn bed vindt. RepubliekAllochtonië, een website die veel bericht over moslimhaat en die een lijst bijhoudt van geweldsincidenten richting moslims, telde sinds 2001 zo’n acht varkenskoppen.

Theologisch geen effect

“Een moskee kun je niet ontheiligen met een paar plakken bacon”, zegt imam Azzedine Karrat van de Rotterdamse Essalam-moskee. “De Koran verbiedt ons varkensvlees op te eten. Dat is haram, onrein. Maar theologisch heeft het geen effect als je zulk vlees achterlaat bij een moskee. Als dat gebeurt, pakken we het op en gooien we het weg.”

Niet dat het Karrat compleet koud laat als iemand moslims bestookt met haram vlees. “Ik neem de daad zelf niet heel serieus, maar het idee dat er mensen zijn die de moeite nemen om dat vlees te gaan kopen en op te sturen… dat vind ik wel ernstig.” Daar komt bij dat moskeeën regelmatig mikpunt zijn van agressie en bedreigingen. Karrat: “Natuurlijk, daar maak ik me zorgen over.”

Of je nu doet met een varkenskop, een stuk bacon of een dreigbrief is irrelevant, zegt publicist en activist Nourdeen Wildeman. “Veel mensen denken dat varkensvlees voor moslims een soort explosief materiaal is. Iets waarvan moslims door het lint gaan. Dat is het niet. Het is haram, maar ja, dat is rente ook. Een tip voor iedereen die ons wil krenken: pak iedere keer als de bank je rente stort, een envelop en doe de rente daarin. En gooi die dan door de bus bij de moskee. Dat vinden we écht heel vervelend.”

Lees ook: 'Brandstichting bij moskee is slechts het topje van de ijsberg'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden