Eetstokjes

Afstand houden in de Engelse kerk: hoe moet dat bij de communie?

De Anglicaanse priester Eileen Harrop biedt de hostie aan met eetstokjes. Beeld PA Media
De Anglicaanse priester Eileen Harrop biedt de hostie aan met eetstokjes.Beeld PA Media
Maaike van Houten

In Engeland zijn de kerken sinds juli weer open. Kerkgangers moeten een mondkapje op, niet elkaars bijbels en liedbundels gebruiken, en twee meter afstand van elkaar houden.

Maar hoe moet dat bij de communie, het uitdelen van brood en wijn? Twee meter afstand houden is dan onmogelijk, en bij het eten van het brood moet het mondkapje echt even af.

De leiding van de Anglicaanse kerk schrijft in haar voorschriften dat drinken uit één beker gewoon niet kan, maar dat het doorbreken van de regels bij het gebruiken van de hostie best even kan. De Anglicaanse priester Eileen Harrop uit het Noord-Engelse dorpje Gainford vond een manier om de afstand een klein beetje groter te maken. Ze komt uit Singapore, en ging te rade bij haar eigen traditie. Ze gebruikt nu eetstokjes, en wel extra lange. Die worden in Singapore gebruikt bij het nieuwjaarsfeest, Lo Hei, dat letterlijk bewegen van de levensadem betekent. Tegen de BBC zei Harrop dat het gebruik van deze feestelijke stokjes nu in de kerkelijke setting in Engeland ‘een nog diepere betekenis’ krijgt.

Ook in de katholieke kerk in Nederland is het drinken van wijn bij de communie in deze coronatijd geschrapt. Voor de hostie gebruiken Nederlandse priesters een schepje, of een pincet. De bisschoppen raden hun aan een reserveschep en pincet bij de hand te hebben, voor als ze toch een hand hebben geraakt. Harrop heeft de flinterdunne hosties verruild voor stukjes brood; die kan ze makkelijker tussen de stokjes krijgen.

Lees ook:

Kerken blij met verruiming coronaregels

Eerder dan verwacht, worden de regels voor kerkdiensten versoepeld. Vanaf 1 juli mogen kerken weer diensten en missen houden met maximaal honderd mensen.

Hostie met pincet: bisschoppen komen met strikte regels voor vieringen

Ook katholieken moeten een plaats in de kerk gaan reserveren. Communie uitreiken gebeurt onder strikte hygiënische regels, meezingen is niet toegestaan, maar na afloop wordt er wel koffie gedronken. Op anderhalve meter afstand.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden