1,5 meter in de kerk

Advies Protestantse Kerk in Nederland aan plaatselijke gemeenten: ‘Blijf elkaar de ruimte geven’

Dienst in de Westerkerk. Protestantse Kerk in Nederland (Hervormde Gemeente ) Beeld Foto Maarten Hartman
Dienst in de Westerkerk. Protestantse Kerk in Nederland (Hervormde Gemeente )Beeld Foto Maarten Hartman

Blijf elkaar de ruimte geven, ook als de afstandsregel na 25 september verdwenen is. Dat is het belangrijkste advies van de Protestantse Kerk in Nederland aan haar plaatselijke gemeenten.

“Dat alles weer kan, betekent niet dat je het ook moet doen. Gepast afstand houden, blijft het advies. Houdt bovendien rekening met mensen met een kwetsbare gezondheid of mensen die zich niet veilig voelen bij de versoepelingen. Ik hoop dat gemeenten de versoepelingen zo invoeren dat het past bij de situatie in hun gemeenten. Bovenal hoop ik van harte dat ze elkaar de ruimte geven,” zegt scriba René de Reuver in een verklaring die de Protestantse Kerk in Nederland vandaag naar buiten bracht.

Het advies van de PKN volgt op een overleg tussen de 31 kerkgenootschappen verenigd in het Interkerkelijk Contact Overheidszaken (CIO) en minister Grapperhaus (justitie en veiligheid) van afgelopen vrijdag. Voordat het overleg plaatsvond, liet de PKN al weten niets te zien in een coronapas, omdat een toegangscontrole zich niet verenigt met het principe dat iedereen welkom is in de kerk. In de verklaring onderstreept het bestuur van de synode dat principe nogmaals: “Het past niet in het kerkelijke denken om van tevoren te controleren of mensen welkom zijn,” aldus De Reuver.'

Indeling van het kerkgebouw

Hoe een gemeente het advies ‘gepaste afstand houden’ na 25 september invult, is afhankelijk van de indeling van het kerkgebouw. Gemeenten kunnen overwegen een gedeelte te reserveren voor mensen die wel graag 1,5 meter afstand houden, aldus de verklaring. Ook adviseert het bestuur gemeenten dringend om speciale aandacht te besteden aan ventilatie. Daarnaast wijst ze erop dat bij evenementen het werken met een coronatoegangsbewijs wél verplicht is.

Lees ook:

De kerken kunnen weer vollopen, en de anderhalve meter wordt ingeruild voor ‘gepaste afstand’

Kerken hoeven geen coronapas te gaan gebruiken; iedereen mag naar binnen. Wel krijgen ze het advies in de kerk ‘op gepaste afstand’ van elkaar te blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden