Katholieke kerk

Aartsbisschop Eijk staakt oecumenische samenwerking in Amersfoort. ‘Niet te bevatten’

Kardinaal Eijk tijdens een viering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Beeld anp
Kardinaal Eijk tijdens een viering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.Beeld anp

De katholieke kerk trekt zich terug uit het Oecumenisch Brandpunt in Amersfoort. Officieel om te bezuinigen. Binnen de geloofsgemeenschap voelt het als een klap voor de oecumene.

Lodewijk Dros

“Het bericht moest van de kardinaal in de dienst worden voorgelezen”, zegt Johan van der Vorm, zelf protestant en secretaris van het Oecumenisch Brandpunt in Amersfoort-Noord. De strekking was helder: aartsbisschop kardinaal Eijk verbiedt verdere samenwerking. De aan het Brandpunt verbonden rk pastor Josephine van Pampus mag op termijn niet meer aan vieringen meewerken, de financiering stopt.

Roland Enthoven van het aartsbisdom bevestigt dat. En hij ontkent dat bezwaren tegen het oecumenische karakter van het Brandpunt tot de pijnlijke ingreep hebben geleid.

Daar denkt Van Pampus anders over. Dat er te weinig geld en mensen zijn, is waar, maar “er had een andere keus moeten worden gemaakt: vóór oecumene. Dat is geen hobby van wat idealisten, maar het hart van de katholieke kerk. De parochie beschadigt zichzelf.”

Verrast is Van Pampus niet door de ingreep van Eijk, ze zag het besluit al jaren aankomen. Toch is ze aangeslagen. “En teleurgesteld. En verscheurd. En strijdbaar.” Zondagochtend, bij de mededeling dat het bisdom de samenwerking met de protestantse kerk opzegt “stonden nogal wat mensen te janken”, zegt Van der Vorm.

‘Er komen ideeën vandaan’

Het Oecumenisch Brandpunt ontwikkelde in drie decennia in de nieuwbouw van Amersfoort-Noord een “symbiose van bestuur en ritueel”, zegt Van der Vorm. Het Brandpunt is tot op heden officieel een katholieke kerk, zegt hij. “Ze is ooit door Eijks voorganger Simonis gewijd.” Nu eist de aartsbisschop dat de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort zich daaruit helemaal terugtrekt.

De vicevoorzitter van het parochiebestuur noemde de door Eijk verordonneerde stap ‘niet te bevatten’. Tot aan de zomer verandert er weinig aan de huidige samenwerking tussen katholieken en protestanten.

Van der Vorm: “Op weg naar Pinksteren zullen we als oecumenische geloofsgemeenschap doorgaan, ook met de katholieke leden van het Brandpunt.” Maar uiteindelijk wel onder protestantse vlag.

Volgens Van Pampus berokkent de keus van Eijk niet alleen oecumenische schade aan katholiek Amersfoort. “Het Brandpunt is de meest vitale gemeenschap van de stad. Je ziet er jongeren, er komen ideeën vandaan.”

De rk kerk betaalt volgens woordvoerder Enthoven nu nog voor een derde mee aan het gebouw en de kosten van de activiteiten van de geloofsgemeenschap. “Die sponsor zij we straks kwijt", reageert pastor Van Pampus. Hoe het verder moet met het kerkgebouw, is onduidelijk. Van Pampus: “Misschien verkopen en terughuren?” Welke rol er voor haarzelf is weggelegd, weet ze nog niet.

Lees ook:
Kardinaal Eijk vindt dat de paus ‘twijfel zaait’ over hertrouwde katholieken

Kardinaal Wim Eijk uit openlijk kritiek op paus Franciscus. Hij vindt dat de leider van de rooms-katholieke kerk het niet te gemakkelijk moet maken voor gescheiden katholieken die hertrouwd zijn om de communie te ontvangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden