Aardappel anders, ook voor moslims

Het Hollandse gerecht 'Aardappel anders' moet op ieders menu staan. Nee, eerst proeven, dan pas zeggen: ik lust het niet. Het is smakelijk voor godsdiensten.

In Londen schijn je heerlijke opgewarmde aardappelen te kunnen krijgen, met kruiden en snippers dure gewassen of dode diertjes. Het blijft een aardappel, maar je leert het gewas opnieuw eten.

In Nederland is er zelfs een fabrikant op gedoken, maar zijn product is, weet ik proefondervindelijk, niet echt weg te krijgen. Zijn er landgenoten die voor de kerstdis Aardappel Anders geserveerd hebben?

Enfin, variatie dus. En lekker hoef je het niet te vinden. Net als bij godsdienst. Op www.wijblijvenhier.nl woedt een debat over de (on)mogelijkheid van een liberale islam. Het proza is niet altijd helder, maar het komt erop neer dat men zich ernstig afvraagt of iedereen nu zomaar zijn interpretatie op het woord van Allah mag loslaten. ,,Wat betekent dat voor de 'woorden van Allah' anders dat de God van de moslim niet begrepen en zelfs niet geaccepteerd wordt door moslims omdat zij 'Allah's woorden anders 'interpreteren' (= begrijpen) dan de bedoeling was van Allah - want de volgende 'niét liberale moslim 'interpreteert' die woorden weeranders, en de volgende moslim interpreteert de Koran wéér anders ....''

Ja, zo gaat dat. Daar hebben christenen enige ervaring mee opgedaan. Ze hebben hun aardappelen geschild, geroosterd, gepureerd en gepoft; het resultaat is een culinaire potpourri, voor ieder wat wils. Ze gaan daarin zó ver dat sommigen, om met wijblijvenhier.nl te spreken, ,,de woorden van 'Allah' mogelijk herschrijven/wijzigen, en die zelfs afwijzen met 'dat is mijn Islam niet'.''

Dat is wel precies de consequentie van het nadenken over de rol die de mens heeft als interpretator van goddelijke geschriften. Dat is de les die ik trek uit het werk van Abraham Kuyper - een grootheid die voor het grootste deel terecht is vergeten, maar toch een klein monumentje verdient. Waarvoor? Lees Hoe de islam kan leren van Kuyper.

De MeerZin gaat over een van de populairste boeken van 2007: The Secret. Gigi Schuiten fileert de strekking en concludeert: Het ontbeert iedere vorm van troost, loutering en vergiffenis. Als alles onze eigen verantwoordelijkheid is, dan kunnen we nergens meer schuilen. Dan is iedere tegenslag, ieder verlies, iedere ramp onze eigen schuld. En ongeacht hoe sterk of zwak we zijn: we moeten de dikke bult in ons eentje dragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden