Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zes jaar gevangenisstraf voor Australische kardinaal Pell wegens seksueel misbruik

Religie en Filosofie

Redactie

Kardinaal George Pell. © AP

De Australische kardinaal George Pell (77), de voormalige financiële topman van paus Franciscus, is in Australië veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Pell was eerder door de rechtbank op vijf aanklachten schuldig bevonden aan het misbruik van twee dertienjarige misdienaren eind jaren 90.

De 77-jarige Pell is de hoogste geestelijke in de rooms-katholieke kerk die wegens seksueel misbruik is veroordeeld. Rechter Peter Kidd van de rechtbank in de staat Victoria bepaalde dat Pell de komende drie jaar en acht maanden niet in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Daarnaast wordt hij voor de rest van zijn leven geregistreerd als dader van seksueel misbruik.

Lees verder na de advertentie

Pell zou de jongens hebben misbruikt, toen hij als aartsbisschop diende in Melbourne. De kardinaal, die in 2017 zijn functie neerlegde, heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij had al beroep aangetekend tegen drie aanklachten.

De rechter omschreef het misbruik als een ‘schaamteloze en gewelddadige aanval’ op de slachtoffers. ‘In mijn ogen was uw gedrag doorspekt van een verbluffende arrogantie’, zei de rechter. Het misbruik had volgens de rechter een ingrijpend en langdurende impact op het welzijn van een van de slachtoffers en gezien diens uitspraken zeer waarschijnlijk ook op het andere slachtoffer, waarvan voor zijn dood naar aanleiding van een overdosis drugs in 2014 geen getuigenis werd vastgelegd.

De straf voor Pell, die sinds eind februari vastzit, valt desondanks veel lager uit dan de maximale straf van vijftig jaar, die hij had kunnen krijgen. De rechter hield rekening met zijn leeftijd en zijn gezondheid en het feit dat hij verder een leven zonder overtredingen had geleid.

Deel dit artikel