Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Trumps dominees willen een woordje wisselen met de paus

Home

Robin de Wever

President Trump, toen hij eind mei in Rome paus Franciscus bezocht. © AFP

De christelijke adviseurs van Donald Trump willen om tafel met de hoogste geestelijken van de rooms-katholieke kerk. Ze hopen samen te strijden voor de goede zaak, maar het Vaticaan noemde hen laatst geradicaliseerd en fundamentalistisch.

De Trumpvoorgangers zijn boos over een vlammend betoog dat vorige maand in La Civilta Cattolica stond, een jezuïetenkrant die alleen stukken publiceert die geaccordeerd zijn door het Vaticaan. De krant richtte haar pijlen op wat ze ‘evangelicale fundamentalisten’ noemde: de conservatieve witte protestanten die massaal op Trump stemden en hem aan de overwinning hielpen. Hun rechtse politiek strookt niet met de boodschap van het evangelie, luidde de conclusie.

Lees verder na de advertentie

Eucumene van haat

Het leiderschap van de Amerikaanse katholieke kerk trok de afgelopen jaren regelmatig samen op met evangelicals, bijvoorbeeld in de strijd tegen abortus en het homohuwelijk. Nu worden katholieken en evangelicals met open armen ontvangen in het Witte Huis en dat leidt tot onfrisse taferelen, stelde La Civilta Cattolica.

We zien pogingen om katholieken en evangelicals tegen elkaar uit te spelen

Johnnie Moore, een van Trumps evangelicale adviseurs

Het artikel spreekt van een ‘eucumene van haat’ en een ‘ideologie van verovering’ die een ‘staat met theocratische trekken’ propageert. Die ideologie zou mijlenver af staan van de boodschap van paus Franciscus. De paus wil verbinden, maar deze ‘xenofobe en islamofobe visie is uit op het optrekken van muren, en op zuiverende deportaties’. Ook andere heilige huisjes van Trumps evangelicals moeten eraan geloven, zoals het idee dat Gods zegen rust op Amerika.

Geschoffeerd

Het artikel noemt geen namen, maar de evangelicale voorgangers, kerkleiders en voorzitters van lobbyclubs die samen Trumps religieuze adviesraad vormen, voelen zich geschoffeerd. Laten we in gesprek gaan, oppert Johnnie Moore nu in een brief die hij naar paus Franciscus heeft gestuurd. Moore treedt op namens enkele adviseurs. “We merken dat er in deze tijden van voortdurende vervolging, politieke polarisatie en wereldwijde conflicten ook pogingen zijn om katholieken en evangelicals tegen elkaar uit te spelen.”

Een verzoeningsronde is geen overbodige luxe. De felle taal in het Vaticaanse artikel laat wederom zien dat er een enorme kloof gaapt tussen Franciscus’ Vaticaan en de geestelijken met wie Trump zich omringt. Beide houden er een vrij letterlijke uitleg van de Bijbel en een conservatieve zedenleer op na, maar als het gaat om vluchtelingen, de omgang met moslims, zorg voor de armen en het klimaat, spreken ze andere talen.

Samen optrekken

Toch weten ze in Rome en Washington: we hebben elkaar nodig. Een paar weken geleden bijvoorbeeld mengden zowel het Vaticaan als christelijk-rechtse Amerikaanse groepen zich in de discussie over de behandeling van de terminaal zieke baby Charlie Gard. Uiteindelijk twitterde niet alleen Franciscus over Charlie, Trump deed dat ook. Verder maken beide kampen zich zorgen over christenvervolging - ook zo’n gebied waarbij samenwerking heilzaam kan zijn.

We zijn bereid om morgen naar Rome te vliegen

Johnnie Moore

Het zou zonde zijn als de relatie tussen Washington en Rome zou bekoelen, zegt Moore, de vertegenwoordiger van de adviseurs, tegen Time. “We zijn bereid om morgen naar Rome te vliegen en in gesprek te gaan met wie dan ook.” Onenigheid is geen ramp, schrijft Moore in de brief. “We kunnen het ook oneens zijn in een vriendschappelijke context. Al ga ik ervan uit dat we wederom zullen constateren dat we het vaker wel met elkaar eens zijn dan niet.”

Deel dit artikel

We zien pogingen om katholieken en evangelicals tegen elkaar uit te spelen

Johnnie Moore, een van Trumps evangelicale adviseurs

We zijn bereid om morgen naar Rome te vliegen

Johnnie Moore