Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sweet Angel Divine (1925-2017) was ervan overtuigd dat ze trouwde met God

Home

Rob Velthuis

Father Divine en Sweet Angel Divine in 1946. © Getty Images
Naschrift

Sweet Angel Divine (1925-2017) werd als Edna Rose Ritchings geboren in 1925 in Vancouver en overleed op 4 maart 2017 in Gladwyne, Pennsylvania.

Als zelfverklaarde God was Father Divine onsterfelijk, tot hij in 1965 tot verbijstering van zijn volgelingen overleed. Dat zijn eerste vrouw Peninniah, alias Mother Divine, op jonge leeftijd ziek naar het eeuwige afgleed, was al geen reclame voor zijn almacht.

Lees verder na de advertentie

En dan is nu ook zijn laatste erfgenaam Sweet Angel Divine van ouderdom gestorven.

Wat er staat te gebeuren met de eens omvangrijke Peace Mission Movement, is aan Father. Mother Divine II regelde niets, vertrouwend op zijn voortlevende geest. Voor interviews in haar landhuis annex bedevaartsoord met mausoleum zat ze naast de lege troon, waar ze werd gesterkt door zijn onzichtbare bijstand.

Hij hield er een weelderige levensstijl op na dankzij de bezittingen die hem door zijn volgelingen in 'beheer' werden gegeven

In de jaren dertig was de charismatische Father Divine in de Verenigde Staten een invloedrijk man die met zijn sekte Peace Mission Movement miljoenen leden claimde.

Hij predikte rassengelijkheid, een celibatair leven ontdaan van roken, drinken en vloeken en in zijn communes collectief gebruik van bezit.

Door zijn critici werd hij beschuldigd van blasfemie en seksueel misbruik van zijn 'harem'. Hij hield er een weelderige levensstijl op na dankzij de bezittingen die hem door zijn volgelingen in 'beheer' werden gegeven. Daarmee bouwde hij een zakenimperium op met hotels, winkels, appartementen en restaurants. Mogelijk had Tom Waits hem voor ogen toen hij het lied 'God's Away On Business' schreef.

Rechtszaken

Wie in Nederland een glimp wil meekrijgen van de weelde waarin het echtpaar leefde, kan in het Haagse Louwmansmuseum hun Duesenberg J Limousine-Landaulette Throne Car bewonderen, de zwarte limousine van 3000 kilo die met tien zitplaatsen ook ruimte bood aan de hofhouding.

De zwarte kant van zijn goddelijke macht wordt benadrukt door een bizarre anekdote. Toen hij begin jaren dertig in New York tot een jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, stierf de rechter binnen enkele dagen. "Ik vond het vreselijk om te doen", luidde volgens de overlevering zijn verontschuldiging.

Een jaar of tien later verhuisde hij vanwege weer een rechtszaak, aangespannen door een afvallige die haar kapitaal terug wilde, naar het bijna 300.000 vierkante meter beslaande landgoed Woodmont in Gladwyne, een geschenk van een discipel.

Mother Divine II

Toen was hij al hertrouwd met de bijna vijf decennia jongere Edna Rose Ritchings, de een kop langere blondine die als tiener zijn adept en secretaresse was. Deze oudste dochter van een Canadese bloemist verbrak alle banden met haar ouders om Divine's 'smetteloos maagdelijke bruid' te worden en, naar eigen zeggen, eeuwig te blijven. Als praktiserende belichaming van haar mans leer. Ze had hem zelf het aanzoek gedaan, in de overtuiging met God te trouwen.

Father presenteerde zijn blonde engel als de reïncarnatie van zijn zwarte Peninniah, die voor zijn volgelingen op raadselachtige wijze was verdwenen

De verbintenis werd op 29 april 1946 in het diepste geheim gesloten in Washington, waar interraciale huwelijken waren toegestaan. Pas toen Divine zich erover versprak, werd het nieuws door de Peace Mission Movement geopenbaard. Father presenteerde zijn blonde engel als de reïncarnatie van zijn zwarte Peninniah, die voor zijn volgelingen op raadselachtige wijze was verdwenen.

De huwelijksdatum werd heilig verklaard en Mother Divine II nam voortaan naast haar man plaats aan tafel voor het befaamde 'avondmaal', overdadige banketten waar volgelingen gratis mochten aanschuiven. Na zijn dood leidde ze het recent met een bibliotheek en museum uitgebreide toevluchtsoord in Gladwyne. Het afglijden van de beweging ving ze op met verkoop van bezittingen.

In de jaren zeventig moest ze bovendien sekteleider Jim Jones van de People's Temple buiten de deur houden, toen die het leiderschap wilde overnemen. Jones pleegde samen met 909 volgelingen in 1978 collectief zelfmoord in Guyana. Sweet Angel bleef het leven omarmen, wachtend op de lijfelijke terugkeer van Father.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Hij hield er een weelderige levensstijl op na dankzij de bezittingen die hem door zijn volgelingen in 'beheer' werden gegeven

Father presenteerde zijn blonde engel als de reïncarnatie van zijn zwarte Peninniah, die voor zijn volgelingen op raadselachtige wijze was verdwenen