Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Snorkelen langs de ruïnes van een eeuwenoude kerk

Religie en Filosofie

Robin de Wever

De countouren van de kerk, op de bodem van het meer. © Mustafa Sahin, Lake Iznik Excavation Archive

Gevonden op de bodem van een Turks meer: een kerk. Of ja, de ruïne van wat zestien eeuwen geleden een kerk was in een van de belangrijkste plaatsen van het Romeinse Rijk.

Het bouwwerk werd in 2014 ontdekt, nu pas mag de wereld het weten. Vanaf volgend jaar zijn toeristen in de plaats Iznik welkom om het onderwatergodshuis te komen bezichtigen, meldt de Uludag Universiteit. Er komt een soort loopbrug, en snorkelen mag ook.

Lees verder na de advertentie
Het kwartje viel pas toen iemand anders vroeg of dat daar onder water niet iets interessants kon zijn

Het bouwwerk ligt in een gebied waar veel archeologisch onderzoek wordt gedaan, en toch duurde het dus even tot het werd opgemerkt. Het kwartje viel zelfs pas toen iemand anders hen ernaar vroeg, vertelt archeoloog Mustafa Sahin aan nieuwssite Live Science. "Een overheidsdienst was al een jaar luchtfoto's van het meer aan het maken, en op een gegeven moment wees een van de medewerkers me op de structuur die onder het water te zien was. Of dat iets interessants kon zijn."

Eerste kerkvergadering ooit

Uit munten die de archeologen gevonden hebben, maken ze op dat de kerk ongeveer uit het jaar 390 stamt. En daarmee is het bouwsel waarschijnlijk net te jong om een van de belangrijkste vergaderingen uit de kerkgeschiedenis te hebben meegemaakt .

In Iznik, dat destijds Nicea heette, vond in 325 het Eerste Concilie van Nicea plaats. Bisschoppen besloten toen dat Jezus, God de Vader en de Heilige Geest een drie-eenheid vormen en prikten ook de zondag in de kerkelijke kalender waarop Pasen valt.

Een fresco in de Sixtijnse Kapel die het Eerste Concilie van Nicea verbeeldt. © Wikimedia

Volgens de bisschoppen waren Jezus, God de Vader en de Heilige Geest één en tegelijk waren ze drie verschillende personen. Moeilijk te doorgronden misschien, maar Gods geheimenis ging nu eenmaal het menselijk verstand te boven.  

Intussen zoeken de archeologen verder, want ze vermoeden dat onder de fundamenten van de kerk een oude, heidense tempel ligt. De kerk zou daar bovenop zijn gebouwd, als symbool van christelijke suprematie.

Deel dit artikel

Het kwartje viel pas toen iemand anders vroeg of dat daar onder water niet iets interessants kon zijn