Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rinus Michels had ongelijk: voetbal is geen oorlog, voetbal is erger dan oorlog

Religie en Filosofie

Peter Henk Steenhuis

Middenvelder Younes Belhanda (R) van Marokko in duel met middenvelder Vahid Amiri van Iran (L) tijdens de WK-wedstrijd Marokko tegen Iran. © ANP
Column

Denker des Vaderlands René ten Bos is voetballiefhebber en becommentarieert het WK. Hij kijkt naar heldendom en tragiek, naar individu en collectief, naar het stadion, het publiek, de warmte, de kleding, naar essentie en randzaken. Vandaag: brengt de bal ons geluk? 

"Rinus Michels had ongelijk: voetbal is geen oorlog, voetbal is erger dan oorlog. Althans, als je kijkt naar de manier waarop de sport met de slachtoffers omgaat. Denken we nog terug aan de betreurde keeper van Liverpool, Loris Karius. Na zijn blunder kreeg hij talloze doodsbedreigingen aan zijn adres. Zouden slachtoffers in een oorlog dat ook krijgen?

Lees verder na de advertentie

"Ben benieuwd of de keeper van Spanje, David de Gea, ook al bedreigd is. Normaal gesproken is De Gea zelden op fouten te betrappen. Maar tegen Portugal liet de doelman van Manchester United een slap schot van Cristiano Ronaldo in het doel rollen. Zou het lot van Karius door zijn hoofd zijn geschoten?

Verbrijzeld – hetzelfde woord schiet door mij heen als ik die mooie Marokkaanse spelers zie neerzijgen op de velden van eer

"Dit doet me denken aan een citaat van Magnus Carlsen, wereldkampioen schaken: 'Ik kom wel eens spelers tegen die houden van het spel, ik houd van winnen. Wil je wereldkampioen worden, dan moet je meedogenloos zijn'. Voetbal is wel eens vergeleken met een schaakspel, zeker als het een tactisch steekspel op het middenveld wordt. Ik weet niet of dat helemaal terecht is, maar er zijn zeker overeenkomsten. Bijvoorbeeld het genot van de overwinning. Wijlen schaakgrootmeester J.H. Donner zei eens dat wat hem betreft de mooiste overwinningen de onverdiende overwinningen zijn. Juist dan trekt er een geur van heiligheid door de speelzaal."

Heilig-zalige geur

"Neem het Marokkaanse team: collectief slachtoffer. Beter spelen dan de tegenstanders, respectievelijk Iran en Portugal. Het niet te onderdrukken gevoel dat er ongerechtigheid is geschied. Hoe zou de tegenstander dat zien? Die smaakt het genot. De pijnlijkste nederlaag is de fijnste overwinning. Donner speelde ooit een partij die hij volkomen onverdiend won. Zijn tegenstander was één zet voordat hij opgaf nog huizenhoog favoriet. Een blunder maakte hij. Donner zag hoe dwars door die heilig-zalige geur rondom het schaakbord een verbrijzelde tegenstander zat. Verbrijzeld, dat woord gebruikte hij.

Verbrijzeld – hetzelfde woord schiet door mij heen als ik die mooie Marokkaanse spelers zie neerzijgen op de velden van eer. Voetbal is geen vredesfuifje."

Lees alles over het WK in ons dossier. Daarin onder meer analyses, achtergronden, het commentaar van de Denker des Vaderlands en columns van chef Sport Henk Hoijtink.

Deel dit artikel

Verbrijzeld – hetzelfde woord schiet door mij heen als ik die mooie Marokkaanse spelers zie neerzijgen op de velden van eer