Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

PVV en ‘moslimbashing’ verdeelt theologen

Home

Gerrit-Jan KleinJan

Het debat in de Janskerk, gisteravond. © Niek Stam

De kerk moet zich uitspreken over politiek, vindt het publiek bij het debat 'Kerk, volk, elite.' De aanwezige theologen zijn echter kritisch.

Even na 8 uur ’s avonds is de Janskerk in Utrecht tjokvol publiek. Terwijl vier theologen en een conservatieve publicist zich gereedmaken voor een debat over de verhouding tussen kerk en politiek, legt debatleider en EO-presentator Tijs van den Brink de mannen en vrouwen in de zaal uit dat ze voor en tegen een aantal stellingen mogen stemmen. Het publiek is uitgesproken eenstemmig in hun voorkeur. Op de stelling ‘De kerk moet niet bang zijn zich politiek uit te spreken’ gaan vrijwel alle armen instemmend omhoog.

Lees verder na de advertentie

Het publiek kreeg gisteravond wat het wilde in het door Trouw en opinieblad ‘De Nieuwe Koers’ georganiseerde debat onder de titel ‘Kerk, volk, elite’.

Er vindt bangmakerij van links plaats. Alsof we in de jaren dertig leven

Willem Maarten Dekker, predikant

Op het podium gaat het al snel over de PVV, discriminatie van moslims en over de vraag of predikanten zich hiertegen moeten uitspreken. De kwestie verdeelt de Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman, de conservatieve publicist Bart Jan Spruyt en de predikanten Piet de Jong en Willem Maarten Dekker.

De laatste had onlangs forse kritiek op de in zijn ogen ‘links-liberale’ koers van zijn kerk, de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). “Er vindt bangmakerij van links plaats. Alsof we in de jaren dertig leven”, zo stelt hij deze avond nogmaals. De kerk moet zich wat Dekker betreft stil houden als het over de PVV en vluchtelingen gaat. “Alleen in apocalyptische situaties moet de kerk spreken.”

Tekst loopt door onder afbeelding. 

debat Trouw foto Niek Stam © Anita Weijde

Kieskeurig 

Hij krijgt bijval van publicist Spruyt. Wat hem betreft moeten kerkleiders eveneens ‘kieskeurig zijn’. “Dat is iets anders dan de dingen zeggen die tachtig procent van de Nederlandse bevolking ook vindt. Tegen Wilders, pro-Europa”, aldus Spruyt, doelend op eerdere pro-Europa-uitspraken van PKN-leider René de Reuver in de media. Spruyt: “Dat is niet getuigen dat is meehuilen.”

De protestantse leider De Reuver, die zelf ook op het podium staat, houdt zich op de vlakte als de discussie opklinkt onder de gewelven van de eeuwenoude kerk. Hij roept op tot ‘nuance’.

Het bestaat niet dat mensen die naar mij luisteren niet weten wat ze moeten stemmen

Piet de Jong, predikant

Janneke Stegeman: “Het probleem van wegzetten van moslims is een serieus probleem.” De kerk moet zich politiek en maatschappelijk roeren, meent zij. Scherp: “Zeker een kerk die een lange geschiedenis heeft in het wegzetten van mensen.”

Moet er iets gezegd worden over de PVV vanaf de kansel? Predikant De Jong, die zeer kritisch is op Wilders en rept over ‘moslimbashing’: “Ik geef geen stemadvies. Ik kan je wel dit zeggen: het bestaat niet dat mensen die naar mij luisteren niet weten wat ze moeten stemmen.”

Spruyt, schamper: “Als ik zou spreken, dan zou ik zeggen: géén GroenLinks.”


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Er vindt bangmakerij van links plaats. Alsof we in de jaren dertig leven

Willem Maarten Dekker, predikant

Het bestaat niet dat mensen die naar mij luisteren niet weten wat ze moeten stemmen

Piet de Jong, predikant