Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Paus Franciscus roept gelovigen op de hoop niet te verliezen

Home

Redactie

Vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek sprak paus Franciscus zondag het jaarlijkse ‘urbi et orbi’ uit, zijn zegen voor de stad Rome en de wereld. © EPA

Paus Franciscus heeft zondag tijdens de paasviering op het Sint-Pietersplein in Rome zijn jaarlijkse ‘urbi et orbi’ uitgesproken, zijn zegen voor de stad Rome en de wereld. 

In zijn toespraak riep de paus de gelovigen op de hoop niet te verliezen ondanks het vele leed in de wereld. Hij veroordeelde de zelfmoordaanslag van zaterdag op een konvooi met evacués in Syrië. Daarbij werden zeker 112 mensen gedood.

Lees verder na de advertentie

Het plein was zeer zwaar beveiligd in verband met mogelijke aanslagen. Alle tienduizenden gelovigen die bij de toespraak aanwezig waren, moesten door een metaaldetector. Op en rond het hele plein was veel politie aanwezig en op de daken lagen scherpschutters. De politie wilde geen enkel risico nemen met de recente aanslagen in Europa en op koptische christenen in Egypte.

Het Sint-Pietersplein was zoals gewoonlijk versierd met 35.000 bloemen uit Nederland.

Zaterdag had de paus tijdens de paaswake in de Sint-Pietersbasiliek in Rome al opgeroepen om oog te hebben voor het leed van de zwakkeren in de wereld. De kerkvader verwees naar het leed van Maria en Maria Magdalena, die vol verdriet waren toen ze het graf van Christus gingen bezoeken. Dat verdriet kun je vandaag zien op het gezicht van talrijke vrouwen, aldus de paus.

Paus Franciscus zwaait naar de gelovigen op het Sint-Pietersplein, voor hij zijn paaszegen uitspreekt. © AFP

“In hun gezichten zien we de reflectie van alle mensen die, in de straten van onze steden, de pijn van ellendige armoede voelen, het verdriet dat veroorzaakt wordt door uitbuiting en mensenhandel”, klonk het. “We zien ook de gezichten van die mensen die begroet worden met minachting omdat ze immigranten zijn, die hun land, huis en familie hebben moeten achterlaten. We zien de gezichten met ogen die eenzaamheid en verlatenheid uitdrukken, omdat hun handen vol rimpels staan.”

Paus Franciscus doopte tijdens de viering elf mensen, vooral volwassenen die zich bekeerd hebben tot het katholicisme, afkomstig uit Italië, Spanje, Tsjechië, de Verenigde Staten, Albanië, Malta, Maleisië en China, aldus persagentschap Reuters.

Stille Zaterdag herdenkt de dag waarop het lichaam van Christus in het graf lag, nadat hij op Goede Vrijdag stierf aan het kruis. Met Pasen, de belangrijkste christelijke feestdag waarop de verrijzenis van Christus wordt gevierd.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel