Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mormoonse kerkleider (90) overleden, opvolger (93) staat klaar

Religie en Filosofie

Redactie

Op een advertentie langs de weg in Salt Lake City wordt de kerkleider herdacht. © REUTERS

De president van de Mormonen, Thomas Monson, is deze week op 90-jarige leeftijd overleden in Salt Lake City. Dat heeft de kerkgemeenschap woensdag bekendgemaakt. Monson was sinds 2008 de leider van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de Mormoonse kerk officieel heet.

Monson was een veteraan van de Tweede Wereldoorlog en de zestiende leider van het kerkgenootschap. De kerk is over de hele wereld vertegenwoordigd, maar vooral in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Salt Lake City, in de staat Utah waar meer dan de helft van de inwoners Mormoons is. De president van de kerk wordt door Mormonen gezien als een profeet.

De man die hoogstwaarschijnlijk de nieuwe leider van de Mormoonse kerk wordt, is een 93-jarige voormalige hartchirurg. Russell Nelson wordt vermoedelijk de komende dagen formeel benoemd. De functie gaat zoals gebruikelijk naar de langstzittende van de twaalf oudsten die de gemeenschap leiden. Nelson is al drie decennia oudste.

Lees verder na de advertentie
Bij het hoofdkantoor van de Mormoonse kerk hangt de vlag halfstok. © REUTERS

De Amerikaanse president liet in een verklaring weten dat hij en zijn vrouw Melania ‘diep bedroefd’ zijn door de dood van Monson. De kerkleider gaf volgens Donald Trump blijk van ‘wijsheid, inspirerend leiderschap en diep medeleven’. Monson stond bekend om zijn humanitaire werk maar ook om zijn strijd tegen het homohuwelijk.

Mormonen hebben naast de bijbel het Boek van Mormon als heilig boek. Dat is geschreven door grondlegger Joseph Smith in de negentiende eeuw. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen telt naar eigen zeggen wereldwijd 16 miljoen leden. Onder hen is Mitt Romney, die in 2012 kandidaat was bij de Amerikaanse presidentverkiezingen. 

Deel dit artikel