Luther-condoom ontketent storm van verontwaardiging

religie en filosofie

Leonie Breebaart

Ludiek verpakte Luther-condooms sloegen de plank in Duitsland mis.

Tot opluchting van de Evangelische Kerk in Duitsland zijn duizenden condooms met de aan Luther toegeschreven tekst 'Hier stehe ich, ich kann nicht anders' vernietigd. Daarmee is een storm van verontwaardiging geluwd en is verdere schade aan het imago van de protestante kerk in Duitsland vermoedelijk een halt toegebracht.

Toch was de Luther-condoom goed bedoeld. Jonge protestanten in de regio rond Düsseldorf hoopten met het ludiek verpakte voorbehoedmiddel de aandacht te trekken van leeftijdgenoten die op afstand van de kerk staan. Daarom stond op de condoom-verpakking niet alleen de uitspraak van Luther (en de aanbeveling 'voor hoeren en heiligen') maar ook een verwijzing naar een website. Op die site werd de bezoeker geconfronteerd met geloofsvragen én met de eigenlijke context van de aan Luther toegeschreven woorden, die vijfhonderd jaar geleden de klaroenstoot gaven tot de hervorming.

Lees verder na de advertentie
De suggestie dat de man 'niet anders kan', zou slachtoffers van seksueel geweld opnieuw kunnen herinneren aan hun traumatische ervaringen, denkt deze dominee.

Dat laatste argument heeft de kerkleiding van de regio niet kunnen overtuigen. Klaus Eberl, die voor de kerkenraad Rheinland over jeugdzaken gaat, betitelde de wervingsactie als een 'misgreep'. In een officiële reactie van de kerk viel zelfs het woord seksisme. 

Volgens woordvoerster en dominee Simone Enthöfer geven Luthers woorden in de context van de seksuele opwinding namelijk blijk van een manbeeld én een vrouwbeeld waar de kerk niets mee te maken wil hebben. De suggestie dat de man 'niet anders kan', zou slachtoffers van seksueel geweld opnieuw kunnen herinneren aan hun traumatische ervaringen, denkt deze dominee.

Overigens ontkent de kerkleiding niet dat de stunt goed bedoeld was. Maar zoals een van hen, Jens Peter Iven, het uitdrukte: "Goed bedoeld is niet noodzakelijkerwijs goed uitgevoerd."

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie
De suggestie dat de man 'niet anders kan', zou slachtoffers van seksueel geweld opnieuw kunnen herinneren aan hun traumatische ervaringen, denkt deze dominee.