Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Leraar worstelt met desinteresse van leerling voor de Bijbel

Religie en Filosofie

Redactie

Ondanks 'vertalingen' als de Bijbel in Gewone Taal blijkt de relevantie van het Boek der Boeken voor veel docenten problematisch over te brengen op leerlingen. © ANP

Veel leraren en leidinggevenden in het protestants-christelijk onderwijs ervaren het als een probleem dat heel wat leerlingen en collega's de relevantie van de Bijbel niet inzien. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de vereniging voor christelijk onderwijs Verus.

Veel leraren worstelen met de desinteresse van hun leerlingen, stelt de organisatie in het onderzoek. Schoolleiders weten op hun beurt niet goed hoe ze hun leraren kunnen inspireren de waarde van de Bijbel in hun onderwijs te verwerken. Leraren geven in het onderzoek aan dat ze kennis en vaardigheden missen om het gesprek met leerlingen zo te voeren 'dat het hen in staat stelt zelf betekenis in de Bijbel te ontdekken'.

Lees verder na de advertentie

Verus onderstreept dat de Bijbel niet alleen een geloofsboek is. "Het is ook een wijsheids- of levensboek is waaraan wij onze ervaringen kunnen spiegelen en waardoor wij ons kunnen laten inspireren als zinzoekend wezen".

Het weliswaar kleinschalige onderzoek - leraren en leidinggevenden van zes protestants-christelijke basisscholen en zes middelbare scholen werden ondervraagd - bevestigt het beeld uit onderzoek van het Nederlands Bijbelgenootschap over het aantal Nederlanders dat weleens in het Boek der Boeken leest. 

Daaruit blijkt dat iets minder dan 3 miljoen Nederlanders (zestien procent van de bevolking) nog af en toe tot regelmatig in de Bijbel leest, waar dat twintig jaar geleden nog een derde van de bevolking was. Het genootschap uit Haarlem, die zich al meer dan tweehonderd jaar bezighoudt met het vertalen en verspreiden van de Bijbel, merkte bij hun onderzoek op dat ook onder christenen een groeiende groep moeite heeft om de relevantie van de Bijbel te ervaren.

Lees ook: Drie miljoen Nederlanders lezen in de Bijbel
Lees ook: 
Dominee Baardmans gebruikt de Bijbel tegen keuzestress
Lees ook: 
De Bijbel als literatuur, de kerk als leesclub


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel