Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kloof in gereformeerde kerk: mag homostel volwaardig lid zijn?

Religie en Filosofie

Robin De Wever

© ANP
Homoseksualiteit

Wat te doen met praktiserende homo's? De kwestie die behoudend christelijk Nederland al jarenlang verdeelt, leidt nu tot grote spanningen in een van 's lands oudste gereformeerde kerkverbanden.

Broeders en zusters die een 'duurzame relatie' hebben met hetzelfde geslacht, zijn gewoon welkom aan het Avondmaal, vindt een handvol relatief eigentijdse gemeenten binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).

Zij worden nu op de vingers getikt door de synode (landelijke vergadering) van het 73 duizend zielen tellende kerkverband. Homoseks en de relaties waarbinnen zulke seks plaatsvindt zijn wat haar betreft definitief 'niet in overeenstemming met het Woord van God', zo stelde ze woensdag achter gesloten deuren vast in Nunspeet. In een verklaring spreekt ze nu duidelijke taal: de alternatieve Schriftuitleg van de dissidente gemeenten 'heeft niet kunnen overtuigen'. De verdeeldheid is pijnlijk, want de CGK is van oudsher erg divers. Reformatorische en lichtere, meer eigentijdse gemeenten zitten er organisatorisch onder één dak.

De discussie gaat terug op oudtestamentische verzen waarin God homoseks een 'gruweldaad' noemt. Die doelen volgens de dissidente gemeente niet op de relaties die homo's in hun gelederen hebben. Zulke relaties zijn immers gericht op liefde en trouw.

Lees verder na de advertentie

Bezwaar

De bal ligt nu bij de regionale overlegorganen, de zogenoemde classes. Die moeten besluiten of en zo ja hoe ze de ongehoorzame lidkerken gaan tuchtigen. Knijpen ze een oogje toe en krijgen de 'eigentijdsen' ruimte om het op hun manier te doen? Of geldt 'regel is regel'? In dat laatste geval zijn er ogenschijnlijk maar twee keuzes: de dissidente kerken worden uit het kerkverband gezet of ze gaan praktiserende homo's voortaan toch maar weigeren bij het avondmaal.

Zo'n koerswijziging gaat er in de belangrijkste dissidente gemeente, die van Zwolle, in ieder geval niet komen. Zij beraadt zich op vervolgstappen maar wil een kerkscheuring vermijden. Maar ze is ook niet van plan om homo's 'pastoraal te bearbeiden als waren het leden die in zonde leven'.

De Zwollenaren weten zich gesteund door gelijkgestemde gemeenten elders in het land. Vijftien andere kerken maakten ook bezwaar tegen de orthodoxe lijn van de synode, al vielen sommigen niet zozeer over de inhoud maar vooral over de vorm en argumentatie. Dat uitgerekend Zwolle uit de pas loopt is pijnlijk: ook de orthodoxe flank kan er niet omheen dat Zwolle met bijna 4000 leden een van de grootste lidkerken is, en dat ze voor groei zorgt waar andere lidkerken alleen van kunnen dromen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel