Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jury van Socratesbeker stapt op na schrappen vergoeding

Religie en Filosofie

Barbara Vollebregt

Drukte tijdens de Nacht van de Filosofie. © Herman Wouters

De vijfkoppige jury van de Socratesbeker, de prijs voor het beste Nederlandstalige filosofieboek, is zondag unaniem opgestapt. 

Reden is dat twee van de juryleden, die werkzaam zijn als zzp’er, geen vergoeding meer krijgen. Het gaat om een bedrag van 500 euro. Het bestuur van de Stichting Maand van de Filosofie besloot met ingang van komend jaar niets meer te betalen voor de jurering.

Lees verder na de advertentie

De Socratesbeker wordt elk jaar in april uitgereikt aan de auteur van het, volgens de jury, beste Nederlandstalige filosofieboek van het afgelopen jaar. Dit jaar ontving Marjan Slob de prijs voor haar boek 'Hersenbeest'. Wie de winnaar van 2018 moet bepalen is nu onduidelijk.

Vergoeding

Volgens juryvoorzitter Jenny Slatman is het niet meer dan normaal dat ze een vergoeding krijgen voor het jureren bij boekenprijzen zoals deze. Het gaat volgens Slatman niet alleen om het geld, maar ook om de manier waarop hierover gecommuniceerd is. “Het is raar dat een afspraak zomaar wordt teruggedraaid. We werden hierover ook pas heel laat geïnformeerd. Ik spreek namens alle juryleden als ik zeg dat we de gang zaken betreuren.” Voor de prijs moeten de juryleden jaarlijks zo’n 80 boeken lezen en vier bijeenkomsten bijwonen. 

Het is spijtig dat ze willen stoppen, maar dan moeten we op zoek naar een nieuwe jury

Han de Ruler, voorzitter Stichting Maand van de Filosofie

De jury van de Socratesbeker bestaat uit Jenny Slatman, Florentijn van Rootselaar, Sjoerd de Jong, Elma Drayer en Anna Luyten. Ze lieten het bestuur van de Stichting Maand van de Filosofie eerder al weten dat ze het onthouden van de vergoeding onacceptabel vonden. Toen het bestuur daaraan geen gehoor gaf, dienden ze hun ontslag in.

Voorzitter van de Stichting Maand van de Filosofie, Han de Ruler, zegt nog niet op de hoogte te zijn van het vertrek van de jury. Maar hij is niet van plan het besluit terug te draaien. "Er waren geen financiële middelen meer voor. Het is spijtig dat ze willen stoppen, maar dan moeten we op zoek naar een nieuwe jury."

Deel dit artikel

Het is spijtig dat ze willen stoppen, maar dan moeten we op zoek naar een nieuwe jury

Han de Ruler, voorzitter Stichting Maand van de Filosofie