Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Indiaas advies: weg met kunstmest, ga ‘kosmisch boeren’

Religie en Filosofie

Arjen van der Ziel

Indiase boeren planten rijst in het dorp Jia in de noordelijke deelstaat Himachal Pradesh. De deelstaat Goa, waar de overheid 'kosmisch boeren' bevordert, ligt aan de westkust. © EPA

Boeren in de Indiase deelstaat Goa hebben de laatste tijd opmerkelijke WhatsApp-video’s ontvangen die een nieuwe manier promoten om hun oogsten te verbeteren: door het reciteren van hindoe-mantra’s.

Volgens de krant The Indian Express wil de deelstaatminister van landbouw, Vijay Sardesai, met de video’s ‘kosmisch boeren’ bevorderen. Landbouwers moeten daarbij minder afhankelijk worden van kunstmest en via meditatie shakti, spirituele kracht, naar de grond geleiden.

Lees verder na de advertentie
Volgens de minister kreeg hij de ideeën van zijn echtgenote, die de hin­doe-mantra’s met succes uitprobeerde op orchideeën thuis.

In India groeit net als elders de bezorgheid over gezondheidsrisico’s van kunstmest. Sardesai’s Goa Vooruit Partij regeert in de deelstaat bovendien samen met de hindoenationalistische BJP, die ook landelijk aan de macht is, en die streeft naar een grotere rol voor het hindoeïsme.

Geen magie

Volgens minister Sardesai kreeg hij zijn ideeën over het kosmisch boeren van zijn echtgenote, die de mantra’s met succes uitprobeerde op orchideeën thuis. “Ik was eerst ook sceptisch, maar dit is geen magie”, aldus de bewindsman. “Er zijn onderzoeken die deze methode ondersteunen.”

Deel dit artikel

Volgens de minister kreeg hij de ideeën van zijn echtgenote, die de hin­doe-mantra’s met succes uitprobeerde op orchideeën thuis.