Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De nestor van de jihad is van YouTube verdwenen

Religie en Filosofie

Robin de Wever

Anwar al-Awlaki. © EPA

Wat te doen met islamitische preken die niet direct oproepen tot geweld, maar die wel afkomstig zijn van een van de meest prominente jihad-ideologen? Moeten die op YouTube kunnen staan? Na lang dubben heeft de videosite de knoop doorgehakt.

Anwar al-Awlaki is zijn belangrijkste podium kwijt. Wie nu op YouTube zoekt naar filmpjes van de Amerikaans-Jemenitische prediker, vindt wat documentaires en een aantal filmpjes die over hem gaan, maar waarin hij niet zelf aan het woord komt. Geen toeval, zo constateert The New York Times. De grootste videosite ter wereld doet sinds deze maand wat experts al lange tijd adviseren: al-Awlaki zo veel mogelijk aan het zicht onttrekken.

Lees verder na de advertentie
Al-Awlaki balanceerde op de grens van wat YouTube tolereerde

Al-Awlaki balanceerde op de grens van wat YouTube tolereerde. Tot zijn dood in 2011 was hij een van de belangrijkste ideologen voor aspirant-moslimterroristen, en eigenlijk is hij dat nog steeds. De Verenigde Staten hielden Anwar al-Awlaki verantwoordelijk voor betrokkenheid bij terreuraanslagen, onder meer omdat hij aspirant-terroristen die hem om raad vroegen, aanmoedigde.

Twee jaar voor zijn dood noemde hij de extremistische moslim die op een legerbasis in Ford Hood, Texas 13 mensen doodschoot, een ‘held’. Aanslagplegers van Pakistan tot Frankrijk zagen hem als een belangrijke inspiratiebron.

Populair bij niet-extremisten

Sommige conservatieve moslims zagen vooral Al-Awlaki’s andere kant: die van een welbespraakte en zeer bekwame prediker. Eentje die het geloof toegankelijk maakte zonder voortdurend met zijn vuist te zwaaien, zonder de vijanden van de islam te dreigen met vernietiging. Die preken stak hij af in het Engels, wat hem bijzonder populair maakte bij westerse moslims die geen Arabisch spraken. Tegen het einde van zijn leven riep hij weleens expliciet op tot geweld. Maar, zo redeneerden zijn niet-extremistische aanhangers, dat deed weinig af aan de kwaliteit van die non-extremistische preken.

YouTube stond de afgelopen jaren min of meer aan hun kant. Filmpjes waarin al-Awlaki opriep tot geweld kwamen niet door de filter, zijn andere materiaal wel. Tot nu dus.

Waarom YouTube ineens overstag is gegaan, is niet bekend. De site geeft geen commentaar. Het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met politieke druk tot zelfregulering: sinds de opkomst van Islamitische Staat hameren experts en politici op harde maatregelen tegen alles dat de geesten rijp kan maken voor terreur.

Mildere preken niet ongevaarlijk

In The New York Times spraken enkele kenners twee jaar geleden al hun zorgen uit over de vrije beschikbaarheid van al-Awlaki’s materiaal. De mildere filmpjes inspireerde kijkers dan misschien niet direct om de wapens op te nemen, onschuldig zijn ze ook niet, waarschuwde Alexander Meleagrou-Hitchens toen. Ter illustratie noemde hij al-Awlaki’s prekenserie ‘Het Hiernamaals’. Dzhokhar Tsarnaev, een van de plegers van de aanslag op de marathon in Boston noemde die als inspiratie. Tsarnaev luisterde de reeks voordat hij de aanslag pleegde.

Strikt gezien gaat 'Het Hiernamaals' alleen over de islamitische kijk op het paradijs. Maar, zei Hitchens, de reeks helpt jihadisten ook om 'vrede te hebben met hun eigen dood, en zich voor te bereiden op aanslagen'.

Deel dit artikel

Al-Awlaki balanceerde op de grens van wat YouTube tolereerde