Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Burma treitert Rohingya's het land uit

Home

Gijs Moes

Kinderen spelen op de marktplaats van een Rohingya-dorp in Rakhine die in brand is gestoken. © Reuters

Nu het keihard vervolgen van de Rohingya-bevolking internationaal tot protest leidt, lijkt Burma een andere tactiek te proberen: met bureaucratische middelen de islamitische minderheid verdrijven. Die waarschuwing uitte Yanghee Lee, rapporteur voor de mensenrechten in Burma bij de Verenigde Naties, gisteren in Genève.

De VN sloegen vorige maand alarm over schendingen van de mensenrechten van Rohingya’s. Volgens een VN-rapport hebben leger en politie van Burma zich schuldig gemaakt aan massamoord en verkrachting in de noordelijke staat Rakhine. Bovendien zijn dorpen platgebrand.

Lees verder na de advertentie

De campagne tegen de moslimbevolkingsgroep begon na de moord op negen politiemensen op 9 oktober vorig jaar. Volgens de VN-mensenrechtenraad is er sindsdien sprake van misdaden tegen de menselijkheid en etnische zuivering. Circa 75.000 Rohingya’s zijn naar Bangladesh gevlucht.

Volgens de VN hebben leger en politie van Burma zich schuldig gemaakt aan massamoord en verkrachting

Lee heeft vorig jaar twee keer het noorden van Burma bezocht om een indruk te krijgen van de situatie. “Ik hoorde daar het ene schokkende verhaal na het andere”, zei de rapporteur volgens persbureau Reuters. Ze noemde onder meer schietpartijen, brandstichtingen en groepsverkrachtingen. Lee mocht niet overal naartoe van de Burmese autoriteiten.

'De situatie in Rakhine is heel ingewikkeld en heeft dus ingewikkelde maatregelen nodig'

Htin Lynn, VN-ambassadeur van Burma

Volkstelling

Nu zet Burma andere middelen in, aldus Lee. Huizen worden gesloopt en ondertussen organiseren de autoriteiten een volkstelling. “Degenen die niet thuis zijn, kunnen van de lijst gehaald worden. Het enige bewijs dat ze Burmese burgers zijn.” Volgens Lee wijst dat erop dat Burma deze mensen wil verdrijven. “Ik hoop oprecht dat dit niet het geval is.”

De VN-ambassadeur van Burma, Htin Lynn noemde de aantijgingen eenzijdig en niet bewezen. Volgens hem is de campagne in Rakhine, die bedoeld was om de veiligheid te herstellen, gestaakt en is de avondklok opgeheven. “De situatie in Rakhine is heel ingewikkeld en heeft dus ingewikkelde maatregelen nodig.”

Volgens de ambassadeur kon de mensenrechtensituatie niet in een jaar helemaal in orde komen. Daarmee suggereerde hij dat de regering van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die een jaar geleden aantrad, haar best heeft gedaan. Maar volgens VN-rapporteur Lee is het aantal politieke gevangenen in Burma in dat jaar verdubbeld tot 170.

De behandeling van de Rohingya’s in Burma moet door een onderzoekscommissie van de VN onderzocht worden, heeft de Hoge Commissaris voor de mensenrechten Zeid bin Ra’ad al-Hussein gezegd. Dat kan leiden tot een rechtszaak bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Maar een door de Europese Unie opgestelde resolutie van de VN-mensenrechtencommissie laat het onderzoek aan Burma zelf over.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Volgens de VN hebben leger en politie van Burma zich schuldig gemaakt aan massamoord en verkrachting

'De situatie in Rakhine is heel ingewikkeld en heeft dus ingewikkelde maatregelen nodig'

Htin Lynn, VN-ambassadeur van Burma