null

ReizenMinsk

Visumvrij naar Minsk: dit moet je bezoeken

Beeld Getty Images

Sinds kort kun je Wit-Rusland zonder visum bezoeken. In de hoofdstad Minsk worden de laatste resten grijsheid met uitbundige kleuren weggeschilderd. Correspondent Michiel Driebergen weet waar je moet zijn.

Michiel Driebergen

1 Visumvrij

De Wit-Russische regering doet er alles aan buitenlandse bezoekers te trekken. Was tot voor kort een visum verplicht, nu kun je een hele maand visumvrij in het land verblijven, mits je in- en uitreist via de luchthaven van Minsk. Vliegen op de hoofdstad is sowieso een belevenis: naast het vliegveld wordt het reusachtige China-Belarus Industrial Park uit de grond gestampt, een onmetelijk industrie- en overslagterrein vanwaaruit de Chinezen de Europese markt gaan bestormen. Overigens is het geen probleem om per trein, bus of auto de grens te passeren, maar dan moet je wel een visum regelen.

2 Sovjet-erfgoed

Het eerste dat opvalt in Minsk is de weelde aan Sovjet-erfgoed. Die tref je elders in Oost-Europa niet in deze mate aan. Brede straten, groene parken en een strenge Lenin die geposteerd staat voor de ‘Opperste Sovjet’, ofwel het Wit-Russische parlement. De president, Aleksandr Loekasjenko – al een kwarteeuw aan de macht – heeft de ‘sterke staat’ nooit willen opgeven. Het symbool daarvan is het Paleis van de Republiek, een gebouw als een vierkant blok marmer met pilaren in het hart van de stad, dat onder zijn leiding werd gebouwd. Hier vinden officiële bijeenkomsten, vieringen en concerten plaats waar de president acte de présence geeft, het liefst in gezelschap van zijn 15-jarige zoon Kolja die hij als zijn opvolger ziet.

Cafe in de Oktoberstraat. Beeld Getty Images
Cafe in de Oktoberstraat.Beeld Getty Images

3 Architectuur

Het stadscentrum van het duizend jaar oude Minsk is – dankzij een roerige twintigste eeuw – een allegaartje van bouwstijlen: oud, nieuw, Sovjet-galore en typisch Midden-Europees pleisterwerk. Het riviertje de Svislatsj kronkelt er onverstoorbaar langs, dat aan de Spree in Berlijn doet denken; in het centrum verbreedt het water zich tot een meer waarop je kunt waterfietsen. Aan de oevers zijn de Kathedraal van de Heilige Geest – met de mis in Oudslavisch – en het Operatheater absolute hoogtepunten.

Als je wilt zien hoe de stad zich ontwikkelt neem je het beste de metro naar het bolvormige glazen monster met daarin de Nationale Bibliotheek. Met een lift ga je vijfenzeventig meter de hoogte in. Vanaf het dak heb je zicht op vier reusachtige mozaïeken aan de overkant van de allee, die als ensemble ‘de oostpoort van Minsk’ worden genoemd: zij verbeelden Minsk als de stad van bouwkunst en strijdvaardigheid, wetenschap en cultuur. Aan de westkant woekert de stad voort, met futuristische hoogbouw en winkelpaleizen.

4 Cocktailbar

Speciale aandacht verdient de bar-cultuur van Minsk. Nee, jonge Wit-Russen drinken geen goedkope wodka meer. Liever gaan ze met hun vrienden of geliefde naar de cocktailbar, waar ze zich te goed doen aan vernuftig gemixte en prachtig ogende drankjes, bereid met onverwachte ingrediënten. Vooral in de Zibitskaja-straat, in het oude stadscentrum, word je op je wenken bediend: jaarlijks opent hier een handvol nieuwe bars de deuren.

In El Pushka, een knus café met eikenhouten bar waarachter fleswerk glimt, mixt bartender Anton lokale lekkernijen zoals zonnebloempitten, mierikswortel, dille en berkensap met alcohol. Nog spannender is het op zoek te gaan naar de ‘speak-easy bar’, ofwel de ‘fluisterbar’. Tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren twintig werd alcohol uitsluitend geschonken op geheime plekken, en het is onder cocktailbars, ook in Minsk, een hype te spelen met het imago van moeilijk vindbaar en dus exclusief te zijn.

null Beeld Michiel Driebergen
Beeld Michiel Driebergen

Zoek bijvoorbeeld op een van de donkere binnenplaatsen naar Embargo. Als je er binnen bent, tref je een dampende huiskamer waar twintigers en dertigers op hun gemakje met elkaar keuvelen.

Vertel barman Alexander je smaak en hij bereidt het drankje dat je lekker vindt. Schuif aan, maar mijd politiek in het gesprek: niet omdat Wit-Russen ergens bang voor zijn, maar vooral omdat ze meer geïnteresseerd zijn in jou. In Minsk ben je als bezoeker immers nog uniek.

5 De Oktoberstraat

Het grootste feest is in de Oktoberstraat. Hoewel, in de ochtend heerst op dit industrieterrein achter het Dinamostadion vooral de bedrijvigheid van de wodka-distilleerderij Kristall en moet je je hoeden voor de vrachtwagentjes die af- en aanrijden naar de meubelmakerij.

In de middag komen de vele ict’ers en programmeurs lunchen bij de foodtrucks op de stoep, waar ze moeiteloos mengen met fabrieksarbeiders die er hun pauzepeuk roken. In de avond breekt in de clubs tussen de kantoren het nachtleven los. Maar pas in juli wordt het echt interessant. Dan vindt in deze straat het Urban Art festival ‘Vulica Brasil’ plaats. De straat wordt omgetoverd in een tropische kleurenpracht met podia waar internationale dj’s en muzikanten avond aan avond optreden.

Graffiti-artiesten gaan los op de metershoge fabrieksmuren, waar ze resoluut afrekenen met de laatste restjes grijsheid van Minsk: hun kunstwerken zijn permanent te bewonderen in de wijk. De laatste twee dagen en nachten gaat het feest non-stop door en is de straat volledig autovrij.

null Beeld Michiel Driebergen
Beeld Michiel Driebergen

6 Komarovski Rinok

Boodschappen doen? Minsk beschikt over een van de mooiste en grootste markthallen van Oost-Europa. Onder een stijlvolle glazen overkapping vind je de producten van het seizoen: in juni de aardbeien, in juli de honing, in augustus de pruimen, in september de appels en in oktober de walnoten. De marktvrouwen zijn gehuld in klassieke blauwe schorten met gele boord, en prijzen vol trots hun vlees, fruit en melk aan dat vers vanuit de provincie wordt geleverd.

Wie veel meer over Minsk kunnen vertellen, zijn Masha Cheriakova en Hanna Hrydziushka. Masha woont in Amsterdam en komt uit Minsk. Op allerlei manieren probeert ze sociaal ondernemerschap te stimuleren in haar geboorteland, vooral in het toerisme. Hanna organiseert tours waarbij ze het land laat zien zoals Wit-Russen dat het liefst doen: volgens haar is de essentie van Wit-Rusland naast in de stad ook in het merengebied te vinden: het leven in de datsja (buitenhuis), waar iedereen een banja (sauna) heeft, en waar men leeft van de groenten uit de tuin.

Reisreportages vanuit bijzondere bestemmingen, boeiende steden en verre streken, met reistips.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden