ReizenInnsbruck

Vier hoogtepunten van de Alpenhoofdstad én een uitstapje naar Fiss

null Beeld Universal Images Group via Getty
Beeld Universal Images Group via Getty

Een stad voor bergsporters, fietsers en muziekliefhebbers. Waar architecten van naam op ingenieuze wijze moderne accenten hebben aangebracht tussen de traditionele, barokke gebouwen. Vier Innsbruckse hoogtepunten én een uitstapje naar Fiss.

Ally Smid

Veel vakantiegangers slapen er in de zomer hooguit een nacht om de volgende dag weer door te rijden naar Italië. En ’s winters duiken skiliefhebbers het liefst een van de vele dorpen in de regio in, waar buiten de skipistes nauwelijks iets te doen is. Maar Innsbruck heeft eigenlijk alles: overdag loop je in de bergen of ski je op de piste en ’s avonds zit je in een hypermoderne concertzaal. De streek is nog steeds geliefd (en door sommigen gehaat) om z’n traditionele Tiroler ansichtkaartachtige uitstraling, en dito keuken. Maar sinds de jaren negentig is er zeker op architectuurgebied veel veranderd. Internationaal befaamde architecten werden aangetrokken voor interessante projecten in Tirol, waarvan zeker in hoofdstad Innsbruck sterke staaltjes te zien zijn.

Een van de initiators is Arno Ritter (Wenen, 1965), directeur van het Tiroler architectuurcentrum AUT. Hij geeft bij een bezoek aan zijn centrum naast de Hauptbahnhof toe dat het in Innsbruck niet vanzelf ging, dat moderniseren. Bij elk project was er weerstand. Vergeet niet, zegt hij, dat de omgang met de natuur in Oostenrijk nog steeds gebaseerd is op de romantiek van de 19de eeuw. Dat heeft z’n weerslag op de moderniteit. “Anders dan bijvoorbeeld in Nederland, waar jullie een meer pragmatische relatie tot de natuur hebben, omdat er steeds land is bijgemaakt als dat nodig was.” Maar Ritter is blij met wat er in zijn stad is bereikt, ‘en dat is meer dan elders in Oostenrijk’. Een overzicht van vier Innsbruckse hoogtepunten:

1 Haus der Musik

In de 16de en 17de eeuw was Innsbruck met z’n grootse opera-uitvoeringen dé metropool voor componisten en muziekliefhebbers uit de hele wereld. Het eind vorig jaar geopende Haus der Musik staat in het centrum van dat decor: naast het imposante 17de-eeuwse Landestheater en de keizerlijke Hofburg. In de jury, die het winnende ontwerp uitkoos, zat onder anderen architect Nathalie de Vries van het Rotterdamse bureau MVRDV – in totaal dongen 126 Europese architecten mee. Uiteindelijk kregen de Innsbruckse architect Erich Strolz en het Vorarlberger Buro Dietrich de opdracht.

Tot een paar weken voor de opening bleef het donkere gebouw met groot glazen front omstreden. Oostenrijkse opiniemakers en politici hadden het over ‘het zwarte monster’, de ‘steen des aanstoots’ en zelfs ‘de Kaäba van Innsbruck’. Maar inmiddels is de stad er blij mee. Vooral het interieur met eiken lambrisering, die een perfecte akoestiek garandeert, heeft zelfs de felste critici overtuigd. Als de lichten binnen aangaan, wordt de donkere gevel transparant door de verplaatsbare keramische lamellen. Er zijn vier zalen met in totaal een kleine 1000 zitplaatsen, en er is ruimte voor veel belangrijke culturele instellingen, waaronder het Instituut voor Musicologie van de universiteit van Innsbruck, het Landeskonservatorium en verenigingen voor zang, blaas- en volksmuziek.

Haus-der-musik-innsbruck.at

2 Hungerburgbahn

null Beeld Universal Images Group via Getty
Beeld Universal Images Group via Getty

Nadat zij in 2002 al een van de belangrijkste sportbouwwerken van Oostenrijk verfraaide – de Bergisel-springschans in het zuiden van Innsbruck – leverde ze vijf jaar later haar tweede meesterwerk af. De Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid (1950-2016) voorzag de vier kabelbaanstations van de Hungerburgbahn van sensueel golvende, futuristisch uitziende daken van Chinees glas, die beeldschoon passen in het landschap. Het zijn net gletsjers die je in de kabinerit van 30 minuten passeert vanuit de stad naar de top op 2256 meter.

Als je na zonsondergang door Innsbruck loopt, zie je ze ook als verlichte bakens in de bergen liggen. Bij het een-na-laatste station, Seegrube, uitgangspunt voor veel huttentochten, begint de Nordkette Perspektivenweg, ontworpen door het Noorse bureau Snohetta. Met uitzichtplekken gemaakt van cortenstaal, bekend om de typische roestkleur en het corrosie-effect, voorzien van teksten van filosoof Ludwig Wittgenstein (‘Denk niet, maar kijk!’). Van eind december tot april is er bij dit kabelstation nog een hot-spot: de Cloud 9 Iglu Bar – drank, muziek en uitzicht vanuit een artistieke ijssculptuur.

Nordkette.com

3 Kaufhaus Tyrol

Waar ooit een historisch warenhuis stond, prijkt sinds voorjaar 2010 in winkelstraat Maria-Theresienstrasse ‘glastempel’ Kaufhaus Tyrol, tussen de barokke façades. De strakke, maar ook bijna golvende buitenkant is gemaakt van glas en betonelementen met wit cement en marmer. Een open gebouw met 50 winkels, roltrappen die elkaar kruisen en een centrale hal die van bovenaf door daglicht wordt verlicht.

De Brit David Chipperfield was de zoveelste architect die de opdracht kreeg, na vele afgewezen ontwerpen, in de straat die inmiddels uit protest tot beschermd stadsgezicht was verklaard. Vooral bij dit Kaufhaus was de vraag: wat wil Innsbruck met z’n centrum? Durft de stad hier een architect van naam een spannend accent te laten zetten? Chipperfield kreeg het voordeel van de twijfel en het is hem gelukt een gebouw te ontwerpen met moderne elementen dat perfect past in het straatbeeld. Bijzonder om te zien hoe de pastelkleurige winkelpanden van de overkant van de straat in het Kaufhaus-glas weerspiegelen.

Kaufhaus-tyrol.at

null Beeld Anton de Goede
Beeld Anton de Goede

4 Rathaus Galerie

Als er iemand is die in Innsbruck het oude met het nieuwe wist te verbinden, is het de Franse architect Dominique Perrault. Al in de jaren tachtig werden nieuwe ontwerpen verzameld voor deze plek vlak bij het Kaufhaus dat onderdak moest bieden aan het stadsbestuur, winkels, een hotel en horecagelegenheden. Door veel onenigheid en weerstand werd het complex van Perrault pas in 2002 geopend. Het oude raadhuis kreeg van hem een modern, glazen omhulsel.

De zuidelijke zwart-witte glasfaçade werd ontworpen door de Innsbruckse multimediakunstenaar Peter Kogler en beeldt op een ingenieuze manier het pijpensysteem van binnen in het gebouw uit. Het kleurrijke glazen dak van de binnenplaats, van de Franse kunstenaar Daniel Buren, vormt regenboogschaduwen op de muren. Als je met de lift omhoog gaat naar Café 360º en restaurant Lichtblick heb je een panoramisch uitzicht op de stad en vooral op de imposante bergen.

Rathausgalerien.at

null Beeld Anton de Goede
Beeld Anton de Goede

Schlosshotel Fiss

Voor wie in Tirol toch een dorp verkiest boven de stad en een heerlijk wellnesshotel wil, rijdt door naar Fiss, op 1436 meter hoogte. Schlosshotel Fiss is in alle jaargetijden een perfecte plek om een week te zijn. Met grote, superschone kamers, een binnen- en buitenbad, gezichts- en lichaamsbehandelingen, een gym, opvang voor peuters en pubers, een keuken waar je u tegen zegt en heel gewaagd in deze groentetijden: een heuse beefclub (waar ze naast grote steaks ook de beste sushi hebben). Achter in de tuin stap je zo de kabelbaan in om de bergen in te gaan, met kabines waar je ook je mountainbike aan kunt hangen.

Schlosshotel-fiss.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden