Arlington Row in Bibury. De authentieke huisjes staan afgebeeld in het Britse paspoort.

ReizenEngeland

Van Romeinse baden tot de kraamkamer van Churchill: dit zijn de Cotswolds

Arlington Row in Bibury. De authentieke huisjes staan afgebeeld in het Britse paspoort.Beeld Tom van Hulsen

Tussen Oxford en de grens met Wales liggen de Cotswolds, bekend om zijn kalkstenen cottages, de fraaie vergezichten en de schapen met hun honingkleurige vacht. Tom van Hulsen reisde af naar het op één na grootste beschermde natuurgebied van Engeland en geeft vijf tips.

Tom van Hulsen

1 BATH - Al populair bij de Romeinen

Van Bath wordt gezegd dat het misschien wel de mooiste plaats van Engeland is. En hoewel zoiets uiteraard subjectief is, zou het weleens waar kunnen zijn. Zoals in veel plaatsen in de Cotswolds speelden de Romeinen een cruciale rol in de ontwikkeling van Bath, een naam die de stad niet voor niets heeft. Het waren misschien rare jongens, die Romeinen, ze konden wél badhuizen bouwen.

De Roman Baths. Beeld Tom van Hulsen
De Roman Baths.Beeld Tom van Hulsen

Een bezoek aan Bath is niet compleet zonder bezichtiging van de baths zelf, waar je je ogen uitkijkt. Daar sta je dan: aan de rand van de bassins waarin de Romeinen en de plaatselijke bevolking bijna 2000 jaar geleden lagen te poedelen in het (warme) bronwater, dat op miraculeuze wijze vanzelf vanuit de diepe grond omhoog borrelt. romanbaths.co.uk

Zicht op Bath. Beeld Tom van Hulsen
Zicht op Bath.Beeld Tom van Hulsen

Baden gezien? Je kunt in Bath ook het huis bezoeken waar schrijfster Jane Austen van 1801 tot 1806 woonde. janeausten.co.uk

null Beeld Bart Friso
Beeld Bart Friso

2 CIRENCESTER - Bij de bron van de Thames

Ook Cirencester (spreek uit: sai-rén-ses-tur) speelde een belangrijke rol in de Romeinse tijd. De plaats én de omgeving zijn de moeite van een bezoek meer dan waard. Al kost het wel enige moeite om er te komen, want Cirencester heeft geen treinstation. Maar eenmaal daar kun je genieten van het fraaie centrum met de limestone huizen, de in het oog springende Church of St. John The Baptist en het onmetelijke Cirencester Park. Broad Avenue in het park, aangelegd aan het begin van de achttiende eeuw, biedt een prachtig uitzicht op de stad, tussen de talloze paardenkastanjebomen door.

Blik op Cirencester vanaf Broad Avenue in Cirencester Park. Beeld Tom van Hulsen
Blik op Cirencester vanaf Broad Avenue in Cirencester Park.Beeld Tom van Hulsen

Bezoek in de buurt ook de oorsprong van de Thames. Pak de bus van Cirencester naar Kemble, volg de borden van het Thames Path en na zo’n 2 kilometer staat u op de plek waar de beroemde rivier ontspringt. Kies wel het juiste schoeisel: de grond is er erg drassig.

Bij Kemble wijst een wegwijzer de weg naar de oorsprong van de Thames. Beeld Tom van Hulsen
Bij Kemble wijst een wegwijzer de weg naar de oorsprong van de Thames.Beeld Tom van Hulsen

3 BIBURY - Beroemde kalkstenen cottages

Wie de beroemde cottages van Cotswold Stone (kalksteen dat net als het wol van de Cotswold Lion Sheep honingkleurig is) in volle glorie wil bewonderen, kan het beste afreizen naar Bibury. Een pittoresk dorpje waar zo ongeveer alle huizen uit deze bijzondere steensoort zijn opgetrokken, langs een riviertje (de Coln) met zulk helder water dat je de voorbij zwemmende beekforellen en vlagzalmen zo met het blote oog kan zien zwemmen.

De beroemdste woningen in het dorpje – het zijn zelfs de meest gefotografeerde arbeidershuisjes van de Cotswolds – zijn die aan Arlington Row. Talloze buitenlandse toeristen én veel Britten maken er selfies met de authentieke huisjes op de achtergrond, enkel en alleen omdat een foto van de Arlington Row het Britse paspoort siert.

Arlington Row in Bibury. Beeld Tom van Hulsen
Arlington Row in Bibury.Beeld Tom van Hulsen

Niet onvermeld mag blijven dat wie met het openbaar vervoer wil reizen, enig geduld moet oefenen. Wachttijden van tweeënhalf uur zijn niet uitzonderlijk en bushokjes zijn er niet; de chauffeur stopt bij handopsteken. En pinnen, daar doet-ie niet aan. Dat u het weet.

De huisjes aan Arlington Row waren woningen van arbeiders in de wolindustrie. Beeld Tom van Hulsen
De huisjes aan Arlington Row waren woningen van arbeiders in de wolindustrie.Beeld Tom van Hulsen

4 BLENHEIM PALACE - De kraamkamer van Winston Churchill

Op 30 november 1874 werden Lord Randolph Churchill en zijn vrouw Jennie de gelukkige ouders van een zoon, die ze de naam Winston gaven. De kraamkamer lag bepaald niet ergens drie hoog achter, maar in Blenheim Palace, een uit 1724 daterend landhuis in Woodstock.

Blenheim Palace, waar Winston Churchill is geboren. Beeld Tom van Hulsen
Blenheim Palace, waar Winston Churchill is geboren.Beeld Tom van Hulsen

Dankzij Winston Churchills prominente plaats in de Britse en de wereldgeschiedenis, maar ook dankzij de grote schoonheid van het 800 hectare tellende landgoed dat het optrekje omgeeft, groeide Blenheim Palace uit tot een toeristische trekpleister. Sinds 1987 staat het op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Flaneren door de enorme Formal Gardens is een aanrader, helemaal als er een zonnetje laag over het fraaie meertje in de tuinen schijnt. Of onderneem een wandeltocht naar de imponerende Column of Victory, een 41 meter hoge pilaar die het landgoed al sinds 1730 siert. Door Blenheim Palace zelf zijn tal van rondleidingen, onder meer door de kamer waarin Winston het levenslicht zag. Blenheimpalace.com

De Column of Victory bij Blenheim Palace. Beeld Tom van Hulsen
De Column of Victory bij Blenheim Palace.Beeld Tom van Hulsen

5 NAILSWORTH - Veganistisch voetballen met vergezichten

Het is de eerste veganistische voetbalclub ter wereld. De eerste CO2-neutrale voetbalclub ter wereld. Gekleed in een tenue dat onder meer is gemaakt van gerecyclede koffiebonen. Forest Green Rovers, een Engelse profclub uit League Two, verdient enige sympathie. De club is bovendien gevestigd op een heuvel in Nailsworth, een plaats die een bezoek meer dan waard is vanwege de fraaie vergezichten. In en om Nailsworth, een dorp met slechts zesduizend inwoners, zijn alleen al zo’n tachtig wandeltochten uitgezet, met steeds een net iets andere blik op de heuvels en het dal.

Vanuit het stadion van Forest Green Rovers kijk je op de heuvels van Nailsworth en omgeving. Beeld Tom van Hulsen
Vanuit het stadion van Forest Green Rovers kijk je op de heuvels van Nailsworth en omgeving.Beeld Tom van Hulsen

Jammer is wel dat de duurzame voetbalclub met het openbaar vervoer zo lastig te bereiken is, maar we moeten er iets voor over hebben. Dichtstbijzijnde treinstation is dat in Stroud en van daaruit is het nog 25 minuten met de bus naar Nailsworth. De bus rijdt de heuvel op tot voor de ingang van het voetbalstadion, dat dan weer wel. fgr.co.uk

null Beeld Tom van Hulsen
Beeld Tom van Hulsen

Naar de Cotswolds

Een vliegtuig en/of de auto pakken kan altijd, maar wie de natuur van de Cotswolds een warm hart toedraagt gaat met het openbaar vervoer. De Eurostar rijdt rechtstreeks van Amsterdam naar Londen. Op Londen St. Pancras pak je de metro naar station Paddington en vandaar de trein richting bijvoorbeeld Oxford, van waaruit de Cotswolds goed te ontdekken zijn. Neem van Oxford een bus naar Woodstock en binnen een half uur loop je op de oprijlaan van Blenheim Palace. Lang niet alle plaatsen in de Cotswolds hebben een treinstation; de bus is een veelgebruikt vervoermiddel.

Stratford-upon-Avon

In het noorden, net buiten de Cotswolds, ligt Stratford-upon-Avon. Als u toch in de buurt bent, kunt u meteen een bezoek aan de geboorteplaats van William Shakespeare meepakken. Vanuit Oxford bent u in vijf kwartier met de trein in Stratford-upon-Avon. Dan is het 600 meter lopen naar het huis op Henley Street waar Engelands beroemdste schrijver zijn prille jeugd doorbracht. shakespeare.org.uk

Ook makkelijk te bereiken vanuit Oxford zijn veelbezochte Cotswold-plaatsen als het charmante Bourton-on-the-Water en Stow-on-the-Wold, het hoogst gelegen dorpje in het gebied.

Cotswold Way

Van Bath in het zuiden naar Chipping Campden in het noorden ligt ruim 160 kilometer wandelpad: de Cotswold Way. Talloze wandelaars lopen dit populaire pad met zijn vele fraaie uitzichten in etappes. De hele Cotswolds telt 2038 vierkante kilometer en is op het Lake District na het grootste beschermde natuurgebied van Engeland. In 1966 is het aangemerkt als Area of Outstanding Natural Beauty. Het gebied was in de zestiende en zeventiende eeuw zeer welvarend, dankzij de export van honingkleurige wol van de Cotswold Lion Sheep. Veel cottages in het gebied zijn voormalige woningen van arbeiders in de wolindustrie.

Lees ook:

Hoe een barre voettocht langs een kustpad tot verdieping leidt

Dakloos geworden, besluiten Raynor Winn en haar zieke man Moth maar te gaan wandelen. In ‘Het zoutpad’ doet zij twee jaar later nauwgezet verslag van hun tocht. En ze doet dit fantastisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden