Photo taken in Clifden, Ireland

ReizenIerland

Uitwaaien in Ierland, aan het randje van Europa

Photo taken in Clifden, IrelandBeeld Getty Images/EyeEm

Bij het Ierse Roundstone, aan het westelijke randje van Europa, is er rust en stilte. Met als bonus: de overweldigende natuur van Connemara.

Christine Baart
Letterdyfe House Beeld Christine Baart
Letterdyfe HouseBeeld Christine Baart

1. LETTERDYFE HOUSE - Ierland met een Nederlands tintje

Slapen in een huis aan het randje van Europa? Wie daarvan droomt moet eens een kamer huren in Letterdyfe House bij het West-Ierse Roundstone. Eigenlijk is dit een landgoed, want om het grijze herenhuis uit 1885 met zijn felblauwe voordeur ligt een parkbos van 20 hectare met enorme cederbomen, varens, fuchsia’s, rhododendrons en mombretia’s. Een rijkdom aan vegetatie die hier niet vanzelfsprekend is, aangezien Connemara – de streek waarin Roundstone ligt – van oorsprong een hoogveengebied is met weidse kale vlaktes. Het waren welgestelden in de 19e eeuw die het zich konden veroorloven om hier bomen te planten. Door de vele regenval en milde temperatuur groeien die hier goed.

De Nederlandse boterhandelaar en natuurbeschermer Hein Buisman kocht Letterdyfe House in 1961 vanwege zijn liefde voor de opmerkelijke vegetatie hier. Na zijn dood werd een vereniging opgericht om het landgoed te behouden. Het huis zelf staat inmiddels op de erfgoedlijst en bleef zoals het was. De inrichting is doorleefd en sfeervol. Wie een kamer huurt kookt zelf, de zitkamer, woonkeuken en badkamers deel je met anderen. Met wat geluk slaap je met uitzicht op zee.

letterdyfehouse.nl

Roundstone Beeld Getty Images
RoundstoneBeeld Getty Images

2. ROUNDSTONE - Een magisch en muzikaal dorp

Every little thing she does is Magic. Het is geen toeval dat Sting dit nummer begin jaren tachtig in Roundstone schreef voor zijn toenmalige band The Police. Ook op schrijvers en schilders had (en heeft) het visserplaatsje een magische aantrekkingskracht. Het ligt op een van de mooiste plekken in Connemara, met uitzicht over de Atlantische Oceaan en met de bergketen Twelve Bens als achtergronddecor.

Roundstone heeft slechts twee kleine winkels voor eerste levensbehoeften (boodschappen kun je beter van tevoren doen in Clifden). En er zijn natuurlijk pubs. In Shamrock wordt volop Guinness gedronken en luisteren locals naar traditionele livemuziek. Harp, viool, gitaar, fluit en bodhrán (een Ierse trommel) produceren een typisch Iers geluid.

null Beeld Thijs van Dalen
Beeld Thijs van Dalen

Praktisch

Roundstone is met de auto makkelijk te bereiken. Met het openbaar vervoer is dat lastiger, maar niet onmogelijk. Neem in Dublin (centrum of vliegveld) een rechtstreekse bus naar Galway. Deze rit duurt zo’n 2,5 uur. Daar stap je over op een bus naar Clifden, de grootste plaats in Connemara.

Helaas gaat de bus naar Roundstone, die ook voor Letterdyfe House stopt, maar één keer per week. Een taxi brengt je voor een redelijke prijs naar Letterdyfe House (een ritje van ongeveer 20 min). Vanuit Clifden gaan ook bussen naar Connemara Nationaal Park.

citylink.ie, buseireann.ie

Neem ook een kijkje bij de werkplaats van Malachi Kearns, een plaatselijke beroemdheid die met de hand bodhráns maakt. Het instrument, van oorsprong een houten lijst met daarover een geitenvel gespannen, wordt bespeeld met een stok. Door de andere hand tegen het vel te houden kan de toonhoogte worden veranderd. Te koop in allerlei maten, met een aantal lessen erbij op cd.

bodhran.com

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

3. LETTERDYFE HOUSE - Met de laarzen aan naar het dorp

te voet naar Roundstone wil gaan kan kiezen: 15 minuten lopen langs de provinciale weg, met gevaar voor eigen leven (om die reden hangen er veiligheidsjasjes in de hal), óf je trekt rubberen laarzen aan (ook te vinden in de hal) en kiest voor het wandelpad dat achter Letterdyfe House begint. Je moet dan wel een stukje door een veenmoeras, wat drassig kan zijn, vandaar die laarzen. Toch is de route aan te raden: zodra je het parkbos achter het huis verlaat, ervaar je een enorme weidsheid. In de verte zie je de hoogste toppen van Connemara. Links ligt de Errisberg, die je ook kunt beklimmen.

De wandeling naar Roundstone duurt een half uur. ­Nigel, de beheerder van het parkbos, wijst je met plezier de weg, langs bijzondere planten én een dassenburcht.

Met een beetje geluk heb je Letterdyfe House voor jezelf, maar er kunnen natuurlijk ook anderen zijn. Je betaalt voor een slaapkamer. De rest van het huis deel je met de andere gasten. In de zitkamer staat een kast vol boeken met informatie over de omgeving. ‘s Avonds mag het haardvuur aan. Reserveren kan via datisonshuis.nl of letterdyfehouse.nl.

Dog's Bay Beeld Colourbox
Dog's BayBeeld Colourbox

4. DOG’S en GURTEEN BAY - Hagelwitte stranden, met af en toe een bui

Vanaf Roundstone leiden wandelpaden naar twee van de mooiste stranden van Ierland: Dog’s en Gurteen Bay. De baaien liggen elk aan een zijde van een landtong, met de rug tegen elkaar dus. Het water is opvallend helder, met een wonderlijk fel turquoise kleur. De stranden zijn hagelwit en bestaan volledig uit restanten van schelpen. Alsof je aan de Franse Rivièra bent, alleen is de hemel soms grijs en kan het flink waaien en regenen. De zee is bovendien koud. Maar de rust is betoverend. Op het strand kom je nauwelijks iemand tegen, op een enkele Ier na die wel een duik durft te nemen.

Ook hier bijzondere vegetatie. Dit is het gebied van de ‘machair’ (vruchtbare vlakte in het Gaelisch): veen gemengd met mossel- en schelpensedimenten, een landschap dat alleen voorkomt aan de westkust van Ierland en Schotland.

Een grazende pony in Connemara  Beeld Getty Images
Een grazende pony in ConnemaraBeeld Getty Images

5. CONNEMARA - Wilde schoonheid

In het dunbevolkte Nationaal Park Connemara, ook wel ‘de ansichtkaart van Ierland’ genoemd, is alles onaangetast en rauw. Een landschap vol woeste, kale bergen (tot 700 meter), lochs (meren) en veengras. Zeer uitgestrekt, alsof je aan het einde van de wereld bent aangekomen.

De toegangspoort tot het park is Letterfrack, waar ook een bezoekerscentrum is. En al zijn de bergen hier misschien niet hoog, de beklimming van de Benbaun, de hoogste top (729 meter), is een uitdaging. De paden zijn ruig en het weer kan opeens omslaan. Depressies vanaf de Atlantische Oceaan komen hier aan land en kunnen dus zorgen voor regen en wind, al zijn die buien vaak ook weer snel voorbij. Met een beetje geluk zie je onderweg edelherten en Connemara pony’s, die hier al eeuwen in het wild leven.

Vanuit het bezoekerscentrum kun je in drie uur ook de Diamond Hill (442 meter) beklimmen. Beloning: een weergaloos uitzicht.

Connemaranationalpark.ie

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden