WandelenDutch Mountain Trail

Toppensnellen in Zuid-Limburg

Een winters uitzicht op het golvende Zuid-Limburgse landschap. Beeld Jonathan Vandevoorde
Een winters uitzicht op het golvende Zuid-Limburgse landschap.Beeld Jonathan Vandevoorde

‘De zwaarste wandeling van Nederland’, roepen de makers van de Dutch Mountain Trail trots. Reden voor bergwandelexpert Jonathan Vandevoorde om de route in Zuid-Limburg te lopen.

Jonathan Vandevoorde

Als harige puisten steken ze uit boven het schilferige landschap, de mijnbergen in de Oostelijke Mijnstreek rond Landgraaf en Kerkrade. Relikwieën van puin uit een tijdperk dat het zwarte goud bij veel gezinnen voor brood op de plank zorgde – en slechte longen.

Het zicht aan het eind van een grauwe middag vanaf de top van de Wilhelminaberg is niet bijzonder. De enorme skihal van Snowworld ontsiert de hele helft van de beboste puinkegel. De lange, betonnen trap die van de bodem naar de top voert is een magneet voor hardlopers: tientallen lopen hijgend op en af. Op de bospaadjes aan de achterkant glibberen vooral mountainbikers voorbij. En één wandelaar: ik.

De Wilhelminaberg is de eerste van de ‘Seven Summits’, de zeven hoogste plekken in Zuid-Limburg, langs de Dutch Mountain Trail (DMT), een ideetje van de bergsporters die elk jaar het Dutch Mountain Film Festival organiseren. Naar aanleiding van de tiende editie van het succesvolle evenement, brachten ze een meerdaagse route in kaart die de hoogste ‘bergen’ in het heuvellandschap aan elkaar rijgt.

De DMT gaat van station Eygelshoven (bij Landgraaf) naar Maastricht en is meer dan 100 km lang. Alle etappeplaatsen zijn met het openbaar vervoer te bereiken. De route loopt 18 km over Duits en meer dan 20 km over Belgisch grondgebied. Wie het hele traject onafgebroken wil lopen, moet dus even geduld hebben, gezien de huidige coronaregels. Die tijd kan dan benut worden met het opbouwen van conditie. Want fit zijn is wel een vereiste om de hele DMT in vier dagen te voltooien.

Langs de Dutch Mountain Trail. Beeld Jonathan Vandevoorde
Langs de Dutch Mountain Trail.Beeld Jonathan Vandevoorde

Onderuit op het eerste hellinkje

Het gaat vooral op en neer – opgeteld bijna 2000 meter – en je sleurt ook al je spullen in je rugzak mee. Slapen kan wel in hotels en herbergen in de dorpen onderweg en soms op campings. De dagen voor mijn winterse wandeling heeft het flink geregend, waardoor veel paden in modderpoelen veranderd zijn. Hierdoor ga ik al op een eerste hellinkje aan de achterkant van de Wilhelminaberg roemloos onderuit. En ik ben pas een uur onderweg.

De eerste etappe voert naar Kerkrade en steekt daar de Duitse grens over, een plateau op, van waar het on-Nederlandse landschap van mijnsteenbergen goed te overzien is. Op twee plekken onderweg herinneren de betonblokken van de Siegfriedlinie aan Hitlers vergeefse poging om geallieerde tanks buiten zijn afbrokkelend Reich te houden.

Maar het echte berggevoel komt pas in Vaals, het eindpunt van de eerste etappe. Of, specifieker, in het mooie Duitse Orsbach, waar zich voor het eerst een prachtig uitzicht opent op het dal van de Selzerbeek. Daar begint morgen het echte werk.

Gelukkig zijn de paden ’s anderendaags grotendeels bevroren waardoor het modder­soppen in elk geval tot rond de middag wordt vermeden. Na een korte klim naar het hoogste punt van Nederland gaat het aan een stuk door, bergaf en weer bergop. Door weides, struiken, berken-, naald- en beukenbossen dat het een lieve lust is. Daar waar er een doorkijkje is richting de wijndorpen Vijlen en Wahlwiller of stadjes als Eijsden en Gulpen staat op de juiste plek een bankje en is het uitzicht weids en rustgevend, vooral in dit grauwe jaargetijde waarin bijna niemand onderweg is. Op elke kruising wordt de zeldzame reiziger door een kruisbeeld in de berm of een Jezus in de boom behoed voor onheil.

null Beeld Jonathan Vandevoorde
Beeld Jonathan Vandevoorde

Sneeuw

Op dag drie is de Limburgse pratsj terug en heb ik continu uitzicht op hetzelfde golvend stukje Zuid-Limburg maar dan vanaf de tegenoverliggende hellingen van het Geuldal. Mijn zwerftocht eindigt vandaag in een heerlijke B&B in Teuven in de Belgische Voerstreek. De officiële etappeplaats, Mheer, is mij té ver lopen voor zo’n korte winterdag. Op de laatste ochtend heeft het lichtjes gesneeuwd en is het wat mistig. Een smartwatch of wandelapp, die de gedownloade gpx-tracks van de DMT feilloos volgt, smokkelt de wandelaar vandaag ongezien wel zes keer de onzichtbare grens over. Dit is een traject dat nu eens over, dan weer langs de parallel lopende, steile heuvelruggen voert die zo typisch zijn voor de Voerstreek.

In het zicht van de brede Maasvallei begint langs de kale hoogstamboomgaarden op de flanken van de Mescherberg de laatste afdaling, naar Eijsden. Hier houdt het outdooravontuur ’s winters op; het pontje dat wandelaars naar een spannende trail naar d’n Observant, de laatste der Seven Summits, aan de overkant van de Maas brengt vaart in de winter niet. Als ik op het perron van Eijsden incheck, voel ik al mijn spieren en zeuren mijn knieën. Net op tijd klaar.

Praktisch

De Dutch Mountain Trail is een 100,5 km lange tocht van oost naar west door de diverse Zuid-Limburgse cultuur- en natuurlandschappen en stukjes in Duitsland en België. Het maken van de volledige tocht stuit op dit moment op reisbeperkingen van die beide landen. De route verbindt alle Seven Summits van Nederland. Wandelervaring en een goede conditie zijn nodig vanwege de aanzienlijke afstanden en de hoogteverschillen.

Etappes

De makers van de route stellen de DMT voor als een vierdaagse tocht. Vooral in winterse omstandigheden (korte dagen, modder, sneeuw) is dat een uitdaging. Ik stopte in Eijsden (het pontje vaart in de winter niet). Volgens mijn GPS-horloge een afstand van 94 km, volgens het gidsje 85 km. De route is van oost naar west nog maar gedeeltelijk gemarkeerd met blauw-witte tekens. De routebeschrijving in het gidsje helpt je verder. Ideaal zijn de gps-tracks voor gebruik met een GPS-horloge of wandel-app (zie website).

Gids

Dutch Mountain Trail en de Seven Summits, Toon Hezemans & Thijs Horbach, uitg. Stichting Moving Mountains 2020, ISBN 9789090336695. Onontbeerlijke beschrijving met gedetailleerde kaarten (1:25.000).

Meer weten?

www.dutchmountaintrail.nl – ook voor het gidsje en de (gratis) gpx-tracks. www.visitzuidlimburg.nl

Lees ook:

Hoe alles en iedereen verdween uit Geleen:

In Geleen, geliefde geboortestad van Leon Verdonschot, heeft iedereen het erover hoeveel beter het vroeger was, ook zij die toen nog niet bestonden.

Geheimen en mijnen in het diepe Zuiden:

Het zal met de heuvels en de verdwenen mijnen te maken hebben. Acht tips, romans, memoirs en historische studies, rondom het Drielandenpunt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden