Uit in Nederland

Op en neer in The Dutch Mountains

Het Zuid-Limburgse Vijlen. Beeld Frans Berkelaar
Het Zuid-Limburgse Vijlen.Beeld Frans Berkelaar

Op naar het Zuid-Limburgse Vijlen, waar kleine natuurparadijsjes, geweldige vergezichten en bijzondere beesten wachten.

Sarah Mie Luyckx

Ja hallo, logisch dat Vijlen – diep onder in Zuid-Limburg – buitenlands aandoet, zou je kunnen zeggen. Het hoogste kerkdorp van dit land bevindt zich immers op steenworpafstand van onze zuider- en oosterburen. Maar hoe je het ook wendt of keert: Vijlen – gemeente Vaals – is Nederlands grondgebied, en een uitgelezen locatie om je er op mini-vakantie over de grens te wanen.

Mocht er ’s winters overigens ooit nog eens sneeuw vallen, dan schijnt Vijlen meestal de primeur te hebben dankzij zijn ligging van circa 200 meter boven NAP. Maar ook zonder laagje poedersuiker is het meer dan de moeite waard om in dit zuidelijkste zuiden de benen te strekken.

Het dorp met rond de 1500 inwoners is op zich niet zo spannend, de directe omgeving daarentegen wél. Richting België ligt het Vijlenerbos met plateaus voor geweldige vergezichten, en verder – voor onze begrippen – forse hoogteverschillen van rond de 100 meter. Flink klimmen en dalen dus in deze Dutch Mountains, en onder weg vooral niet vergeten te genieten.

Wie richting het bos gaat, wandelt mogelijk over een van de holle wegen in deze landelijke streek. Beeld Olaf Kraak, HH
Wie richting het bos gaat, wandelt mogelijk over een van de holle wegen in deze landelijke streek.Beeld Olaf Kraak, HH

Het dichtbegroeide bos werd al duizenden jaren geleden bewoond. Stille getuigen daarvan zijn de prehistorische grafheuvels die je her en der aantreft. Daarbij herbergt het gebied bijzondere beesten, waaronder de (Europese) wilde kat, hazelmuis, en ook verschillende marterachtige, zoals bunzing en hermelijn. Kleine kans dat je die te zien krijgt uiteraard. Maar enige oplettendheid is hier tijdens het lopen sowieso een aanrader. Er zit vuursteen in de bodem, en soms steken er scherpe punten uit de wandelpaden. Stevige schoenen zijn daarom geen overbodige luxe.

Wie richting het bos gaat, wandelt mogelijk over een van de holle wegen in deze landelijke streek – ontstaan door een combinatie van uitslijting door het regenwater, en gebruik van de paden door mens en dier. Omdat de holle wegen beschutting bieden voor wind en zon hebben de steile bermen een microklimaat. Ofwel: het zijn kleine natuurparadijsjes met onder meer wilg, es en wilde kers.

Ondertussen stuit je her en der ook op een heiligenbeeld langs de weg. Onvermijdelijk in het rooms-katholieke zuiden. Ook dient zich zo en dan een wit gepleisterd vakwerkhuis met donkere balken aan – wat je eveneens een over-de-grens-gevoel (lees: Duits) kan bezorgen.

Wijngaard St. Martinus. Beeld
Wijngaard St. Martinus.

’t Hijgend Hert

Het horeca-aanbod mag zeker niet onvermeld blijven, want doorgaans stukken bourgondischer dan boven de grote rivieren. Boscafé ’t Hijgend Hert (365 dagen per jaar geopend) aan een zandweg in het Vijlenerbos is al jaren een trekpleister van formaat. Dankzij de kaart met van alles ambachtelijks uit

de buurt, maar ook omdat het voor het kroost een puike plek is met kinderboerderij en royaal de ruimte om te ­spelen. Een paar kilometer verderop ligt – op de Camerigerberg – het wat chiquere restaurant Buitenlust. Dat heeft vanaf het terras of giga balkon een magistraal uitzicht over onder meer het Geuldal.

Zeker bezoeken: het gelauwerde duurzame wijndomein St. Martinus – even buiten de dorpskern van Vijlen – met ‘on-Nederlands’ goede wijnen. En daarom het afgelopen jaar uitgeroepen tot beste wijngaard van Nederland en België. Prosit!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden