Mooiste NederlandSchoonhoven

Kamperen in de achtertuin is plots populair, maar wat als je geen tuin hebt?

Kamperen in Schoonhoven aan de Lek. Beeld Jessica de Korte

Kamperen in de achtertuin is plots populair. Jessica de Korte heeft geen tuin, daarom slaapt ze achthonderd meter van haar huis, op Stadscamping Schoonhoven. Direct aan de Lek.

“De klok is stuk”, roept mijn kersverse buurman – vogelaar en visser – vanaf zijn camper. Een beetje flauwe grap wellicht, maar het gezang klinkt al een uur, vrijwel onafgebroken. Koekoek, koekoek. Ondertussen zoeken twee scholeksters, nu het laagwater is, in het natte zand naar schelpjes. Ze hebben het er maar druk mee. De langgerekte oranje snavels gaan de diepte in, komen dan weer tevoorschijn, met een snelheid die mijn buurman hengelend vast niet bij kan benen.

Vlak boven mijn hoofd zweefde net nog een ooievaar. Die enorme vleugels, met een spanwijdte van twee meter, ik kan er maar niet aan wennen. Net als het fluitende geluid van de knobbelzwanen tijdens hun zwierige vlucht. Even denk ik aan de KLM, waarvan de vliegtuigen deels aan de grond staan. De natuur, die gaat gewoon door. Grauwe ganzen vliegen gaggelend op als een motorrijder over de dijk knalt, een kauw zoekt onder een picknicktafel vergeefs naar kruimels.

Nog geen kilometer vanaf mijn huis slaap ik een nacht op Stadscamping Schoonhoven, in een gloednieuwe safaritent mét bed. Vlak voor vertrek heb ik mijn fietstassen ingepakt. Gasbrandertje, gemalen koffie, een flesje antimuggenspul, mijn tandenborstel. Hoe vaak ik vorig jaar ook op reis ging, het lukte nooit om een vast stramien in het inpakproces te krijgen. Het idee dat ik deze keer, mocht ik iets vergeten zijn, vlug op en neer kan fietsen, maakt korte metten met de nervositeit die ik gewoonlijk tijdens de voorbereidingen van een avontuur voel.

'Kamperen' aan het water.Beeld Jessica de Korte

Tureluurs, zomertalingen en porseleinhoenen

“Heb je de groene specht al gezien?” vraagt beheerder Jan-Luc Coenen. Hij wijst naar een nesthol in een reusachtige wilg. Met zijn vrouw Elske en zoon Kai runt hij sinds kort de jachthaven en camping, waar stacaravans plaats hebben gemaakt voor kampeerveldjes. Hun vierjarige fietscafé in de oude binnenstad, Fausto, lijkt te klein voor het nieuwe normaal, maar heeft hen wel bekend gemaakt bij wielrenners in Utrecht en Rotterdam, die halverwege een fietsrondje van pakweg zeventig kilometer graag komen pauzeren.

Dit moerassige stuk op de noord-oever van de Lek heet Willige Langerak. Een lange rak is een recht stuk in een rivier, willige verwijst mogelijk naar wilgen. Het maakt onderdeel uit van de Uiterwaarden Lek, tussen Schoonhoven en Vianen, dat door de slikkige rivieroevers, zandige droge graslanden, ruigten, zomen en hooilanden als Natura 2000-gebied is aangewezen. Eb en vloed zorgen voor zeldzame biotopen waar tureluurs, zomertalingen, porseleinhoenen, blauwborsten en rietzangers op afkomen.

Op de schommel.Beeld Jessica de Korte

Vlak bij huis, maar toch op reis

Vanaf de schommel, een houten plankje met een lang touw vastgebonden aan de wilg, staar ik naar de Lek. Rechts gaat de knalgele veerpont, die fietsers en automobilisten naar ‘de overkant’ brengt, zoals Schoonhovenaren de Alblasserwaard zo mooi noemen. De vaart duurt slechts een paar minuten. Toch voelt het als een serieuze reis, een beetje alsof je een landgrens overgaat.

Vrachtschepen met namen als Commodore en Two Rivers varen voorbij, de schippers waaks aan het roer. Gevuld met ruwe olie voor de haven van Rotterdam of een berg zand of twee lagen containers. Aan boord een auto. Daar, op de rivier, leeft een eigen gemeenschap, die sloom door Nederland glijdt. Langs de kades, dijken en bruggen, ver verwijderd van de drukker wordende straten waar het soms een hink-stap-sprong is om anderhalve meter afstand te bewaren.

Thuis loert er altijd werk, zijn er boodschappen en to-dolijsten. Moet de vaatwasser worden gevuld, of de vuilnisbak geleegd. Maar hier, voor mijn tent, krijg ik spontaan zin om een boek te lezen. Een boek ben ik vergeten, dus kijk ik naar de schuimende golven, die na ieder passerend schip de scholeksters de stuipen op het lijf jagen. De twee steltlopers maken een dans in de lucht, om later neer te strijken en hun repeterende werk weer onbevreesd op te pakken, alsof er niets is gebeurd.

Ik blijk niet de enige Schoonhovenaar op de stadscamping. Kees Renes (65), die wat om mijn fiets heen draait, polsend of ik wel zin heb in een gesprek, heeft met zijn vrouw Tineke voor het hele jaar een staanplaats geboekt. Normaliter gaat het stel op fietsvakantie. “Je moet toch wat”, zegt Kees, die als financieel administratief medewerker werkt. “Voorheen ging thuis de knop om. Maar met al dat thuiswerken, nam ik de getallen mee naar bed. Hier vind ik afleiding.” Tineke: “We hebben hetzelfde uitzicht als bij de Rijn, maar hoeven er nu niet voor te ­reizen”.

Uitzicht over de Lek.Beeld Jessica de Korte

Zwemmen 

Nooit heb ik geweten dat ganzen zo lang wakker blijven. Als ik in het donker in bed lig, hoor ik het gesnater aanzwellen, maar misschien valt het nu pas op omdat de stilte zo sterk aanwezig is. De volgende ochtend houd ik me aan mijn eigen belofte: een paar baantjes trekken in de Lek. Ik weet niets eens het getijdenschema, bedenk ik me, als ik rond negen uur over een kleilaag naar het ondiepe water glibber.

Zwemmen in de Lek kan riskant zijn, maar het zandstrand ligt redelijk beschut tussen twee kribben. Het is belangrijk om weg te blijven van de vaargeul. IJskoud is het water. In één keer ben ik wakker. Ik zwem op en neer, terwijl twee zwanen voorbijdrijven. “Heerlijk hè, wij lagen er al om 6.30 uur in”, roept Elske. Met Jan-Luc woont ze nu op het campingterrein, wel zo makkelijk.

Trager dan ooit pak ik mijn fietstassen in, in de hoop nog een glimp van de specht op te vangen. Ik zie iets groens voorbijflitsen, daar blijft het bij. Eenmaal thuis hoor ik nog de hele dag koekoek, koekoek, als een liedje uit de hitlijst dat in je hoofd blijft hangen. Maar dan mooier. 

Stadscamping Schoonhoven (het vroegere Wilgerak) ligt aan de Lekdijk Oost, naast het openluchtzwembad. Boek je een safaritent, dan heb je de beschikking over een eigen douche. stadscampingschoonhoven.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden